Eb-percek: 21 nap múlva feldobás

Spanyolország kikapott Belgiumtól, ráadásul Sergio Llull ACL-szakadást szenvedett (videó), nem lesz ott az Eb-n. Horvátország Dario Saric vezetésével legyőzte a litvánokat.

C-csoport

A spanyolok a belgákat fogadták egy drámai meccsen. Az egy dolog, hogy a belgák a 26-12-es második negyedüknek köszönhetően 89-71-re Tenerifén győzték le a hispánokat, de a találkozó elején Sergio Llull súlyosnak tűnő térdsérülést szenvedett. Az első hírek szerint elszakadt az ACL-térdszalagja - több vizsgálatot is elvégeznek még rajta, hogy eldöntsék, mi lesz a felépülésének az útja, módja, ideje (David Pick értesülései szerint a teljes idényt ki fogja hagyni, 7-9 hónap lesz a rehabja), de az Európa-bajnokságon biztos nem lesz ott Llull. Emellett eltörpült a tény, hogy Juan Carlos Navarro válogatottsági csúcstartó lett Spanyolországban a 239, nemzeti csapatban lejátszott meccsével - Juan Antonio San Epifanót előzte meg a Barcelona legendája.

Spanyolország - Belgium 71-89 (22-23, 12-26, 24-25, 13-15)

Spanyolország: Rubio 10, Llull 2, Juancho Hernangómez 5, Oriola 3, Marc Gasol 6.
Csere: Rodríguez 8, Navarro 10, Pau Gasol 12, Saiz -, Abrines 4, Vives 5, Willi Hernangómez 4, Sastre 2.

Belgium: Tabu 7, Mwema 5, Salumu 9, Hervelle 18, Gorgemans 5.
Csere: Gillet 14, Bako 6, Vanwijn 4, Lecomte 15, Serron 6.


A horvátok újabb győzelmet arattak Párizsban, ezúttal a litvánokat múlták felül 82-80-ra a 28 pontig és 9 pattanóig jutó Dario Saric vezetésével - Bojan Bogdanovic 21 pontot szerzett a győztesnél. A horvátok egyébként a második negyedben 10 ponttal is vezettek. Abból adtak ugyan le a félidőre, de a fordulás után 55-40 is állt az eredményjelzőn - innen jöttek vissza 62-58-ra a litvánok a harmadik negyed végére. Végig vezettek a horvátok az utolsó negyedben, igaz, többször is csak egy ponttal. 81-75-nél úgy tűnt, hogy eldőlt a találkozó, de 81-80-ra még felkapaszkodtak az északiak, Marko Popovic büntetője zárta azonban a találkozót.

A horvátok segédedzője, Ivica Skelin azt nyilatkozta, hogy megérdemelten nyertek, mert 40 percen keresztül hajtottak - a végjáték érdekes lett, de jórészt a saját hibáikból kifolyólag. Ezt és az egy nappal korábbi francia meccset is pozitívan értékelik, fontos információkat tudtak meg, amik segítenek majd felkészülni az Eb-re. Popovic annyit tett ehhez hozzá, hogy két győzelmet arattak, de az edzéslehetőség volt a legfontosabb, nem az eredmény. Mindenki érezte a játékot, és van még négy mérkőzésük a felkészülésből, aztán jönnek az igazán fontos összecsapások a kontinensviadalon.

A litvánok legeredményesebb játékosa a New York Knicks kosarasa, Mindaugas Kuzminskas volt 21 ponttal - Jonas Valanciunas kisebb bokasérülést szenvedett, de folytatta a mérkőzést, és 12 pontos, 11 pattanós dupla-duplát hozott. A litvánoknál a Gailius, Juskevicius, Giedraitis trió nem kapott szerepet ezen a találkozón.

Horvátország - Litvánia 82-80 (25-20, 20-18, 17-20)

Horvátország: Mavra -, Simon 9/3, Bogdanovic 21/15, Saric 28/9, Planinic 4.
Csere: Popovic 3, Kruslin 3/3, Tomas 2, Bender 5, Buva 5, Ramljak 2.

Litvánia: Kalnietis 5/3, Milaknis -, Maciulis 12/6, Motiejunas 5, Valanciunas 12.
Csere: Lekavicius 7/3, Gecevicius 6/6, Gudaitis 2, Ulanovas 10, Kuzminskas 21/9.


A magyar válogatott Kazanyba utazik, holnaptól vasárnapig Oroszország, Izrael és Németország ellen lépnek pályára a mieink. Montenegró a görögökkel és a szerbekkel meccsel pénteken és vasárnap, a horvátok egy hármastornára mennek, ahol szombaton Szlovénia, hétfőn Ukrajna lesz az ellenfelük, a csehek pénteken és vasárnap is Grúziában játszanak a helyiekkel, a spanyolok és a románok viszont csak jövő pénteken lépnek pályára legközelebb.

 

A-csoport

A finnek Olaszországban játszottak egy barátságos találkozót a helyiek ellen, akiknél Gigi Datome könyöksérülése miatt nem játszott, és Fontecchio és Flaccadori is kimaradtak ezúttal. Az olaszok 19-8-as kezdésére a finnek egy 28-21-es második negyeddel válaszoltak, de a harmadik felvonásban újra elhúzott a házigazda, és bár két és fél perccel a vége előtt még 6 pontra visszamásztak a finnek (70-64), onnantól behúzták a meccset az olaszok. Az olaszok legjobbjai Marco Belinelli (15 pont) és Nicolo Melli (13 pont) voltak, míg az északiaknál Shawn Huff (13 pont) és a Chicago Bulls által 1/7-nél ledraftolt Lauri Markkanen (12 pont) voltak a legeredményesebbek.

Olaszország - Finnország 78-64 (19-8, 21-28, 20-12, 18-16)

Olaszország: Hackett 5, Belinelli 15/9, Abass 8, Melli 13, Cervi 3.
Csere: Della Valle 2, Aradori 9/3, Filloy 11/9, Biligha 5, Vitali -, Pascolo 7, Baldi Rossi -, Burns -.

Finnország: Salin 9/3, Wilson 2, Huff 13/9, Markkanen 12, Lee 6.
Csere: Koivisto 8/6, Murphy 2, Kotti 4, Rannikko 3, Nikkarinen -, Lindbom -, Murphy 5.


A franciáknál a Baskonia játékosa, Vincent Poirier (bal vádli) és a San Antonio Spurshöz igazoló Joffrey Lauvergne (bal térd) sem tudnak edzeni, ezért az idei drafton a Philadelphia Sixers által kiválasztott Mathias Lessortot behívták a keretbe. A hírek szerint Lauvergne pár napig lesz csak harcképtelen, de a jövő hét kedden, Litvániában rendezendő barátságos meccsre már fel fog épül, Poirier viszont csak utána, Toulouse-ban lehet játékra alkalmas állapotban.

A finnek egyébként pénteken a törökökkel, vasárnap pedig újra az olaszokkal játszanak majd Cagliariban, a franciák ma játszanak a litvánokkal a párizsi megmérettetésen, az izlandiak a hétvégén ott lesznek a kazanyi tornán a mieinkhez hasonlóan, a lengyelek holnap este csapnak össze a lettekkel, a szlovének szombaton és vasárnap a horvátokkal és az ukránokkal mérkőznek meg, a görögök pedig holnap és szombaton egy belgrádi tornán szerepelnek majd Szerbiával és Montenegróval.

 

B-csoport

Az olaszok kerete 17 főre csökkent, miután Ettore Messina tegnap megköszönte a munkát Marco Cusinnak és Stefano Tonutnak.

A németek is ott lesznek Kazanyban péntektől vasárnapig, az olaszok a tegnap, finnek elleni győzelmük után a hétvégén egy hazai rendezésű hármastornán vesznek részt megint a finnekkel és Törökországgal együtt, az ukránok a szlovénekkel és a horvátokkal meccselnek szombaton és vasárnap, a litvánok a tegnapi, horvátok elleni vereségük után ma a franciákkal ütköznek meg, az izraeliek vasárnap hazai pályán fogadják a briteket, a grúzok pedig a csehekkel csapnak össze pénteken és vasárnap saját közönségük előtt.

 

D-csoport

A törökök szombaton és vasárnap az olaszokkal és a finnekkel játszanak egy olaszországi tornán, a szerbek pénteken és szombaton Belgrádban fogadják a görögöket és a montenegróiakat, az oroszok rendezőként természetesen ott lesznek a kazanyi tornán többek között a mieinkkel együtt, a lettek a lengyeleket fogadják holnap, a britek Izraelbe látogatnak vasárnap, a belgák viszont csak jövő pénteken lépnek újra pályára a jelenlegi tervek szerint.

Foto, Slide - acb.com

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus