Európa-bajnok a hatalmasat küzdő Szlovénia!

Történelmi szlovén siker - Doncic kiesését is elbírták - Dragic 35 pontot dobott, de kiülte a drámai hajrát. 

Európa-bajnokság, döntő

Szlovénia - Szerbia 93-85 (20-22, 36-24, 15-20, 22-18)

Nagy tempóban kezdődött a meccs, a szerbek a centereiket keresték elsősorban (Kuzmicsot, majd a padról beszálló Marjanovicsot), míg a szlovének inkább kintről próbálkoztak több-kevesebb sikerrel. Jovics az összedrózott bokájával próbálta Dragic vérét szívni, a túloldalon Blazic volt Bogdanovics árnyéka, Lucsics pedig Doncic ellen védekezett rendkívül fizikálisan, folyamatos besegítéssel a centerek részéről - mindkét mester alaposan megszervezte csapata védekezését. A pontok ennek ellenére jöttek és bár az első negyedben inkább a szerbek akarata érvényesült, a második tíz percben néhány könnyű kosár után elkapta a fonalat Goran Dragic: a szlovének klasszisa egészen varázslatos produkcióval állt csapata élére. A karmester kereken húsz (!) pontot szórt ebben a negyedben, a nagyszünetben 9/14-es mezőnymutatóval, négy lepattanóval és három gólpasszal, huszonhat egységgel állt. Vezérletével tíz pont körüli előnybe került Szlovénia, így támadásban hiába hozta magát Szerbia, hátul teljesen esélytelennek tűntek ebben az időszakban - az ihletett napot kifogó Dragic és társai 36 egységet termeltek egy negyed alatt.

A fordulás után feszültebbé vált a meccs, sok volt a fault, a támadóhiba, nagy volt a küzdelem, majd öt perc elteltével jött a fordulópont: egy lepattanó után rosszul ért földet Luka Doncic és bokasérülést szenvedett. A szlovén klasszist le kellett vinni a pályáról és számára itt véget is ért a találkozó, eközben pedig fölénybe kerültek a szerbek - Stimac hatalmas energiát hozott a padról, összeállt a védekezés és Bogdanovics is elkezdett termelni támadásban. Ezt az időszakot (majdnem négy perc dobott pont nélkül) még átvészelték a szlovének, de a záró etapban már egyértelműen a szerbek voltak fölényben, Prepelic-ék játéka teljesen elfogyott, Macvanék viszont remekeltek a festékben - át is vették a vezetést az utolsó öt percben.

Hatalmas izgalmakat hozott a hajrá, a szlovéneknél az erejével teljesen elkészülő Dragic ült, Prepelic és Randolph hozta a pontokat, a szerbek pedig a legrosszabb pillanatban hibáztak büntetőt - ráadásul Bogdanovics sem hozott jó döntéseket. Hiába Doncic kiesése, hiába Dragic elfáradása (az utolsó öt percben nem lépett pályára), a szlovén csapat elképesztő akarattal, fegyelmezettséggel és sorozatos clutch játékokkal lenyomta a teher alatt összeroppanó Szerbiát, így története során először (veretlenül!) Európa-bajnok lett - Bogdanovics rengeteget hibázott a hajrában, az utolsó perc pedig már a szlovén örömünnepről szólt.

Szlovénia legjobb dobói: Dragic 35/9, Prepelic 21/12, Randolph 11
Szerbia legjobb dobói: Bogdanovics 22/6, Macvan 18/6, Lucsics 9

fotó: FIBA.com

 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus