Felemás összkép az Olaj EuroCup-ellenfeleinél

Megkezdődik a EuroCup második csoportköre - játékosmozgások, sérülések, teljesítmények az Olaj ellenfeleinek elmúlt két hetéből.

A héten elkezdődik a EuroCup második csoportköre, a legjobb 32 közötti vetélkedés. Mint ismert, Magyarországon az elmúlt két hétben pihentek a csapatok, külföldön azonban szinte mindenhol szerda-szombatoztak, így most végignézzük, mi történt a Szolnoki Olaj KK csoportellenfeleinél, a Sassarinál, a Galatasaraynál és a Zaragozánál az utóbbi hetekben. Annyit előre elárulhatunk, hogy az összkép finoman szólva is felemás, voltak játékoscserék, sérülések és finoman szólva sem kiegyensúlyozott eredmények.

A csapatok múltját, a kereteket, illetve a szezonkezdéseiket két héttel ezelőtt átvettük már - ezen a linken elolvashatjátok a részleteket.

 

Az olasz bajnoki címvédő Dinamo Banco di Sardegna Sassari semmivel nem lett kiegyensúlyozottabb, hiába fejezték be az Euroligát - ami láthatóan idén is sok volt még nekik. December 20-án kikaptak a jelenleg utolsó előtti Torino otthonában egy buzzer-beaterrel 86-83-ra, aztán úgy tűnt, hogy talpra tudnak állni, hiszen két rangadót is nyertek. A tavalyi döntős, jelenleg 11-4-gyel listavezető Grissin Bon Reggio Emiliát 91-69-re ütötték ki - ez különösen figyelemre méltó -, majd az ex-fehérvári Ronald Moore által gardírozott Giorgio Tesi Group Pistoiát 80-75-re gyűrték le. Utóbbiak jelenleg negyedikek a pontvadászatban 10-5-tel, úgyhogy ez is fontos siker volt.

Két nappal ezelőtt aztán az EA7 Emporio Armani Milano vendégei voltak, ahol 87-50-es, megsemmisítő vereséget szenvedtek, mintha mi sem történt volna az előtte lévő fordulókban, így 9-6-tal ugyanúgy a hatodikok, mint voltak két héttel ezelőtt. Ők az egyetlenek, akiknek komolyabb sérültjük sincs és változás sem volt a keretben, mégis hihetetlen széles skálán mozog a teljesítményük, szinte teljesen random.

A Galatasaray tűnt a legstabilabbnak ebben a szezonban a három ellenfél közül, ám a törököket elég komoly veszteség érte, az előző naptári év végén ugyanis bokasérülést szenvedett erőcsatáruk, Caleb Green, aki 4-6 hetes kihagyásra kényszerül - ez alapján nagyon könnyen elképzelhető, hogy mindkét Olaj elleni mérkőzést ki fogja hagyni, hiszen január 20-án és egy héttel később, 27-én találkozik a magyar bajnokkal a Galata. Még 24-én kikaptak a címvédő, de idén kevésbé meggyőző Pinar Karsiyakától idegenben 97-92-re, majd jött a Besiktas elleni, 90-76-ra megnyert otthoni mérkőzés, már Green nélkül.

Két napja ők is játszottak, és a Sassarihoz hasonlóan ők se vezették fel túl jól a nemzetközi kupameccseket, miután 91-85-re kikaptak az utolsó előtti, a mérkőzés előtt edzőt váltó Turk Telekomtól, akik ezzel a győzelemmel is csak 3-10-zel állnak. A Galata ennek az 1-2-es szakasznak köszönhetően már csak harmadik 9-5-ös mérlegével, Green kiesése pedig komoly érvágás lehet - nem azért, mert ő az egyetlen jó játékosuk, hanem mert az egyik leghasznosabb volt összességében, és kiválásával a pontosan működő gépezetből fog hiányozni egy fontos láncszem.


A spanyol CAI Zaragoza látszódott a legverhetőbb ellenfélnek, hiszen nekik a bajnokságban nagyon nem jöttek az eredmények - igaz, a EuroCupban jóval inkább -, ők viszont egy-két változtatást meghúztak az utóbbi két hétben. Egyrészt leigazolták a szezon első hónapját a CSZKA Moszkvánál töltő, korábban a Detroit Pistonsban és a Phoenix Sunsban is megforduló ukrán válogatott centert, Slava Kravtsovot. Az is kiderült, hogy Drake Dieneren előjöttek újra a Crohn-betegség tünetei, hasi fájdalmai voltak és fáradékonyabb volt, ezért nyújtott gyengébb teljesítményt, így vele nemrég szerződést bontott a klub. Helyére a spanyol másodosztályban szereplő Jordan Swinget nézték ki, de egyelőre ez csak pletyka, még nem igazolták le az Oviedo játékosát - január 13-án és február 10-én játszanak a Szolnokkal.

A legjobb mérleget "a téli szünetben" ők hozták, hiszen kikaptak ugyan a Jermaine Thomast is a soraiban tudó Manresától 86-79-re, előtte viszont az Unicaja Malagát verték, utána pedig a Gipuzkoát és a Sevillát. Azt is hozzá kell tenni, hogy a Malaga idén gyenge ahhoz képest, amit megszokhattunk tőlük (6-8-as mérlegük van), a Gipuzkoa csontutolsó, a Sevilla pedig hátulról a negyedik, de önbizalomnövelésre tökéletes volt nekik ez a pár hét. 5-9-cel egyébként jelenleg a 13. helyen tanyáznak, de azt is hozzá kell tenni, hogy 6-8-cal már PO helyen lehet állni, a két héttel ezelőtt elfoglalt 16. pozíciójukban viszont ugyanúgy 5-9-et tud felmutatni a UCAM Murcia, mint ők.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus