Hanga célja továbbra is az NBA

Hanga Ádámmal készített interjút a EuroHoops.net - a magyar klasszis többek között azt is elmondta, hogy a célja továbbra is az, hogy egy nap NBA-játékos legyen.

Hanga Ádámmal készített interjút a EuroHoops.net annak apropójából, hogy egyre több játékos teszi át székhelyét az öreg kontinensről és az Euroligából az NBA-be - Ádám csapattársai közül David Bertans például a San Antonio Spurstől kapott kétéves szerződést.

- Nagyszerű idényed volt, melynek köszönhetően jóval elismertebb vagy a kosárlabda világában. Mi terved a következő szezonra és pályafutásod hátralévő részére? Maradsz a Laboral Kutxánál? Elég sok fontos láncszemet elvesztettek a nyár folyamán.

- Az a célom, hogy egy nap az NBA-ben játsszak, szerintem játékstílusom jobban illik az amerikaikhoz, persze tudom, hogy a robbanékonyságom és az atletikusságom nem akkora előny az NBA-ben, mint Európában és az Euroligában. Nem tudom, mikor jöhet el az én időm. Próbálok a játék minden elemében fejlődni, és nagyon örülök annak, hogy védekezésben előreléptem, mert egy pár éve még gyenge védő voltam. Természetesen a dobásomat is szeretném fejleszteni, de nincs olyan része a kosárlabdának, amit kevésbé fontosnak tartanék a többinél, mindenben jobb akarok lenni. Hiszek abban, hogy egy nap NBA-játékos leszek, de egy dolog bekerülni az NBA-be, játszani pedig egy másik. Ha megteszem a következő lépést, és Amerikában játszom, szeretnék rendszeresen pályára kerülni, a csapat aktív része lenni, nem egy olyas valaki, aki a kispadon ül.

- Rengeteg játékos megy át az NBA-be Európából. Hatással van ez arra, mennyire szeretnél az NBA-ben játszani, vagy inkább megvárod, amíg eljön a te időd? Mondjuk amikor jobbak a körülmények, vagy amikor teljesen készen állsz már.

- Nem igazán lehet ezt előre tudni. Örülök, hogy ilyen nagyszerű évet zártunk a Laboral Kutxával, és hogy fontos szerepem volt ebben. Sokak szerint nehezebb bejutni az Euroliga négyesdöntőjébe, mint megnyerni azt. Még van egy évem a szerződésemből, ezért maradhatok még egy idény erejéig. Mindig ott lebeg a szemem előtt az NBA, de örülök annak, hogy még egy évig az Euroligában és az ACB-ben játszhatok. és egy olyan nagyszerű csapat tagja lehetek, mint a baszk együttes. Remélem, hogy a következő idényben még jobban fogok játszani. Nehéz szezon előtt állunk, nem lesz egyszerű megismételnünk a tavalyi évet, és ez személy szerint rám is igaz. Úgy gondolom, hogy fontos szerepem lesz a csapatban, nagy lesz rajtam a nyomás és magasak az elvárások, de tudom kezelni ezt a helyzetet, és nagyon várom már az előttem álló kihívásokat. Az Euroliga új lebonyolítási rendszerére is nagyon kíváncsi vagyok, mert teljesen más lesz a kiírás, a célunknak viszont ugyanannak kell lenni, és olyan versenyképesnek kell lennünk, amennyire csak lehet.

- Mennyire fontos neked, hogy az NBA-ben játssz? Magyar kosarasként a világ legjobb bajnokságában képviselhetnéd hazádat.

- Természetesen nagyon fontos ez számomra és a hazámnak is, hiszen egyelőre csak egy magyar játékos játszott az NBA-ben, Dávid Kornél. Időbe telt, mire az Euroligában sikerült megvetnem a lábam - ezt nem is felejtem el, örülök is neki, de mindig egyre nagyobb célokat kell magunk elé kitűzni, és meg kell próbálni egyre magasabb szintre jutni. Számomra a következő szint nem lehet más, mint az NBA. Nem lehet tudni, hogy mikor jön el a lehetőség, vagy hogy készen áll-e rá az ember, csak akkor, ha kipróbálja. Ha eljön az idő, szerintem készen fogok állni - mindent megteszek ezért, és tudom, hogy minden azon múlik, hogy mennyit dolgozok érte. Mindig csak egy dologra koncentrálok, most a magyar válogatott érdekében szeretnék mindent megtenni - célunk kijutni az Európa-bajnokságra, ez a mi generációnknak még nem sikerült. Ha visszatérek a Laboral Kutxához, akkor legalább olyan jó szezont kell produkálnom, mint az előző, ha nem jobbat. Egyénileg fejlődnöm kell minden egyes nap - szeretnék jobb ember és jobb játékos lenni, és egy nap beteljesítem az álmom, az NBA-ben fogok játszani.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus