Érdekesen alakulhat az olimpiai kvalifikáció

Az Ázsia-bajnokság 2-4. helyezettjét még nem ismerjük, de nem ez a legnagyobb kérdőjel a férfi kvalifikációs tornák körül


A FIBA hivatalosan is bejelentette, hogy 2016 júliusában, közvetlenül a riói olimpia (augusztus 5-21.) előtt rendezik meg azt a három kvalifikációs tornát, melyek győztesei ott lehetnek az olimpia 12-es mezőnyében. A nemzetközi szövetség november 23-án jelöli ki a három helyszínt. 

Egyenes ágon már kijutottak/ki fognak jutni kilencen: Egyesült Államok (2014-es világbajnok jogán), Brazília (rendező jogán), Spanyolország, Litvánia, Nigéria, Venezuela, Argentína, Ausztrália, illetve a leendő Ázsia-bajnok.

Kvalifikációs tornára kijutottak/kijutnak majd: Szerbia, Franciaország, Olaszország, Görögország, Csehország (Európa-bajnokság 3-7. helyezettjei), Kanada, Mexikó, Puerto Rico (FIBA Americas 3-5. helyezettjei), Angola, Tunézia, Szenegál (Afrika-bajnokság 2-4. helyezettjei), Új-Zéland (Óceánia-bajnokság 2. helyezettje), illetve a napokban rendezendő Ázsia-bajnokság 2-4. helyezettjei.

E 15 selejtezős hely mellett a FIBA további három helyet tart fent a tornaszervezőknek, így egyfajta szabadkártyát is oszthat olyan válogatottaknak, melyek nem kvalifikálták magukat (szervezőnek csak olyan válogatott jelentkezhet, amely 2015-ben részt vett a kontinensbajnokságon). Ennek lehet nagy nyertese például Oroszország, amely szívesen rendezne tornát – rendezőként így esélye nyílhat a kijutásra.

Ugyanakkor ha a FIBA úgy dönt, hogy olyan válogatott rendezhet kvalifikációs tornát, amely saját jogán kiharcolta az indulás jogát (Olaszország ilyen, ők már jelezték is ebbéli szándékukat), akkor a rendező ország kontinenséről a kontinensviadalon legjobb helyen végző válogatott (olasz rendezés esetén az Eb-8. Lettország) kerül be a mezőnybe. 

Nagy lobbizások várhatóak tehát a következő hetekben, hogy ki rendezzen tornát, hiszen egyik oldalról a hazai pálya, hazai közönség jelentheti a majdnem egyenes ágon kijutott, erős csapatoknak a szükséges pluszt a kijutáshoz, másik oldalról viszont több neves válogatott (Oroszország, Dominikai Köztársaság, Horvátország, Szlovénia, Németország, Törökország) szövetsége azért küzdhet, hogy egyáltalán megteremtse az esélyt a selejtezős tornán való részvételre. 

A helyszínek és a résztvevők tehát még nem biztosak, de a lebonyolítási rend már megvan: a csapatokat három darab hatcsapatos tornára osztják be. A hatos tornákat megfelezik, és minden tornán létrehoznak két, három-három csapatos csoportot. A háromcsapatos csoportokban körmérkőzéseken dől majd el, kik végeznek az első-második helyen, a csoportharmadikok búcsúznak. Ezután következnek az elődöntők (csoportelsők a csoportmásodikok ellen), majd az elődöntők győztesei találkoznak a döntőkben – a három döntő győztesei lesznek ott Rióban. 

 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus