Egy szerény triplakirály

Nem akármilyen kosárlabdázó szórta meg hárompontosokkal Sopronban az SKC-t a FIBA Európa-kupában. A Benfica csapatában kosarazó Daequan Cook hat éve megnyerte az NBA All-Star gálán a tripladobó versenyt.

 

Daequan Cook a legjobb kosaras korban van, 28 esztendős. Hogy mit keres - nem feltétlenül anyagi értelemben, bár lehet, úgy is érdekes lenne - Európában, egy, az európai kosaras porondon nem igazán magasan jegyzett ország, jelesül Portugália egyik legjobb csapatában, azt nem tudni.

2007 és 2013 között 6 évet húzott le az NBA-ben, olyan csapatokban szerepelt, mint a Miami Heat, az Oklahoma City Thunder, a Houston Rockets és a Chicago Bulls. Ha csak percekre is, de pályára lépett a 2012-es Miami-OKC NBA nagydöntő öt meccset közül az elsőn, a harmadikon és az ötödiken - ez utóbbin kosarat is szerzett. Ekkor egy csapatban játszott többek között Kevin Duranttel, Russell Westbrookkal, Serge Ibakával és James Hardennel.

Különleges érzés lehetett neki, hogy éppen az előző csapatával, a Heattel szemben veszíti el a finálét. 2009-ben, Phoenixben még a Miami játékosaként nyerte meg az NBA All Star gáláján a tripladobó versenyt. Ezt a viadalt többek között Larry Bird, Ray Allen, Dirk Nowiztki, Paul Pierce, Kevin Love, Kyrie Irving, legutóbb pedig Stephen Curry nyerte meg...

A magam részéről a játéka mellett a viselkedésére is kíváncsi voltam. Elsősorban arra, vannak-e sztárallűrjei. Nos, nem voltak, le a kalappal előtte. Láttunk már jóval szerényebb képességekkel megáldott kosarasokat jóval "nagyobb arccal" játszani. Ő azért az NBA-ben is letett már valamit az asztalra, gálán nyert tripladobó versenyt, pályára lépett nagydöntőben - lehetett volna mire... Tény, hogy időnként egyénieskedett, s erre azért minden amerikai kosarasban van bőven hajlam, de még csak egy szúrós pillantást sem vetett a játékvezetőkre, az ellenfelet pedig nem gúnyolta ki, amikor beesett neki egy dobás. Amit pedig a záró szakaszban művelt a soproniak kárára, el kell ismerni, parádés volt - ha úgy tetszik, méltó egy már az NBA-ben is "megkoronázott" "nehéztüzérhez". Az utolsó negyedben 16/12 pontot dobott, egy-egy rontott dupla, illetve tripla kísérlettel.

Sajnos Cookkal nem lehetett beszélni, nem engdték a portugálok, ám edzője elmondta, a tréningeken sem érezteti soha senkivel, mi mindent ért el korábban, hanem mint a csapat egy játékosa, egyszerűen teszi a dolgát.

Bár Daequan Cook jelentős szerepet vállalt a Sopron legyőzésében, mégis örülök neki, hogy láthattam élőben játszani. Úgy játszani, s viselkedni, ahogyan játszott és viselkedett!

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus