Eb-percek: 22 nap múlva feldobás

Naponta készített, többször frissülő rovatunkban találhattok meg minden információt a 2017-es férfi Európa-bajnoksággal kapcsolatban

Célegyenesbe fordult a nemzeti csapatok felkészülése: lassan kialakulnak a végleges keretek, kiderül, ki nem vállalja az idei Európa-bajnokságot, megkezdődtek a felvezető tornák. Az eddigi eseményeket szedtük össze debütáló napi rovatunkban – több más mellett ezzel vezetjük fel a 2017-es EuroBasketet. 

Fontos információ: magyar szurkolók egy csoportja Facebook-csoportot hozott létre azzal a céllal, hogy az Európa-bajnokságra utazó hazai drukkerek tartani tudják a kapcsolatot egymással és felgyorsuljon közöttük az információáramlás. Részleteket ide kattintva tudhattok meg.

 

A-csoport (Finnország, Franciaország, Izland, Lengyelország, Szlovénia, Görögország)

 

Finnország

A társrendezőknél komoly hiányzó nem lesz a keretben. Egyelőre 19 fővel készülnek, a felkészülési meccseken sokan kaptak játékperceket, ennek is köszönhető, hogy mindhárom meccsüket elvesztették Lettország, Oroszország és Izrael ellen. 

Jelenlegi keret:

Koponen-Salin-Huff-E. Murphy-Markkanen
J. Wilson-Koivisto-Nuutinen-A.Murphy-Lee
Rannikko-Aidoo-Lindbom-Caven-Madson
Ahonen-Nikkarinen-Palmi-Kotti

Franciaország

A francia válogatottal kapcsolatos legfrissebb hír, hogy a center Rudy Gobert lemondta a szereplést, mivel a szezon végén kisebb sérülése volt, és nem igazán tudott formába lendülni. Ezzel tovább hízott a hiányzók listája, amelyre korábban felkerült Tony Parker, Nicolas Batum, Timothe Luwawu-Cabarrot, Fabien Causeur, Mickael Gelabale, Charles Kahudi, Florent Pietrus, Moustapha Fall és Rodrigue Beaubois is. 

A francia kosárlabda erejét mutatja, hogy így is egy ismert nevekből álló gárdát raktak össze, ugyanakkor az eddigi két meccsükön nem igazán voltak meggyőzőek, Tunéziát csak 67-53-ra verték, tegnap pedig 92 pontot kaptak a horvátoktól, ami jelzi, hogy az NBA egyik legjobb palánk alatti védőjét, Gobert-t azért nehéz lesz pótolni. 

Jelenlegi keret:

Heurtel-De Colo-Fournier-Diaw-Lauvergne
Diot-Toupane-Jean-Charles-Tillie-Seraphin
Westermann-E. Jackson-Ouattara-Labeyrie-Poirier

Izland

Izland 24-es bő kerettel készül, de nagy vonalakban már látszik, hogy ki az a 15 játékos, akiből kiválasztják majd a végső 12-t. Két felkészülési meccset játszottak Belgium ellen, mindkettőt megnyerték, de hozzá kell tenni, hogy a belgák sztárja, Matt Lojeski nem volt ott. Az izlandiakkal kapcsolatban érdekesség, hogy a következő hetekben háromszor is találkozik velük a magyar válogatott. 

Jelenlegi keret: 

Sigurdarson-Vilhjalmsson-Gunnarson-Palsson-Baeringsson
Hermannson-Steinarsson-Kárason-Ermolinski-Nathanaelsson
Fridriksson-Gudmondsson-Stefánsson-Acox-Hlinason

Lengyelország

Az NBA-ben lassan egy évtizedet lehúzó center, Marcin Gortat még nem vonult vissza hivatalosan a válogatottól, de 99%, hogy nem lesz ott az Eb-n. Rajta kívül is vannak bőven hiányzók, de így is maradt Európában ismert húzóemberük Lampe és Ponitka személyében. A cseheket kétszer, a letteket egyszer verték, a litvánoktól egyetlen ponttal kaptak ki, ez az eredménysor azért mutatja, hogy van esélyük a továbbjutásra. 

Jelenlegi keret: 

A.J. Slaughter-Ponitka-Waczynski-Lampe-Kulig
Koszarek-Matchak-Gruszeczki-Cel-Karnowski
Maczurak-Sokolowski-Czyz-Gielo-Hrycaniuk

Szlovénia

A szlovéneknél kisebb hiányzók (Zoran Dragic, Omic, Klobucar) akadnak, de a „bevételi oldal” sokkal jobb képet mutat, hiszen Goran Dragic, a magyar válogatott ellen debütáló Luka Doncic mellett a többi fontos láncszem itt van, ráadásul sikerült a Real Madrid ászát, Anthony Randolph-ot honosítani. Eddig mindhárom felkészülési meccsüket megnyerték, és Dragic még nem is lendült bele úgy igazán. 

Jelenlegi keret: 

Dragic-Doncic-Muric-Randolph-Vidmar
Nikolic-Blazic-Cancar-Kosi-Zagorac
Prepelic-Lapornik-Hrovat-Lorbek-Dimec

Görögország

A görög idillben egy kisebb probléma akad, az Atlanta Hawks újonc hátvédje, a görög felmenőkkel rendelkező Tyler Dorsey megsérült, így irányítóban kicsit vékonynak tűnik a keret – ezt leszámítva a szintén NBA-s center, Kosta Koufos sérülése okozhat még gondot. Hogy mennyire tudják pótolni őket, az egyelőre nem derült ki, mert a románokat közel 60, a briteket majdnem 30 pontos verésben részesítették, hasonló súlycsoportban lévő gárdával még nem találkoztak. A keret átesett egy alapos fiatalításon, hiszen Szpanulisz és Zizisz visszavonult a nemzeti csapattól, de olyan húzóembereik vannak, akikkel visszatérhetnek az elitbe. 

Jelenlegi keret:

Calathes-Mantzaris-G. Antetokounmpo-Printezis-Buruszisz
Sloukas-Pappas-Papanikolau-Agravanis-Papagiannis
Larentzakis-Papapetrou-T. Antetokounmpo-Mitoglou-Bogris

 

B-csoport (Németország, Olaszország, Izrael, Grúzia, Litvánia, Ukrajna)

 

Németország

A Dirk Nowitzkit követő érában Dennis Schröder, az Atlanta Hawks irányítója lesz az első számú vezér, ugyanakkor nagyon sok hiányzóval kell megküzdenie a németeknek: Maxi Kleber éppen Nowitzki csapatánál, a Mavericksnél kezdi meg NBA-karrierjét, emiatt kihagyja a tornát, a Bayern centere, Maik Zirbes pedig sérülés miatt dőlt ki, mellettük pedig két másik, NBA-pedigrés játékos, Tibor Pleiss és Paul Zipser sem lesz ott. Eddig egy felkészülési meccsük volt, szoros meccsen kikaptak a belgáktól – ahogy mondani szokás, ebből még bármi lehet, és annak az ellenkezője is. 

Jelenlegi keret: 

Schröder-Tadda-Giffey-Benzing-Voigtmann
Maodo Lo-Staiger-Heckmann-Hartenstein-Theis
Doreth-Vargas-King-Barthel-Radosavljevic

Olaszország

Az olaszok egy brutális 96-36-os belorusz-veréssel nyitottak, majd a második, hollandok elleni meccsen a csapat vezére, Danilo Gallinari ki is írta magát az Eb-ről, kéztörést érően ütötte ki Jito Kokot. A taljánoknál a sorozatosan sérült Bargnani és a jó ideje komolyabb kosárlabda-eseményen nem szereplő Gentile hiányát megoldották volna, Gallinarit viszont nem lehet egy-az-egyben pótolni. Így is tele vannak ismert, rutinos játékosokkal, a közösség erejében bízhatnak. 

Jelenlegi keret: 

Hackett-Belinelli-Datome-Melli-Cervi
Cinciarini-Della Valle-Abass-Pascolo-Cusin
Filloy-Aradori-Tonut-Baldi-Biligha

Izrael

A csoport házigazdájánál D’or Fischer nem lép pályára a tornán, rajta kívül mindenki ott van, aki hozzá tud tenni – Omri Casspi és Gal Mekel révén európai szinten is nagyon magasan jegyzett vezéreik vannak. Eddig négy felkészülési meccsen szerepeltek, mindet megnyerték, a finnek és oroszok elleni siker alapján van esélyük odaérni a továbbjutó helyekre. 

Jelenlegi keret:

Mekel-Halperin-Casspi-Eliyahu-Howell
Ohayon-Simhon-Dawson-Kasir-Csubrevics
Timor-Pnini-Blayzer-Zalmanson

Grúzia

Bár a grúzoknál ott van a parádés magasember-sor (Pachulia, Shengelia, Shermadini), komoly gondban lehetnek, mert egyik legfontosabb mezőnyemberük, Viktor Sanikidze sérülés miatt lemarad a tornáról, és helyettese, Markoisvili is éppen felépülőben van. Már négy felkészülési meccsen vannak túl, utoljára a csoportellenfél litvánokat győzték le, még Pachulia érdemi segítsége nélkül – nagy kérdés, hogy az ő beépítése melyik másik kiváló magasember rovására fog megtörténni. 

Jelenlegi keret:

Dixon-Sanadze-Markoisvili-Shengelia-Pachulia
Tsintsadze-Lezhava-Berishvili-Bequari-Shermadini
Gamqrelidze-Boisa-Londaridze-Burjanadze-Bitadze

Litvánia

Van megoldandó probléma a litvánoknál, az olimpián szereplő keretből mindössze hatan maradtak, ikonikus nevek nincsenek itt: Javtokas visszavonult, Jankunas, Kavaliauskas és Domantas Sabonis kihagyja az Európa-bajnokságot. A Maciulis-Motiejunas-Kuzminskas-Valanciunas agytröszt révén magas posztokon nincs gond, a hátvédeknél viszont óriási kihívás hogy az eddig sem megbízható Kalnetis mellett kevésbé rutinos játékosok vannak -  ez két irányba is elsülhet... Egyelőre két meccs, két lehangoló vereség a mérlegük. 

Jelenlegi keret: 

Kalnetis-Gecevicius-Maciulis-Motiejunas-Valanciunas
Lekavicius-Milaknis-Ulanovas-Kuzminskas-Gudaitis
Juskevicius-Grigonis-Gailius-Kairys-Sajus

Ukrajna

Az ukránok is hasonló cipőben járnak, mint a litvánok: a felső posztokon parádés a névsor, mezőnyben viszont közel sem ennyire erősek, onnan nagyon hiányzik majd a honosított Pooh Jeter, illetve Sergij Gladyr. Egyelőre három lélekromboló vereség (Hollandia, Fehéroroszország, Nagy-Britannia) mellett tegnap egy románok elleni henger van a mérleg két serpenyőjében – sok munka vár még rájuk, de mindössze 4 felkészülési meccsük van már csak. 

Jelenlegi keret: 

Lukashov-Mishula-Lipovij-Bolomboy-Len
Riabcsuk-Kolcsenko-Pustozonov-Kornyienko-Kravcov
Otvercsenko-Krutous-Konyev-Zajcev-Pustovy

 

C-csoport (Csehország, Horvátország, Montenegró, Magyarország, Spanyolország, Románia)

 

Csehország

A cseheknél Jan Vesely váratlan lemondása, illetve Blake Schilb halogatása húzott barázdákat Ginzburg mester homlokára – ugyanakkor nem szabad lebecsülni a cseheket, hiszen Satoransky Európa-klasszis hátvéd, Welsch és Hruban sem ma kezdte a szakmát, a három mezőnyember nagyon össze tudja fogni a képzett játékosokból álló gárdát – ezt a szlovének ellen is bizonyították. A csehek egyelőre csak bennünket vertek meg (ahol bevallottan nem álltunk fel a legerősebb rotációnkkal), de a Vesely okozta sokkot egyelőre szépen kezelik. 

Jelenlegi keret: 

Satoransky-Welsch-Hruban-Auda-Balvin
Sirina-Bohacik-Palyza-Peterka-Pechacek
Safarcik-Mares-Havada-Kriz-Grunt

Horvátország

Déli szomszédaink keretéből egy csapatra való ismert játékos (Hezonja, Tomic, Zizic, Rudez, Slavica, Stipcevic, Babic, Bilan, Katic, Peric és Zubac) hiányzik ilyen-olyan okok miatt, de a horvát kosárlabda fejlődését, erősödését mutatja, hogy a „maradók” névsorát böngészve talán 2-3 helyen lehet hiányérzetünk. A horvátok tegnap a franciák szétdobásával jelezték, hogy nem ismerik a tartalékos válogatott fogalmát…

Jelenlegi keret:

Ukic-Simon-Boj. Bogdanovic-Saric-Planicic
Popovic-Kruslin-Tomás-Bender-Zoric
Mavra-Ramljak-Zubcic-Buva

Montenegró

Tyrese Rice-szal kellett egy kisebb nyilatkozatháborút vívni, hogy a honosított klasszis irányító is jelentkezzen az edzőtáborban, így gyakorlatilag mindenki a fedélzeten van, és csendesen készülnek a tornára. Rice-szal a hátvédeknél is rendben van keret, a magasembereknél egyenesen tobzódnak a jobbnál jobb kosarasok – egyelőre papíron nagyon jól néz ki a gárda, szombaton a görögök ellen kiderül, hogy a pályán mennyire passzolnak a puzzle-darabkák. 

Jelenlegi keret: 

Rice-Su. Sehovic-Djurisic-Todorovic-Vucevic
Ivanovic-Popovic-Radoncic-Bjelica-Dubljevic
Vrbica-Krivokapic-Dasic-Maras-Radovic

Magyarország

Válogatottunknál még nincs ott Hanga Ádám és DeAndre Kane, a többiek viszont már 4 felkészülési meccsen is túl vannak, Szlovákiát kétszer is nagyon könnyedén vertük, a szlovének ellen a harmadik negyed közepéig egálban voltunk, a csehek elleni meccsen pedig nem a legerősebb elérhető rotációval dolgoztunk végig. Ha a hiányzók megérkeznek, akkor sebességben a csoport legjobbjaival is felvehetjük a versenyt. 

Jelenlegi (tervezett) keret:

Kane-Vojvoda-Hanga-Allen-Keller
Wittmann-Perl-Ferencz-Eilingsfeld-Tóth Á.
Váradi-Kovács-Benke-Tóth. N. (Golomán)-Csorvási (Bognár)

Spanyolország

A spanyolok kellemetlen helyzetbe kerültek, hiszen két honosítottjuk közül Serge Ibakát nem hívták be, Nikola Mirotic pedig a felkészülés kezdetén jelentette be, hogy a Bulls kérésére nem játszik a tornán. Mellettük három régi motoros, Rudy Fernandez, Victor Claver és Felipe Reyes már nem vállalta, de összességében azért talán a szerbek kivételével mindenki szívesen küzdene meg csak ennyi problémával: a cseresorban (!) három NBA-játékos, illetve a Real Madrid és a CSZKA kezdő hátvédjei találhatóak… Nem garantálható Juan-Carlos Navarro búcsútornáján az újabb Eb-győzelem, de nem is lepődnénk meg rajta. 

Jelenlegi keret:

Rubio-Navarro-San Emeterio-P. Gasol-M. Gasol
Llull-Rodriguez-Abrines-J. Hernangomez-W. Hernangomez
Vives-Rabaseda-Sastre-Saiz-Oriola (Diop)

Románia

A románoknál volt egy kisebb mizéria a honosítás körül, de végül sikerült megtalálni Giordan Watsont, aki egyúttal a keret legismertebb játékosa is (nálunk azért Török Rolland ismerősebb). Egyelőre Tunéziát tudták legyőzni, két legutóbbi meccsükön csúnya verésekbe futottak bele a görögök és az ukránok ellen. 

Jelenlegi keret:

Watson-Mandache-Paliciuc-Moldoveanu-Olah
Tudor-Virna-Niculescu-Török-Baciu
Petrisor-Calota-Kuti-Nicoara-Orbeanu


D-csoport (Belgium, Nagy-Britannia, Lettország, Oroszország, Szerbia, Törökország)

Belgium

A belgáknál Matt Lojeski még nem csatlakozott a kerethez, ő arra vár, hogy mi lesz Hanga Ádám sorsa (ha nem tudja leigazolni a Barcelona, akkor Lojeski a B-opció a gránátvörös-kékeknél), és ez az eredményességen meg is látszik: négy meccsből egyet, a foghíjas németek ellenit tudták megnyerni. 

Jelenlegi (tervezett) keret:

Van Rossom-Tabu-Lojeski-Hervelle-Tumba
Obasohan-Serron-Mwema-Kesteloot-De Zeeuw
Lecomte-Troisfontaines-Salumu-Gillet-Gorgemans

Nagy-Britannia

A briteknél játékra jelentkezett a két régi motoros, Ben Gordon és Kieron Achara, egyébként egy elég fiatal kerettel vágtak neki a felkészülésnek. Az évek óta szisztematikusan épülő fiatal gárda eddigi két meccsén simán verte az ukránokat, simán kapott ki a görögöktől – nagyjából itt is lehetnek erősségben. 

Jelenlegi keret:

Lawrence-Gordon-Soko-Clark-Olaseni
Washington-Okereafor-Kennedy-Sears-Achara
Akodo-Josephs-Murray-Chuku-Boateng (Alihodzic)

Lettország

A csoport házigazdái ki másra, mint Kristaps Porzingisre és a Bertrans-testvérekre építenek, ugyanakkor fontos láncszemek (Freimanis, Pasecniks és Kaspar Berzins) hiányoznak majd, így a remek kezdőötös mögött a második sor már nem olyan mély. Egyelőre még nem lehengerlő a játékuk, hasonló erősségű ellenfelekkel szemben egyszer (Finnország) nyertek, kétszer (Grúzia, Lengyelország) szoros mérkőzésen kikaptak. 

Jelenlegi keret:

Strelnieks-Dai. Bertrans-Timma-Dav. Bertrans-Porzingis
Skele-Blums-Peniers-Silins-Meiers
Lejasmeiers-Janicenoks-J. Berzins-Smits-Gromovs

Oroszország

A korábban ismert Monya mellett egy fontos mezőnyember, Sergej Karaszev is kidőlt, így az amúgy sem túl veretes névsor tovább gyengült. A finneket megverték, de Izraeltől kikaptak, a Mozgov és Shved révén NBA-rutint is felmutató oroszoktól ennél jóval több kell, ha tovább akarnak jutni a csoportból. 

Jelenlegi keret:

Kvostov-Shved-D. Kulagin-Voroncevics-Mozgov
M. Kulagin-Fridzon-Kurbanov-Zubkov-Antonov
Koljuskin-Zajcev-Truskin-Ivlev-Puskov

Szerbia

Négy kiváló játékos nem lesz ott az Eb-n (Jokics, Markovics, Nemanja Bjelica és Milutinov) és nemrég Nedovics is csatlakozott hozzájuk, de ennek ellenére, hasonlóan a spanyolokhoz, bombaerős keret jött össze megint a szerbeknél, a magas posztokon a keretbe kerülésért is közelharc várható. Eddig egy meccset játszottak, a szerb B-válogatottal. 

Jelenlegi keret:

Teodoszics-Bog. Bogdanovics-Kalinics-Macvan-Marjanovics
Jovics-Lazics-Miloszavljeivcs-Simonovics-Stimac
Micsics-Gudurics-Lucsics-Bircsevics-Raduljica (Kuzmics)

Törökország

Az Európa-bajnokság No. 1. házigazdája kicsit foghíjas, de azért erős csapattal készül: a politikai okok miatt az országba be sem engedett Enes Kanter mellett Iljasova, Savas és Ömer Asik sem bevethető. Persze így is maradt bőven európai szinten kiváló kosaras, akiket viszont össze kell még csiszolni – erre 8 (!) felkészülési meccse lesz még a szövetségi kapitánynak. 

Jelenlegi keret:

Dixon-Güler-Osman-Hersek-Erden
Sipahi-Korkmaz-Gecim-Türen-Aldemir
Balbay-Mahmutoglu-Köksal-Sanli-Yurtseven

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus