Feltámadtak a spanyolok, Nigéria megverte a horvátokat!

Kétszeri ráadásos rangadó és egy 50 pontos spanyol győzelem mellett Nigéria szállította a torna meglepetését - káosz a B-csoportban!

B-csoport

Argentína - Brazília 111-107

Nocioni és Campazzo parádézott. Nocioni már az első negyedben megadta a találkozó alaphangját, egymaga négy triplát süllyesztett el, a második játékrészben csak ő állta a sarat és a fordulás után is ő állt csapata élére. Az utolsó negyedben nem villogott, de a rendes játékidő és az első hosszabbítás végén is egy-egy parádés hármassal jelentkezett, végül 37 ponttal, közte nyolc triplával zárt. Campazzo főleg a hajrában és a két hosszabbításban élt, tulajdonképpen ő döntött a végén - 33 ponttal, 11 gólpasszal és 4 labdaszerzéssel fejezte be az estét.

Hullámzás után befagyás, majd hosszabbítás. Az első negyedben Argentína produkált szenzációs támadójátékot és komoly előnyt épített ki, a másodikban aztán egy 7-0-s, majd egy 12-0-s futást mutatott be Brazília és megfordította a meccset. A harmadik játékrészben kiegyenlítetté vált a meccs, a záró etapra pedig már rányomta a bélyegét a tét: rengeteg fault, sok hiba, kapkodás és kevés pont jellemezte a játékot. Az utolsó két percben a brazil kezek is egyre inkább megremegtek, Campazzo büntetőivel felzárkóztak az argentinok huszonkét másodperccel a vége előtt, sőt: az utolsó támadást Campazzo mentette meg egy támadópattanóval, majd Nocioni bevágta hetedik hármasát és kiegyenlített. A hosszabbításban is nagyon közel állt már a sikerhez a brazil válogatott, de fél perccel a vége előtt Campazzo kiegyenlített - jöhetett a második hosszabbítás...

Csak a második ráadás döntött. Scola és Huertas is kipontozódott a mindent eldöntő öt percre, de Campazzót ez nem érdekelte: két óriási triplát rámolt be, ezzel pedig pillanatok alatt tekintélyes előnybe került Argentína. Ugyan az egész meccsen szörnyű Barbosa feltámadt és mindent megtett a brazil sikerért, ez már későinek bizonyult: elképesztő csatában, tíz perc hosszabbítás után kiizzadták a sikert Ginobiliék, így 3-1-es méreggel várhatják az utolsó csoportmeccset.

Argentína legjobb dobói: Nocioni 37/24, Campazzo 33/15, Scola 14/6
Brazília legjobb dobói: Nené 24, Garcia 14/6, Huertas 14

Spanyolország – Litvánia 109-59

Felébredtek a spanyolok. Ellentmondást nem tűrően kezdte a meccset az eddig csak szenvedő társaság, 10-2-val nyitottak, és gyorsan elérték a 10 pontos előnyt. A litvánok 17-11-re felzárkóztak, itt viszont előbb Gasol, majd Reyes révén futott egy 9-0-t a spanyol gárda, lehengerlően kosaraztak már ekkor is. A második negyed elején Kuzminskas szinte egyedül próbálta tartani a lelket a litvánokban, erre építve még a 17. percben is csak 11 egység volt közte – innen jött a spanyol henger: Gasol és a tőle szokatlanul három triplát is a helyére küldő Ricky Rubio révén 19 pontos előnnyel mehettek a nagyszünetre. Fordulás után Pau Gasol három hármassal (összesen ötig jutott rontott kísérlet nélkül!) végképp megtörte a baltiak ellenállását, folyamatosan nyílt az olló, a negyedik negyedben már a litvánok sem erőltették a kezdőiket, így alakulhatott ki az óriási különbség. A spanyolok végül 16 triplát hintettek be, a kétpontosokat közel 64, a büntetőket 84 százalékkal értékesítették, hatan (Gasol, Mirotic, Fernandez, Rubio, Llull és a kispadról óriásit játszó Reyes) érték el a 10 pontot.

Megvolt a kalkulált egy rossz csoportmeccs. Leginkább így kell felfogniuk a litvánoknak a mai összecsapást, a 110%-on pörgő spanyolokat ma senkinek nem lett volna esélye megverni, talán még az eddig látott Team USA-nek sem. Így sincs veszve semmi, hiszen 3-1-gyel állnak a csoportban, már biztos továbbjutók. A záró játéknapon a 2-2-vel álló horvátokkal játszanak, ráadásul a csoportmeccsek legutolsó összecsapásán – gyakorlatilag tudni fogják, melyik eredmény lenne számukra a legjobb. A spanyolok egyébként Argentínával játszanak, és a biztos továbbjutáshoz nyerniük kell. Extrém, de egyáltalán nem elképzelhetetlen esetben (horvát és spanyol győzelem) négy csapat áll majd 3-2-vel, a mai nagy arányú siker akár csoportelsőséget is jelenthet a spanyoloknak...

Spanyolország legjobb dobói: Gasol 23/15, Mirotic 17/3, Fernandez 13/6.
Litvánia legjobb dobói: Kuzminskas 17/6, Kalnietis 16/6, Karinauskas 6.

Nigéria – Horvátország 90-76

A torna legnagyobb meglepetése. A spanyolok feltámadására már láttunk példát a 2009-es Európa-bajnokságon, Nigéria győzelme viszont olyan szintű papírforma-borítás, ami gyakorlatilag elképzelhetetlen volt a meccset megelőzően, hiszen a horvátok a legszebb napjaikat idézően játszottak az első három meccsükön, az Afrika-bajnok pedig rögtön az első mérkőzésén elvesztette Shane Lawalt, a Barcelona centerét. Az első negyedben jobbára a horvátok akarata érvényesült, a másodiktól kezdve viszont nem volt pardon, a zöldek kíméletlenül kihasználták a kissé fáradtnak tűnő „sakkosok” megingásait. Az élete meccsét játszó, hat triplát bevágó Umeh mellett a hat asszisztot kiosztó Ere ötször, Akognon háromszor talált be kintről, végül 17 (!) hárompontost süllyesztettek el, köszönhetően leginkább annak, hogy a betörés-kiosztás játékuk (26 gólpassz) nagyon rendben volt, így a horvátok sorozatosan lemaradtak védekezésben. A nagyszünetben már Nigéria vezetett, három negyed után pedig 14 pont volt közte. A most is vezérként játszó, remekül célzó Bogdanovic (28 pont, 12 kiharcolt büntető, 8/15 mezőnyből) próbált a végjátékban csapata élére állni, de senki nem tudott fellépni mögé-mellé: elvesztették a lepattanócsatát, és összesen 40%-kal céloztak mezőnyből.

Alaposan megkavarodhat még a csoport. Fentebb már elemeztük, hogy mi történhet, ha a horvátok és a spanyolok nyernek, de az is benne van, hogy kikapnak a záró fordulóban. Az utolsó körben Brazília-Nigéria nyitómeccs lesz, a horvátoknak a brazil győzelemért kell imádkozniuk, mert akkor a többi eredménytől függetlenül bent vannak a negyeddöntőben a brazilok korábbi legyőzése miatt (spanyol vereség esetén hármas holtverseny lehetne, itt a horvátok a legjobbak, mert mindkét ellenfelüket legyőzték). Ha azonban egy kalkulálható spanyol győzelem mellett Nigéria folytatja a csodát, és legyőzi a brazilokat, akkor az afrikai válogatott állna két győzelemmel – ebben az esetben a csoportok zárómeccsét játszó horvátoknak nincs más választásuk, le kell győzniük Litvániát, különben a mai vereség miatt egymás ellenivel Nigéria jutna a nyolc közé...
 
Nigéria legjobb dobói: Umeh 19/18, Akognon 18/9, Ere 14/12.
Horvátország legjobb dobói: Bogdanovic 28/9, Ukic 10/3, Planicic 9.

Fotó: FIBA.com

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus