Eb-továbbjutás: A cseheknek ki kell kapniuk holnap

Lement a C-csoport harmadik játéknapjának első két mérkőzése, a továbbjutási forgatókönyvek pedig egészen világosak lettek, ezeket vizsgáljuk most.

A C-csoport harmadik körét rendezik ma, és az első két találkozó után kifejezetten világosnak tűnik helyzetünk azzal kapcsolatban, hogyan juthatunk tovább.

Bár a spanyolok még nem léptek pályára a románok ellen, csak abban az esetben kapnak ki este Gasolék, ha valami miatt nem tudnak kiállni öt játékossal, minden más esetben győzni fognak. Velük, illetve a ma harmadik mérkőzését is megnyerő horvát válogatottal nem kell foglalkozni, ez a két gárda a papírformának megfelelően simán tovább is megy.

Mögöttük azonban Magyarország, Montenegró és Csehország 1-1 sikerrel, Románia pedig nulla győzelemmel áll (és fog állni a nap végén is). 24 ponttal kaptunk ki Montenegrótól, mi pedig 12 ponttal vertük a cseheket - a románokkal várhatóan nem kell számolni semmilyen összevetésben a továbbjutás szempontjából, a papírformának megfelelően egy polccal lejjebb vannak, mint bárki más a csoportban.

A hátralévő két kör:

Csehország - Montenegró 14:00
Horvátország - Spanyolország 16:45
Románia - Magyarország 19:30

Csehország - Horvátország 13:30
Magyarország - Spanyolország 16:15
Montenegró - Románia 19:45

Az alapvetés az, hogy Romániát le kell győzni, és erre az erőviszonyok alapján minden esélyünk megvan - az egyetlen forgatókönyvet, amelyben a románok elleni vereséggel is továbblépünk, két bekezdéssel később tárgyaljuk

Holnap azonban rendeznek egy Csehország-Montenegró összecsapást is, ami legalább olyan fontos a mi isztambuli Top16-os helyünk szempontjából, mint az, hogy legyőzzük a románokat.

Ha Montenegró és mi is nyerünk holnap, akkor matematikailag is ott vagyunk a legjobb 16 között. Montenegró az utolsó körben Romániával játszik, gyakorlatilag kizárt, hogy vereséget szenvedjenek (annyi esély van rá, mint a mieink spanyolok ellen győzelmére), így ők három győzelemmel mennek tovább, nekünk pedig ekkor mindegy, hogy a csehek mit játszanak a horvátokkal - ha győznek, az egymás elleni eredmény akkor is nekünk kedvez. Ha a montenegróiak kikapnának a románoktól, a csehek pedig legyőznék a horvátokat, mi akkor is továbbmennénk, hiába lenne hármas holtverseny a mieink, a csehek és a montenegróiak között 2-2 győzelemmel - a csehek ebben a körbeverésben -12-ről indulnak holnap, ha kikapnak Montenegrótól, ennél biztosan gyengébbek lesznek, mi pedig ennyivel állunk a Montenegró elleni -24 és a Csehország elleni +12 után.

Ha Montenegró nyer, akkor a románok ellen egy 9 pontnál kisebb különbségű vereség is belefér, ebben az esetben is továbbmehetünk a csoportból. Ekkor a románoknak és nekünk is 1-1 győzelmünk lenne, és a cseheknek is ennyi maradna, de ehhez a montenegróiak után ki kell kapniuk az utolsó napon jó eséllyel már pihentető, abszolút tét nélkül játszó horvátok ellen, tehát ekkor még erre is várhatunk. A hármas holtversenyben a csehek +3-mal állnak, mert 15 ponttal verték a románokat. Mi +12-ről indulnánk, tehát ha maximum 8 ponttal kapunk ki, akkor legalább +4-gyel végzünk a körbeverésben, az pedig továbbjutást érne. Papírforma alapján a románokat azért bőven meg fogjuk verni, tehát erre a forgatókönyvre elég kevés esély van.

Ha azonban Csehország nyer, akkor a továbbjutás szempontjából elég lehetetlen helyzetbe kerülünk. Ekkor ugyanis továbbra is áll, hogy Montenegró minden bizonnyal megveri Romániát, két győzelemmel fog állni. Mi a spanyolok ellen komoly győzelmi reményeket nem táplálhatunk, mi is két győzelemmel fejezzük be a csoportkört. A csehek pedig vagy legyőzik a horvátokat is, és akkor Montenegró ellen egymás elleni eredménnyel leszünk ötödikek, vagy a csehek kikapnak a horvátoktól, és akkor két győzelemmel állnak majd ők is. A hármas holtversenyben azonban mi -12-vel zárunk egészen biztosan, a montenegróiak +24-ről indulnak a mieink elleni sikert követően, a csehek pedig -12-nél biztosan jobbak lesznek, ha nyernek, hiszen most ennyivel kaptak ki tőlünk. Montenegrónak elég odafigyelnie arra, hogy 36 ponton belül maradjon, majd utána legyőzze a románokat csütörtökön. Holnapi cseh győzelem esetén akkor jutunk csak tovább, ha több mint 36 ponttal verik Montenegrót, ha Vucevicék kikapnak a románoktól is, vagy ha mi legyőzzük a spanyolokat.

Nincs tehát teljesen a saját kezünkben a sorsunk (ha csak azt nem vesszük ide, hogy ha legyőzzük a spanyolokat is, akkor játszhat akármit a többi válogatott, ott vagyunk a legjobb 16-ban), de mire holnap pályára lépünk a házigazda ellen, már tudni fogjuk, mik a lehetőségeink, hiszen a csehek kora délután csapnak össze a montenegróiakkal.

Foto, Slide - fiba.com

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus