Franciaország továbbra is hibátlan

Nagyot küzdöttek az oroszok, de a hajrában jobbak voltak Parkerék - nagyon megizzadt Izrael, gálázott Finnország. 

A-csoport

Oroszország – Franciaország 67-74 (24-16, 12-18, 16-19, 15-21)

Nem kezdtek megilletődötten az oroszok, a két gyors francia kosárra sorozatban kilenc ponttal válaszoltak, sőt, Fridzon két támadásból két triplát rámolt be, és a gallok 17-8-as állásnál kértek időt. Ez sem hatott igazán, a különbség állandósulni látszott 6-9 pont között, sőt, a második negyed elején tíz egység fölé kúszott – a festékben korlátlan úrként funkcionáltak Pateevék. A hazaiak felzárkózását De Colo indította meg egy hármassal, majd Gobert tett hozzá büntetőket, összességében egy 11-2-t futottak Parkerék, ez pedig elég volt ahhoz, hogy a nagyszünetig maximálisan visszajöjjenek a meccsbe.

A szünet után ismét beleerősített a festékben Gobert, két gyors kosarával pedig át is vette a vezetést csapata – igaz, erre válaszul Fridzon beemelte negyedik hárompontosát is. Az oroszok nem hagyták magukat, keményen és kellemetlenül játszottak, harcolták ki a büntetőket és tartották párpontos előnyüket egészen a harmadik negyed végéig, amikor Tony Parker két szép kosárral ismét fordított a találkozón. Megnyugvás helyett azonban ismét pofon következett a hazaiaknak, a negyedik negyed elején megint megléptek az oroszok és a galloknak végig futniuk kellett az eredmény után. A hős szerepét végül Lauvergne vállalta fel, aki beemelt egy hármast, két büntetőt, majd egy közelit is, így az utolsó másfél percnek már a franciák vághattak neki előnyből – ugyan Vorontsevich nagy védekezése után volt még lehetősége Oroszországnak, ezzel már nem tudtak élni. Az utolsó pillanatokban higgadtak maradtak a hazaiak, így negyedik győzelmüket is megszerezték – a csoportgyőzelem azonban még nincs meg, ehhez holnap meg kell verniük Izraelt is.

Oroszország legjobb dobói: Fridzon 20/12, Antonov 13/9, Pateev 9.
Franciaország legjobb dobói: De Colo 13/9, Gobert 12, Parker 12/6.
 

Lengyelország – Izrael 73-75 (24-22, 8-13, 18-16, 23-24)

Elképesztő adok-kapokkal indult a mérkőzés, az első percekben gyakorlatilag nem is rontottak dobást a csapatok, minden játék ült – bár öt ponttal megléptek a lengyelek, ez sokat nem jelentett ebben a fázisban. A nagy iram és a parádés dobóforma végigkísérte az első negyedet, de a második játékrészben ez a lendület elfogyott – a korábbi remeklés után mintha egy teljesen más meccset láttunk volna, a lengyelek összesen nyolc pontot dobtak ebben a tíz percben. Ez elég volt ahhoz, hogy fordítson Izrael, Mekelék ereje kevésbé fogyott el az első negyed után, de jellemző, hogy így is 50% körüli mezőnymutatóval zárták a felek a félidőt.

Izrael gyakorlatilag triplák nélküli kosárlabdát játszott, szinte nem is emeltek rá dobást a vonalon túlról, sőt, büntetőt is alig láttunk a csapatoktól – eladott labdát annál inkább, hamar eljutottak a felek harmincig. A harmadik negyedben nem jutott dűlőre a két együttes, sőt, a negyedik elején sem – érezni lehetett, hogy az utolsó pillanatokban egy villanás döntheti el a derbit. Ahogy közeledtünk a hajrához, úgy lett egyre drágább minden hiba, így a lengyelek eladott labdája és Ohayon triplája is nagyon sokat ért Izrael számára. Az utolsó percben Mekel és Waczynski büntetőpárbaját nézhettük, de az izraeliek nem hibáztak: hiába villant még Ponitka is, a kétpontos előnyt megőrizték az izraliek, így 3-1-re javultak, a lengyelek pedig 2-2-re „romlottak”.

Lengyelország legjobb dobói: Kulig 13/9, Waczynski 13/3, Gortat 11.
Izrael legjobb dobói: Mekel 18, Fischer 15, Casspi 14/6.
 

Bosznia-Hercegovina – Finnország 59-88 (12-19, 15-22, 15-31, 17-16)

7-2-vel nyitottak a finnek és ezt az előnyt tartották is az első negyedben végig, sőt, Huff triplája után már kilenc egységgel vezettek – bár mindkét együttes sokat hibázott, Koponenék egy fokozattal gyorsabban kosárlabdáztak. A második negyedben Murphy és Wilson is fellépett támadásban, az északiak sokkal többet vállaltak kintről, a bosnyákok viszont kilenc eladott labdát vétettek – a nagyszünetre már masszív, 14 pontos előnyben volt Finnország.

A finnek a fordulás után sem vettek vissza, most Lee-re jöttek ki a helyzetek és ő is élt velük – egy nagy futással húsz pont fölé hízott Koponenék előnye. Ugyan egy vágtával még tudott ebből minimálisan faragni Bosznia, ez sokáig nem tartott, a kintről ihletett napot kifogó finn dobógépek ízekre szedték ellenfelüket, hamarosan elérte a különbség a harminc pontot is, a záró etapot pedig már csak „muszájból” játszották le a felek – a győztes kiléte már korábban eldőlt.

Bosznia-Hercegovina legjobb dobói: Albijanic 14, Kikanovic 13, Persic 7/3.
Finnország legjobb dobói: Wilson 16/6, Koponen 14/9, Nuutinen 13/9 .

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus