Egy hajszálra volt az USA-veréstől Szerbia

Bogdanovics üres triplája hiányzott a szerbeknek a Team USA-vel szemben, eközben Ausztrália és Franciaország hozta a kötelezőt.

A-csoport

Kína - Ausztrália 68-93

Másfél negyedet bírt Kína. Jianlian Yi vezérletével jól kezdett a kínai válogatott, az első másfél negyedben tartották is a lépést az ausztrálokkal. A nagyszünet előtt aztán kissé kifulladt a társaság, egy 11-3-as futással tíz pontra növelték előnyüket Millsék, innentől pedig nem volt reális esélye az ázsiai csapatnak. A fordulás után csak tovább nyílt az olló, a rengeteg eladott labda, a gyengébb lepattanózás és az erőtlen védekezés is említhető ennek okaként - mindenesetre a tény az, hogy négyből semminél tartanak Yi-ék.

Tovább robog az ausztrál expressz. Andrew Bogut nem lépett pályára ezen a találkozón, de alappillére nélkül is könnyedén hozta a meccset Ausztrália. Sem Mills, sem Dellavedova nem vitte túlzásba, de előkerült Motum, aktív volt Andersen és összességében rendkívül hatékonyan dolgozott a csapat. A második félidőt már félgőzzel, kényelmesen tempóban hozták le Bairstow-ék, így 3-1-re javították mérlegüket - ha nem kapnak ki Venezuelától, a csoport második helyén juthatnak tovább.

Kína legjobb dobói: Yi 20/6, Guo 11/3, Ding 8, Zou 8
Ausztrália legjobb dobói: Bairstow 17/3, Motum 15, Broekhoff 12/6, Baynes 12, Andersen 12/3

USA - Szerbia 94-91

Ott volt Bogdanovics kezében. Ugyan szörnyen kezdte a meccset Szerbia és nagyon hamar közel húszpontos hátrányba került, fokozatosan tüntette ezt el - néhány amerikai technikai és néhány büntető megnyugtatta Teodoszicsékat. A kulcs a lepattanózás és a higgadt palánk alatti játék volt, Raduljica (18 pont, 6/8 mezőnyből) és Jokics (25 pont, 11/15 mezőnyből, 2/2 tripla) is szenzációsan játszott, gyakorlatilag ők vitték a hátukon a szerb válogatottat, de az említett Teodoszics (4/7 tripla, csapatszinten 10/25) játéka is létfontosságúnak bizonyult. A siker aztán elmaradt, az utolsó támadásnál teljesen üresen hagytáok Bogdanovicsot a triplavonalon, de dobása lejött a gyűrűről, így nem tudták kiharcolni a hosszabbítást - hatalmas lehetőséget szalasztott el az így már 1-3-mal álló Szerbia. 

Másodszor szorongatták meg a Team USA-t. Két könnyed siker után Ausztrália, majd most Szerbia is centikre volt attól, hogy megverje az amerikai válogatottat, ami intő jel lehet Kevin Duranték számára. A találkozó elején nagyon könnyedén szerezték a pontjaikat, de a második negyedtől már a szerbek akarata érvényesült, a két centerrel nem tudtak mihez kezdeni Jordanék és nem igazán tudták a saját játékukat játszani. Kyrie Irving és Paul George dicsérhető, mindketten fontos pillanatban tolták meg a csapat szekerét, de védekezésben tehetetlenek voltak és az utolsó dobásnál csak Bogdnanovicson múlt, hogy nem mentett hosszabbításra a szerb válogatott. Ezzel együtt meglett a győzelem és továbbra is hibátlan a Team USA, az utolsó csoportmeccsen Franciaország lesz az ellenfél Jimmy Butlerék számára.

Az USA legjobb dobói: Irving 15/3, Jordan 13, Durant 12/3, George 12/6, Anthony 12/3
Szerbia legjobb dobói: Jokics 25/6, Raduljica 18, Teodoszics 18/12

Franciaország - Venezuela 96-56

Fokozatosan nőtt ellenfele fölé Franciaország. 18-17-nél még Venezuela vezetett, ám egy 8-0-s futás és Tony Parker lendülete (12 pont az első félidőben) megfordította a meccset, így a nagyszünetre már magabiztos előnnyel mehettek a gallok. A második félidőben aztán végleg eldőlt a találkozó, a végül 60% felett (!) dobó francia csapat lejátszotta a pályáról ellenfelét, a záró etapban pedig gálaelőadást tartott - ezt a tíz percet 21, a mérkőzést pedig végül 40 ponttal nyerte meg. Érdekesség, hogy mindenki tíz és húsz perc közötti időt töltött a parketten náluk, ennek megfelelően sok játékost ki lehet emelni, megemlíthetjük a 8/9-et dobó Lauvergne-t, de összességében a hátvédsor (Parker, Heurtel, Diot, De Colo) remekelt leginkább.

Esélytelenül. Az első negyed hajrájától kezdve látszott, hogy nem tudja megszorítani ellenfelét a venezuelai válogatott, sem erőben, sem tudásban nem vették fel a harcot Diaw-ékkal. Egyénileg sem villogott náluk senki, 35%-kal dobtak mezőnyből, 42-26-ra elveszítették a lepattanózást, védekezésben csak asszisztálni tudtak a franciák játékához és sem a festékben, sem a leindítások terén nem voltak egy szinten az európai csapattal. Franciaország így 3-1-gyel bebiztosította továbbjutását, Venezuela pedig gyakorlatilag kiesett - meg kell verniük Ausztráliát, Kínának pedig Szerbiát, hogy ők menjenek tovább.

Franciaország legjobb dobói: Lauvergne 17, Diot 14/6, Parker 14
Venezuela legjobb dobói: Echenique 12, Colmenares 10, J. Vargas 8

A női tornán lejátszották a B-csoport rangadóját, ahol a még veretlen USA harminc pontot vert az eddig szintén veretlen Kanadára, ezzel kőkemény üzenetet küldött a teljes mezőny számára. Hasonlóan kiütéses győzelmet arattak a spanyolok Szenegál ellen, a szerbek viszont szoros találkozón küzdötték le Kínát, ezzel megszerezték első győzelmüket - az USA 4-0-lal, a spanyolok és Kanada 3-1-gyel, Kína és Szerbia 1-3-mal, Szenegál 0-4-gyel áll jelenleg. 

Fotó: FIBA.com

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus