Drámai körülmények között nyert Litvánia!

Valanciunas nélkül, az utolsó másodpercekben nyertek a litvánok az észtek ellen - megvan az első ukrán siker - a csehek nyerték a rangadót

D-csoport

Észtország – Litvánia 62-64 (15-20, 16-18, 20-11, 11-15)

Ismét elég lassan kezdtek a Valanciunas nélkül kiálló litvánok, Talts pontjaival tartotta magát Észtország, sőt az első negyed hajrájában Veideman hármasával a vezetést is átvette 11-10-nél. Ugyan a játékrész utolsó perceiben büntetőkkel megléptek Maciulisék, a második negyed közepére ismét fölénybe kerültek az észtek, Talts és Veideman hozták a pontokat - a litvánok ugyanakkor nagyon gyengén dobtak, percekig nem találtak a gyűrűbe. A negyed hajrájában aztán egy csapásra összekapták magukat Sabonisék, futottak egy 12-0-s etapot és ismét átvették a vezetést – hétpontos vezetéssel mehettek szünetre.

A fordulás után szűk három percig nem tudott pontot szerezni Észtország, de a litvánok játékából is eltűnt az első félidő végén látott lendület, a harmadik negyed hajrájában pedig ezt ismét megérezték Veidemanék: egy 10-2-es rohamot vittek véghez, amivel újfent ők kerültek előnybe. A litvánok Valanciunas nélkül képtelenek voltak úrrá lenni saját játékukon, a második negyedben látott futástól eltekintve végig gyengén és pontatlanul kosaraztak – öt perccel a vége előtt is hátrányban kértek időt, de a szerencse melléjük állt: az észtek legjobbja, a húszpontos Talts kipontozódott. Seibutisék azonban továbbra is csak az eladott labdákat gyártották, de Kuzminskas így is kiegyenlített egy tempóval 28 mp-cel a vége előtt – úgy tűnt, hogy elfáradtak az észtek. Ezt alátámasztandó a döntő támadásnál Vene elhagyta a labdát, Maciulis megszerezte, dobott belőle egy kettest, két másodperc alatt pedig már nem volt idő semmire – drámai körülmények között, nem kis szerencsével nyerte meg a találkozót Litvánia, az észtek kezében már ott volt a győzelem.

Észtország legjobb dobói: Talts 20/9, Veideman 10/3, Kangur 9/3, Kurbas 9.
Litvánia legjobb dobói:  Maciulis 15/6, Kavaliauskas 14, Seibutis 11.
 

Lettország – Ukrajna 74-75 (21-14, 18-24, 23-22, 12-15)

Nagyon határozottan, 7-0-val kezdtek a lettek, de két triplával hamar eloltották a tüzet az ukránok. Ezt követően sem a centerjátékról szólt a meccs, főleg középtávolikat és távolikat dobáltak a csapatok, ebből pedig egy hosszabb pontcsendet követően Timmáék jöttek ki jobban. A második negyedben aztán négy percig nem találtak be a lettek, ez pedig elég volt ahhoz, hogy Ukrajna felzárkózzon – a jeget azonban nem sikerült megtörniük, Bertansék mindig dobtak egy hármast, amikor megfordult volna a meccs.

A harmadik negyed elején volt egy pillanat, amikor mindkét csapat 17/36-os mezőnymutatóval állt, stílszerűen továbbra is teljesen fej-fej mellett haladtak a felek. A harmadik negyed hajrájában aztán ritmust váltottak az ukránok, Randle vezérletével meg tudtak lógni nyolc ponttal, de ez sem tartott sokáig, gyakorlatilag végig egálban voltak a csapatok. Fesenko pontjaival az utolsó percben egy egységgel járt előrébb Ukrajna, egy hosszabb pontcsend után került előnybe – tizenöt másodperccel a vége előtt időt kértek a lettek. Az utolsó támadásnál Janicenoks hármast vállalt nehéz helyzetben, és bár a támadópattanó után volt még egy dobás, ebből sem lett kosár – igazi ki-ki meccs végén szerezte meg első győzelmét az ukrán válogatott.

Lettország legjobb dobói: Bertans 17/6, Berzins 13/3, Blums 12/6.
Ukrajna legjobb dobói: Fesenko 21, Lypovyy 15/9, Randle 11.
 

Belgium – Csehország 64-66 (17-21, 11-12, 16-18, 20-15)
 
Ponterős játékkal nyitottak a belgák, s már a találkozó korai szakaszában fölényt alakítottak ki a lepattanózás terén. A csehek azonban Satoransky és Vesely révén nem csak felzárkóztak, de fordítottak is, nagy szükség volt a túloldalon Tabu negyedet lezáró kosarára, hogy a csehek ne lódulhassanak meg. A folytatás inkább küzdelmet hozott, mint sziporkázó játékot, öt perc leforgása alatt összesen három mezőnykosarat szereztek a felek. A támadóoldalon gyakorlatilag csak Tabu és Van Rossom pontjaira építhetett Belgium, melynek komoly gondjai voltak az eladott labdák miatt, míg a cseheknél Vesely egyedül maradt, mert Satoransky csak szenvedett a középtávoli kísérletekkel, mégis őrizték fórjukat.

Négy percen át maradt pont nélkül a cseh gárda, mire Vesely betalált végre, ám mindeközben a távoli kísérleteiket rendre értékesítő belgák egy 8-0-s rohammal átvették a vezetést. Igaz, csak rövid időre, mert a ponterős Vesely és a meglepetésember, Benda révén visszavették az előnyt a csehek. Ahogy közeledett a végjáték, úgy váltak az eladott labdákból kapott pontok egyre fájóbbá a belgák számára, bár Tabu tripláival életben tartotta a győzelem reményét számukra, sőt, a tornán eddig csendes Bosco két gyors duplájával már Belgiumot juttatta előnyhöz. A remeklő Vesely azonban újfent fordított, az utolsó három percben pedig sok hibával csatáztak nagyot a győzelemért a felek. Hervelle háromperces belga kosárcsendet tört meg a záró perc kezdetén, de Satoransky hárompontosa Csehországot vitte révbe.

Belgium legjobb dobói: Tabu 14/6, Gillet 10/6.
Csehország legjobb dobói: Vesely 21, Satoransky 14/6, Benda 13.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus