Gálázott az USA, Ausztrália meglepte a franciákat

A galloknak esélyük sem volt az ausztrálokkal szemben, kiütéssel győzött az USA, a szerbek nem adtak esélyt Venezuelának. 

A-csoport

Ausztrália - Franciaország 87-66

Ellenállhatatlan Ausztrália. Az első perctől kezdve rendkívül aktívan, erőszakosan, tudatosan kosárlabdáztak az ausztrálok, Baynes (14 pont, 8 pattanó) és Bogut (18 pont, 9/10 mezőnyből, 4 pattanó, 5 gólpassz) is produktív volt a festékben, a Mills-Dellavedova hátvédpáros pedig egészen elképesztő meccset játszott. Előbbi 21 ponttal, utóbbi tíz gólpasszal jelentkezett, remekül védekeztek a periméteren és domináltak a francia sztárok ellen, vezérletükkel az első perctől kezdve Ausztrália uralta a találkozót. Ezzel a győzelemmel gyakorlatilag tovább is jutott a társaság, hiszen már "csak" Venezuelát és Kínát kell megverniük - de ezzel a játékkal bármi elképzelhető...

Egy negyed Parker-varázslat és más semmi. Bő öt perc a második negyedben, ennyi jutott ezen az estén a francia válogatottnak, pontosabban Tony Parkernek, a többieknek még ennyi sem. A San Antonio irányítója ennyi idő alatt termelt be 16 pontot, amellyel csapata kis híján kiegyenlített, de a fordulás után már ismét komoly fölényben volt Ausztrália és az európai válogatott nem tudott ez ellen mit tenni. A pontszerzőnek "fizetett" De Colo hat mezőnykísérletig és hat pontig jutott, Batum mintha pályán sem lett volna, egy-egy Gelabale- vagy Diaw-villanást leszámítva teljesen reménytelennek tűntek a gallok. Ezzel nehéz helyzetbe kerültek, hiszen az USA és Szerbia ellen sem lesz könnyebb...

Ausztrália legjobb dobói: Mills 21/12, Bogut 18, Baynes 14
Franciaország legjob dobói: Parker 18/3, Gelabale 13/3, Diaw 9/3

Kína - USA 62-119

Nem volt kérdés. Ugyan három perc után még csak 4-4 állt az eredményjelzőn, innentől egy 21-6-os futást mutatott be az Egyesült Államok, amellyel nagyon hamar el is döntötte a találkozó sorsát. Az első negyed végére már húsz pont volt a távolság a felek között és ez csak nőtt a továbbiakban, így végül talán még a vártnál is nagyobb különbséggel győztek Paul George-ék. A 25 pontig jutó (10/14 mezőnyből, 5/8 tripla, 6 gólpassz) Kevin Durant mellett érdemes kiemelni a palánk alatt villogó Cousinst, az említett George-ot, vagy éppen a 4/5 triplát elsüllyesztő Irvinget is - az amerikai válogatott nyugodtan, könnyedén, erőlködés nélkül húzta be első találkozóját. 

Yi egyedül maradt. A korábban az NBA-ben is jegyzett Jianlian Yi termelte a pontokat kínai oldalon, 25 egysége (8/19 mezőnyből, 2/4 tripla, 7/8 büntető) mellett leszedett hat lepattanót is és messze kiemelkedett az ázsiai csapatból. Rajta kívül senki nem tudott érdemben hozzátenni támadóoldalon, ráadásul a 24 eladott labda sem segített rajtuk, az USA 31 pontot szerzett gyorsindításokból - sőt, a 19 engedett támadópattanó sem javította az esélyeiket. Természetesen nem az amerikaiak ellen kell mérkőzést nyernie Kínának, holnap a franciák ellen folytatják a tornát.

Kína legjobb dobói: Yi 25/6, Li 7/3, Guo 6
Az USA legjobb dobói: Durant 25/18, Cousins 17, George 15

Venezuela - Szerbia 62-86

A második negyedben dőlt el. A nyitó tíz percben még partiban volt Venezuela és csak négy pont volt a különbség a felek között, ám a második játékrészben állva hagyta ellenfelét a szerb válogatott. A nagyon aktív Bogdanovics (19 pont, 8/12 mezőnyből, 3/5 tripla) mellett a palánk alatt Raduljica is tarthatatlannak (18 pont, 7/8 mezőnyből, 4/4 büntető) bizonyult, holott utóbbi csak negyedórát töltött parketten. "Időarányosan" még ennél is nagyobb bravúr volt Stimac teljesítménye, aki még hat percet sem kapott, de öt ponttal és kilenc lepattanóval (négy támadó) jelentkezett - az is belefért, hogy Teodoszics szinte hasznos megmozdulás nélkül zárja az estét.

Semmi meglepő. Ennél többet nem igazán várhattunk Venezuelától, az első negyed után nem tudtak mit kezdeni a szerb kosárlabdával, Raduljicáék folyamatosan a gyűrű közeléből dobálták a pontokat, eközben támadásban alig láthattunk jó megoldást Vargasék részéről. A különbség volt harminc pont is, a hajrában kicsit faragott ebből a dél-amerikai válogatott, de sem egyénileg, sem csapatként nem tudták felvenni a versenyt ezen az estén az esélyesebb szerbekkel.

Venezuela legjobb dobói: Echenique 12, Vargas 12/6, Colmenares 11
Szerbia legjobb dobói: Bogdanovics 19/9, Raduljica 18, Macvan 9

A női tornán is lezajlott az első játéknap, az A-csoportban három, a B-csoportban egy mérkőzést rendeztek. A franciák 55-39-re megverték a törököket, Ausztrália 84-66-ra kiütötte Brazíliát, Kanada 90-68-ra lelépte Kínát, az egyetlen szoros találkozót Japán húzta be 77-73-ra Fehéroroszország ellen. Ma 17:00-től pályára lép a Team USA Szenegállal szemben, 19:15-ről rendeznek egy szerb-spanyol meccset, majd később az ausztrálok a törökökkel, a franciák pedig a fehéroroszokkal csapnak össze.

Fotó: FIBA.com

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus