Elképesztő: lemosta és kiejtette a spanyolokat Szlovénia

Gyönyörű játékkal és extra dobóformával nyert Szlovénia - húsz pontos verést kapott a nagy esélyes Spanyolország.

Európa-bajnokság, elődöntő

Spanyolország - Szlovénia 72-92 (19-25, 26-24, 12-24, 15-19)

Kiválóan kezdték a meccset a szlovének, Luka Doncic remek labdákat lőtt ki a tripladobóknak, akik ezeket köszönték szépen és 4/6 hármassal nyitottak, ráadásul eközben a két Gasolt is jól semlegesíteték. A hispánokban Rubio tartotta a lelket, egyébként üres dobásokat is elhibáztak, a két klasszis magasember nem tudott érvényesülni támadásban, a remekül dobó szlovének pedig hét-nyolc ponttal megléptek. Az első negyed végétől kezdve azért egyre inkább elkapták a fonalat a spanyolok is, Sergio Rodriguez játéka nagyon jót tett nekik, a festékben már érvényesítették a fölényüket, Szlovénia csak az egészen extra tripladobása miatt tartotta előnyét. A nagyszünet előtt aztán mégis meg tudtak újulni Dragic-ék, Doncic továbbra is kiváló labdákat osztogatott és a Sopron centere, Sasa Zagorac is nagyszerűen (öt pont, kiharcolt támadó) szállt be, így végül négy pont megmaradt az előnyből - a szlovének 10/15 hármasnál, Doncic 8 pontnál, 5 lepattanónál és 5 gólpassznál járt, 45-49-cel fordultak a felek.

A szünet azonban nem tett jót Spanyolországnak, sorban jöttek az elrontott hármasok, a ritmustalan támadások, míg a szlovének könnyedén bontották meg a védekezést a kettő-kettőkből - megtalálták a leváló embert és a kinti dobót is, Anthony Randolph is felnőtt a feladathoz. 63-50-es szlovén vezetésnél azért már élesedett a helyzet, ráadásul Marc Gasol négy személyi hibájával ült a padon és a spanyol támadójáték gyakorlatilag atomjaira hullott - sőt, tovább nyílt az olló, Doncic büntetőit követően már 73-55 állt az eredményjelzőn. Innen már csodára lett volna szükségük Rodriguezéknek, de rendkívül bizonytalanok voltak elöl-hátul, Szlovénia ellenben gyönyörűen játszott - Dragic hármasát követően átlépte a különbség a húsz egységet, hat perccel a vége előtt gyakorlatilag eldőlt a találkozó. A hátralévő idő már egy gálameccsre hasonlított, a frusztrált spanyolok nehezen emésztették meg, hogy feltörölték velük a padlót, pedig így történt - leoktatta őket a motivált, tudatos, határozott szlovén válogatott. 

Doncic (11 pont, 12 lepattanó, 8 gólpassz) végül lemaradt a tripla-dupláról, de így is öt szlovén játékos jutott tíz pont fölé, bevertek 14/25 triplát, míg a spanyoloknál egyetlen klasszis teljesítmény sem emelhető ki.

Spanyolország legjobb dobói: P. Gasol 16/3, Rubio 13/3, M. Gasol 12/3
Szlovénia legjobb dobói: Randolph 15/9, Dragic 15/9, Prepelic 13/9

fotó: FIBA.com

 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus