Félgőzzel is csoportgyőztes Franciaország

A gallok kiütötték a tartalékos Izraelt, a kiesett csapatok meccsét simán nyerték az oroszok, a lengyelek megverték Finnországot

A-csoport

Franciaország – Izrael 86-61 (10-22, 17-16, 21-24, 13-24)

Ugyan ez a találkozó is csoportrangadónak indult, a tét az A-csoport első helye volt, de hamar kiderült, nincs egy súlycsoportban a két keret. A hazai közönsége előtt játszó, és Montpellier-től ma búcsúzú franciák már a kezdetektől jelezték: ők bizony itt semmit nem bíznak a véletlenre vagy egy lutri végjátékra, és nagyon hamar eldöntik a derbit. Az ezúttal Mekel, Eliyahu és Casspi nélkül felálló izraeliek kezdetben ideális partnerei voltak a francia örömjátéknak, nagyon kevés ellenállást tanúsítottak, olybá tűnt, már az első negyedben feladták a csoportdöntőt. A második negyed közepétől aztán a gallok is visszavettek a tempóból, és így D’Or Fischerék valamelyest kozmetikázhatták az első félidő eredményét.

A fordulás után egy csendes barátságos mérkőzésnek lehetett szemtanúja az a majd 11 ezer néző, aki csütörtök esti szórakozásául ezt az ütközetet választotta. Kifejezetten lassú, visszafogott iramban kosárlabdázott mindkét csapat, a gallok félgőzzel is kontrollálták a meccset, a tartalékos izraelieknek a viszonylag szoros állás ellenére sem volt szemernyi esélyük sem a fordításra. Hogy a két gárda mennyire más dimenzióban van, azt jól mutatta hogy a gallok cseresora is kényelmesen növelte a kékek előnyét, és a végére szinte kiütéses lett a franciák sikere. Parkerék veretlenül nyerték az Acsoportot és készülhetnek a törökök ellen, míg Izrael második helyével Spanyolországot „nyerte” meg.

Franciaország legjobb dobói: Gobert  15, Lauvergne 12, Fournier 12/12.
Izrael legjobb dobói: Limonade 13/3, Rothbart  11/3, Dawson  11/6.
 

Bosznia-Hercegovina – Oroszország 61-81 (22-12, 9-19, 19-24, 11-26)

A Vrabac-Stipanovic duó vezérletével nagy iramot diktált az első negyedben a bosnyák csapat, a hamar megszerzett előnyt még egy 7-0-s etappal meg is fejelte és nyolc perc alatt tizennégypontos fórt épített ki – az első tíz perc után úgy tűnt, nagy verésbe szaladhatnak bele az oroszok. Nem így lett, a rövid szünet után hatalmast fordult a meccs, Vorontsevich-ék egy 12-0-s periódust futottak és bő három perc alatt ledolgozták a hátrányukat, sőt, a vezetést is átvették. A hibátlan büntetőzés sokat ért Oroszország számára, két teljesen ellentétes negyed után egállal zárult a félidő.

A harmadik negyedben is folytatódott a második játékrészben látott orosz játék, így növelték az előnyüket Zubkovék – fellépett Fridzon és remekelt Vorontsevich, így hiába jutott el a túloldalon húsz pontig Stipanovic, nem tudtak közelebb férkőzni a bosnyákok. Ugyan a harmadik negyed hajrájában egyszer egálra jöttek fel Vrabacék, itt talált még egy sebességi fokozatot az orosz válogatott és állva hagyta ellenfelét – a záró etapban már tíz pont feletti előnnyel gazdálkodhatott. Innen már nem következett be újabb fordulat, az oroszok remek játékkal megszerezték első győzelmüket, így szépen búcsúzhatnak az Eb-től.

Bosznia-Hercegovina legjobb dobói: Stipanovic 22, Kikanovic 14, Sutalo 8/3, Vrabac 8/3.
Oroszország legjobb dobói: Zubkov 17/3, Fridzon 16/12, Vorontsevich 15/9.
 

Finnország – Lengyelország 65-78 (20-23, 21-19, 11-16, 13-20)

Mindkét csapat nagyon koncentrált támadójátékkal kezdett, az első percekben alig láthattunk rossz dobást – kosárra kosár, hármasra hármas volt a válasz, de egy gondolattal előrébb jártak a lengyelek. Náluk leginkább Slaughter volt aktív, két kosarával hat pontra meglépett csapata, de Huff és Koivisto pontjaival kapaszkodtak a finnek annak ellenére is, hogy az ő támadójátékuk már eléggé szétesett a második negyedre. Koponen próbálta ezt rendbe szedni, sikerült is neki, nyolc pontjával és gólpasszával főleg Huff játékát segítette, a félidő hajrájában a vezetést is át tudtak venni – erre Waczynski bevágott még egy hármast, így egy ponttal a lengyelek jártak előrébb a nagyszünetben.

A fordulás után ismét átvették a vezetést a finnek, de harmadik negyed derekára már ismét a több jó egyéni teljesítménnyel operáló lengyelek jártak előrébb és összességében végig stabilabban teljesítettek a második félidőben. Gortaték folyamatosan mehettek a büntetővonalra és ezeket 80% felett értékesítették is, így az előnyük egyre csak nőtt – ezzel szemben Koponenék alig jutottak el dobóhelyzetig a festékben. A negyedik negyedben végleg eldőlt a találkozó, így Lengyelország lett a harmadik, a finnek pedig negyedikként jutottak tovább.

Finnország legjobb dobói: Huff 17/6, Koponen 14/6, Nuutinen 11/3.
Lengyelország legjobb dobói: Waczynski 17/6, Slaughter 13/3, Gortat 10, Karnowski 10.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus