Görögország csoportelső, Horvátország második

Spanoulisék parádés játékkal hozták negyedik győzelmüket, Simonék leküzdötték Hollandiát, Pachuliáék viszont első győzelmüket aratták. 

C-csoport

Hollandia – Horvátország 72-78 (18-14, 17-25, 18-23, 19-16)

Nem kezdtek jól a horvátok, bár Bogdanovic kosara után megléptek négy ponttal, a hollandok egy 12-0-s etapot produkáltak és öt percig (!) pont nélkül tartották Saricékat – a horvát támadójáték teljesen befagyott, bár komoly hátrányba ezzel együtt sem kerültek a negyed végére. A második játékrészt azonban megint csak egy 8-2-es etappal kezdték De Jongék, Kloof pontjaival tíz egység fölé kúszott a különbség. A teljes csőd elől megmenekült Horvátország, a Saric-Bogdanovic páros átvette a dolgok irányítását és szűk négy perc alatt tizenöt pontot szórtak be, amelyből tízet a dobóhátvéd vállalt – az ő elképesztő perceivel fordította meg a meccset csapata.

A folytatásban sikerült tovább növelnie előnyét Horvátországnak, a különbség már a tíz pontot is átlépte, de a hollandok most is bizonyították, hogy nagy küzdők: összeesés helyett egy perc alatt beszórtak két kosarat és nem engedték, hogy eldőljön a találkozó. Hiába játszott azonban nagyot Schaftenaar, a feljavuló Simon (18 pont, 7 lepattanó, 8 gólpassz) és Saric is a legjobbkor talált be, így bár a hajrában még közelebb tudott jönni Hollandia, csodát már nem tudott tenni: hat ponttal nyertek a horvátok és már biztos, hogy másodikként zárják a csoportot.

Hollandia legjobb dobói: Schaftenaar 19/9, N. De Jong 12, Kloof 10/6.
Horvátország legjobb dobói: Simon 18/12, Saric 15/6, Bogdanovic 13/3, Tomic 13.
 

Macedónia-Grúzia 75-90 (18-21; 19-27; 18-23; 20-19)

Sztojanovszki büntetőivel indult a mérkőzés, a grúzoknál Shermadini kezdte meg a pontgyártást. Nagyszerűen kezdtek Pachuliáék, a macedónok pedig mintha az öltözőben maradtak volna. Tsintsadze duplájával már 15-3-ra vezetett csapata, Hendrixéket továbbra is a dekoncentrált játék jellemezte. Fordult a kocka két perccel az etap vége előtt, Macedónia egy 11-0-s rohanással visszajött a meccsbe, 21-18-at mutatott a tábla az első negyed után. A játékrész elején újra sikerült meglépnie Grúziának, öt minutum után 40-25 volt az állás, ám ekkor megint visszavettek, a macedónok pedig remekül kihasználva az alkalmat faragtak hátrányukból, háromegységnyi volt a differencia (37-40). Ez nem tetszett korábbi Eb-selejtezős ellenfelünknek, két és fél perc alatt újra tíz pont fölé tornázták a különbséget, így a nagyszünetre 48-37-es grúz vezetéssel vonulhattak a felek.  

Tsintsadze duplája indította a mérkőzés második felét, majd Pachulia is betalált (37-52). Állandósult a csapatok közti 13-15 pontos különbség, a macedónok nem tudtak ennél beljebb férkőzni. A negyed végére szinte már el is dőlt a győzelem sorsa, hiszen tizenhat ponttal vezetett Grúzia. Az utolsó játékrészre nem maradtak izgalmak, volt már közte húsz is: a végeredmény 75-90 lett, megérdemelten nyertek Shengeliáék.

Macedónia legjobb dobói: Sztojanovszki, Hendrix 14/9-14, Trajkovszki 13/6, Kosztoszki 12/6.
Grúzia legjobb dobói: Pachulia 23, Markoshvili 18/12, Shengelia 15.
 

Görögország – Szlovénia 83-72 (23-17, 23-14, 16-22, 21-19)

Jól, 8-2-vel kezdtek a görögök és ezt az előnyt tartani is tudták az első negyedben annak ellenére, hogy a szlovének is jól dobtak – mindkét fél jóval 50% felett tüzelt az első negyedben. Calathesék főleg a festékből szerezték pontjaikat, de Dragicék is színvonalas kosárlabdát mutattak be – a második negyedben aztán beindult Spanoulis, a nagyszünetig beszórt 13 pontot és 15 egységnyi fórral mehetett pihenni csapata. Amikor sebességet váltottak a hellének, Szlovénia már nem tudta velük tartani a lépést – Zisisék 67%-kal dobtak mezőnyből.

Ahogy tegnap, úgy ma is felejthetően kezdte a második félidőt Görögország, ezt pedig a nagyon harcosan érkező szlovén válogatott ki tudta használni – Blazic begyújtotta a rakétákat, de Dragic és Omic is hozzátett, tíz pont alá olvadt a különbség. Itt aztán megálljt parancsoltak a görögök, fellépett Printezis és ellensúlyozni tudták az elképesztő meccset játszó Blazicot, aki a harmadik negyedben 13 pontot rámolt be egymaga – a továbbra is 60% felett dobó Spanoulisék tartották előnyüket. Bár a hajrában Zoran Dragic is megtett mindent (bár utóbbi gólpassz nélkül zárt), a görögök mindenre tudtak válaszolni, így újabb remek teljesítményükkel hozták negyedik meccsüket is – ezzel már most biztos, hogy megnyerték csoportjukat.

Görögország legjobb dobói: Spanoulis 19/9, Printezis 16/3, Calathes 12
Szlovénia legjobb dobói: Blazic 27/12, Dragic 22/6, Slokar 7/3

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus