Eb-percek: 15 nap múlva feldobás

A spanyolok kiütötték Venezuelát - az új válogatottsági rekordert, Juan Carlos Navarrót is megünnepelték. Pau Gasol reményei szerint megnyerik az Eb-t, az aranyat pedig Llull-nak ajánlhatják. Litvánia a második félidőben hengerelve legyőzte Franciaországot. A grúzok történetük legjobb Eb-szereplését szeretnék elérni.

A mieink csoportjából Spanyolország pályára lépett a tegnapi napon - tükörsimán verték Venezuelát 90-44-re egy "gálamérkőzésen". Az ünneplés már a találkozó elején elkezdődött, hiszen Juan Carlos Navarro 240. alkalommal öltötte magára a spanyol válogatott mezét, ezzel lett az új csúcstartó - a legutóbbi alkalommal beérte Juan Antonio San Epifanio 239 meccses rekordját, most pedig túl is szárnyalta azt. Az ünnepelt végül 13 perc alatt 9 ponttal járult hozzá a sikerhez.

Spanyolország - Venezuela 90-44 (24-9, 27-12, 15-17, 22-6)

Spanyolország: Rubio 7, Sastre 2, San Emeterio 7/3, P.Gasol 2, M.Gasol 16.
Csere: Rodriguez 10/6, Navarro 9/9, W.Hernangomez 12, Vives -, Oriola 11/3, Abrines 3/3, J.Hernangomez 11/9.

Venezuela: Vargas 6, Perez 10, Chourio 3/3, Graterol 6, Colmenares 7.
Csere: Bravo -, Cox 9/3, Cazorla -, Ruiz -, Garcia 3/3.

Juan Carlos Navarro díjátadója:

A spanyolok egyik ásza, Pau Gasol azt nyilatkozta Sergio Llull súlyos térdsérüléséről, hogy óriási mélyütés volt nekik érzelmileg és pszichikailag is, mert Llull olyas valaki, akivel együtt akar játszani az ember, és óriási segítség volt a csapat számára. Nagyon nehéz lesz pótolni őt, de mindenkinek hozzá kell tennie egy kicsit többet. Abban reménykedik Gasol, hogy meg tudják nyerni az Eb-t, és a győzelmüket Llull-nak ajánlhatják, mert fontos része az együttesnek.

A San Antonio Spurs magasembere arról is beszélt, hogy óvatosan állnak a dolgokhoz - rengeteg új arc van a keretükben, sokfajta feladatkörrel, és folyamatosan próbálják javítani a csapaton belüli összhangot. Nagyon fontos, hogy a következő két hetet jól használják fel, és rendesen fel tudjanak készülni, hogy minél jobb eredményt érhessenek el. Gasol szerint védekezésben kell előrelépniük, mert mint mindig, most is ez lesz a sikerük kulcsa. Szerinte egy kicsit túlzó, hogy esélyesnek tartják őket, mert mindig az a legesélyesebb, aki a legjobban játszik az Európa-bajnokságon, és aki be tudja húzni a nehéz meccseket.

 

Volt még egy felkészülési mérkőzés, ezen Litvánia Kaunasban visszavágott Franciaországnak - pár napja még a gallok nyertek Orleans-ban, ezúttal azonban 96-71-re győztek az északiak úgy, hogy a félidőben három ponttal még a vendégek álltak jobban. A litvánoknál Mantas Kalnietis (18 pont, 9 gólpassz), Jonas Maciulis (15 pont) és Donatas Motiejunas (13 pont) voltak a legeredményesebbek, de Jonas Valanciunas (10 pont, 13 pattanó) is hasznos volt, míg a túloldalon Nando De Colo (16 pont) volt a legjobb, de Thomas Huertelt (13 pont, 6 pattanó, 8 gólpassz) és Edwin Jacksont (12 pont) is ki lehet emelni - a franciáknál Antoine Diot kisebb térdsérülése miatt nem lépett pályára.

Litvánia - Franciaország 96-71 (23-16, 16-26, 30-14, 27-15)

Litvánia: Kalnietis 18/3, Milaknis 6/3, Maciulis 15/3, Motiejunas 13, Valanciunas 10.
Csere: Kairys 2, Gecevicius 8/6, Kuzminskas 11/3, Bendzius 6, Lekavicius 2, Gudaitis 3, Girdziunas 2.

Franciaország: Huertel 13/3, De Colo 16, Fournier 10/6, Diaw 1, Seraphin 6.
Csere: Tillie 5/3, Westermann 3/3, Ouattara -, Labeyrie 5, Lessort -, Toupane -, Jean-Charles -, Jackson 12/3.

 

Grúzia nagy terveket szövöget a kontinensviadalra. Az NBA bajnok Zaza Pachulia azt nyilatkozta a FIBA.com-nak, hogy szeretne játékba lendülni jelenleg, mert nem sokat edzhetett a csapattal, és bár ismeri a játékosokat, a rendszert és az edzőt is, időbe telik, mire ráérez a játékra. Már nem egy fiatal, akinek a nulláról kell indulnia, ezért okosan fog kosarazni - tudja, mire képes, hogy mire van szüksége a válogatottnak, és hogy hogyan kell odáig eljutni. A grúzokon kívül a litvánokat, Izraelt, Németországot, Ukrajnát és Olaszországot tartalmazó B-csoportról annyit mondott Pachulia, hogy nem gyenge hatos, mert nagyon kiegyensúlyozott. Sajnos Viktor Sanikidze nem lehet majd velük, ami nagy veszteség számukra, de a kosárlabda csapatjáték, és megpróbálják pótolni majd.

Négy napja beszámoltunk már arról, hogy Beka Burjanadze sem lesz ott a grúzok keretében az Eb-n - ő a térdsérüléséből nem tud időben felépülni, hogy segíteni tudjon válogatottjának a kontinensviadalon. Ettől függetlenül a grúzok magasra teszik a lécet, Pachulia elmondása szerint ugyanis történetük legjobb Eb-szereplését szeretnék produkálni - 2011-ben 11. helyen végeztek. Nem azt nézik, hogy kik ellen kell játszaniuk, csak saját magukra koncentrálnak, és minden mérkőzést meg akarnak nyerni - remélhetőleg ez elég lesz ahhoz, hogy minden idők legjobb grúz helyezését hozzák el az Európa-bajnokságról.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus