Eb-percek: 2 nap múlva feldobás

A horvátok szövetségi kapitánya szerint a riói olimpia mutatta, hogy közel járnak már a szerbekhez. A szerbeknél Nikola Kalinic is kihagyhatja az Eb-t hátproblémái miatt. Megvan a szlovének, a grúzok, az ukránok és a lettek utazókerete is. A litvánoknál sem Motiejunas, sem a válogatott többi része nem ért el Tel Avivba tegnap különböző indokok miatt. Elképzelhető, hogy Marco Belinelli a kontinenstorna után visszavonul a válogatottságtól.

A mi csoportunkhoz tartozik, hogy a csehek kihirdették 12 fős utazókeretüket az Eb-re, erről tegnap délután külön is beszámoltunk - ezen a linken olvashatjátok el a részleteket.


A horvátok szövetségi kapitánya, Aco Petrovic a Vecernji Listnek adott nyilatkozatot, amelyben arról beszélt, hogy az elmúlt két évtizedben mind a négy meccsüket elvesztették a szerbek ellen a nagy tornákon. Petrovic szerint ellenfelüknek mindig jobb állománya volt, de a riói olimpia megmutatta, hogy közel járnak már. A horvátokat egyébként éremesélyesként kezelik a legtöbben, de Petrovic szerint az elmúlt 22 év során 3-4 alkalommal is a dobogón végezhettek volna, mégsem tették - ettől függetlenül szerinte átokról fölösleges és butaság beszélni.


A szerbeknél még egy nagy hiányzó lehet, miután Nikola Kalinic továbbra is hátsérüléssel küszködik, és kihagyta a hamburgi és az athéni felkészülési tornát is. A Fenerbahce kiscsatára a Vecernje Novostinak azt nyilatkozta, hogy őszintén szólva borzasztóan rosszul érzi magát, és ha nem lenne ennyi lemondás már így is a válogatottban, akkor minden bizonnyal otthon pihenne és gyógyulna. Kalinic hozzátette, hogy a többi játékosnak tartozik annyival, hogy minél előbb újra edzésbe áll, és nagyon szeretne játszani az Eb-n, de egyelőre a teste nem engedi. Az utóbbi 5-6 évben nagyon kimerítő szezonjai voltak, és olyan problémái vannak, amik valószínűleg nem a karrierjére szólnak, hanem amelyekkel teljes hátralévő életében meg kell majd birkóznia.


A szlovénok Miha Laporniknak megköszönték a munkát, így kihirdették 12 fős utazókeretüket az Eb-re:

Goran Dragic (Miami Heat)
Aleksej Nikolic (Brose Baskets Bamberg)
Matic Rebec (Krka Novo Mesto)
Luka Doncic (Real Madrid)
Jaka Blazic (MoraBanc Andorra)
Klemen Prepelic (Paris-Levallois)
Edo Muric (Banvit BK)
Vlatko Cancar (Mega Bemax)
Anthony Randolph (Real Madrid)
Sasa Zagorac (Sopron KC)
Gasper Vidmar (BK Banvit)
Ziga Dimec (Krka Novo Mesto)


A szlovénok már bejelentették, hogy Goran Dragic az Európa-bajnokság után visszavonul a válogatottól, de az olaszoknál is lehet egy nagy leköszönő, Marco Belinelli ugyanis a La Gazzetta dello Sportnak azt nyilatkozta, hogy talán ez lesz az utolsó szereplése a nemzeti csapatban. A Charlotte Hornets játékosa azt mondta, hogy majd meglátja, hogyan alakulnak a dolgok, mi fog történni, de azért az benne van, hogy az Eb után nem fogja többet magára ölteni a válogatott mezét - egyelőre azonban egyszerre csak egy dologra koncentrál.


A grúzoknál is megvan az utazókeret, miután tegnap eldőlt, hogy Zaza Pachulia is tudja vállalni a játékot, rendbe jött a bokasérülése:

Michael Dixon (SIG Strasbourg)
Giorgi Gamkrelidze (BC Titebi)
Anatoli Boisa (Kutaisi)
Zaza Pachulia (Golden State Warriors)
Giorgi Tsintsadze (Kutaisi)
Giorgi Shermadini (Unicaja Malaga)
Duda Sanadze (KK Primorska)
Manuchar Markoishvili (Grissin Bon Reggio Emilia)
Mikheil Berishvili (Dinamo Tbilisi)
Tornike Shengelia (Baskonia Vitoria Gasteiz)
Goga Bitadze (Mega Bemax)
Ilia Londaridze (Dinamo Tbilisi)


Az ukránok 12 fős utazókerete rengeteg fontos hiányzóval:

Denys Lukashov (Jenyiszej Krasznojarszk)
Olexandr Mishula (Dnyipro Dnyepropretrovszk)
Oleksandr Kolchenko (SK Cherkasy Monkeys)
Oleksandr Lypovyy (Promitheas)
Volodymyr Koniev (SK Cherkasy Monkeys)
Maxym Korniyenko (Lukoil Academic)
Igor Zaytsev (Rosa Radom)
Viacheslav Kravtsov (Eskisehir Basket)
Artem Pustovyi (Rio Natura Monbus Obradoiro)
Maksym Pustozvonov (U-BT Cluj Napoca)
Vyachelsav Bobrov (Pieno Zvaigzdes Pasvalys)
Ruslan Otverchenko (Budivelnyk Kijev)


A letteknél is megvan a 12 kiválasztott a kontinenstornára:

Kristaps Porzingis (New York Knicks)
Janis Blums (Tecnyconta Zaragoza)
Davis Bertans (San Antonio Spurs)
Dairis Bertans (EA7 Emporio Armani Milano)
Janis Timma (Baskonia Vitoria Gasteiz)
Rolands Smits (Montakit Fuenlabrada)
Kristaps Janicenoks (VEF Riga)
Janis Strelnieks (Olympiakosz)
Aigars Skele (Parma Basket Perm)
Andrejs Grazulis (BK Ventspils)
Zanis Peiners (Panavezys Lietkabelis)
Martins Meiers (UNICS Kazany)


A litvánok maradtak a végére, akiknél utazási nehézségek adódtak. Egyrészt Donatas Motiejunas Houstonban ragadt a Harvey hurrikán miatt - a magasember a barátnőjéhez utazott, aki várandós. Eredetileg úgy volt, hogy 30-án csatlakozik a többiekhez Tel Avivban, és Adomaitis szövetségi kapitány még mindig reménykedik abban, hogy ez meg is fog történni, de a houstoni járatokat mind törölték tegnap vagy késtek, ez pedig nehezítheti a helyzetet még ma és holnap is. A másik 11 játékos és a szakmai stáb sincs azonban még Izraelben, mivel tegnap technikai problémák miatt nem szállt fel a gépük Vilniusból, így ma repülnek ők is a csoportküzelmek helyszínére.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus