Hanga szerint fog tudni játszani holnap

Hanga Ádám és Sztojan Ivkovics értékelték a magyar válogatott mai, horvátok elleni meccsét - mindketten beszéltek Hanga sérüléséről, Ádám köszönetet mondott a kilátogató magyar szurkolóknak, beszélt a csúszós labdákról és arról is, mennyire büszke a csapattársaira

Hanga Ádám, a válogatott csapatkapitánya:

Elég jó meccset játszottunk egy kemény ellenféllel szemben. Kis ország vagyunk, Magyarországról jöttünk, 18 éve jártunk utoljára Európa-bajnokságon, úgyhogy örülünk, hogy itt lehetünk. Úgy érkeztünk ide, hogy mindenki ellen harcolni akarunk, keményen akarunk játszani, és szerintem ez ma sikerült is. Sajnos nem tudtuk megnyerni a mai találkozót, de ez egy jó kezdés volt. Van még négy meccsünk, és a továbbiakban is a tőlünk telhető legjobb produkciót próbáljuk nyújtani.

Sztojan Ivkovics szövetségi kapitány:

Először is gratulálok a horvát válogatottnak a győzelemhez. Másodsorban köszönöm a román szövetségnek és a FIBA-nak a szervezést és a jó körülményeket, minden extra volt. A meccsen megtettük a tőlünk telhető maximumot, de látszódott, hogy a horvát válogatott jobb, mint mi. Egy edzőnek nehéz beszélni a meccs után, vissza kell néznem a videót, és ki kell elemeznem a problémás helyzeteket. Hanga Ádám sérülésével kapcsolatban előre megmondom, hogy nem érdekel, hogy győzünk vagy nyerünk, a legfontosabb a játékos egészsége, úgyhogy csak akkor fog játszani, ha az orvosi stáb szerint 100%-os állapotban van. Ő akart játszani a második félidőben is, de hosszútávon kell gondolkodnunk.

Hangától rákérdeztek a labdákra, hiszen lényegében mindenki panaszkodott rájuk:

Nem akarok túlságosan panaszkodni, mert próbálnak néhányan nagy feneket keríteni ennek, de csúszós, ennyit mondhatok. Ez látszódott a mai meccsen is, azt hiszem, Bogdanovic-csal is előfordult egyszer, hogy próbálta elkapni a labdát, de kicsúszott a kezéből. Ez azonban nem lehet indok a győzelemre vagy a vereségre, mindenkinek ugyanolyan a labda. Volt olyan, hogy próbáltam sebességet váltani, és kicsúszott a kezemből a labda, de ez van, mindig tudni kell kezelni a külső körülményeket, ez is a játék része.

Megkérdezték tőle, hogy meglepődött-e, hogy az első napon ennyi magyar szurkoló volt jelen:

Nem lepődtem meg, inkább nagyon boldog vagyok. Szeretném megköszönni nekik, mert ez nagy dolog. Szomszédos országok vagyunk, sokan jöttek, szurkoltak nekünk, nagyon különleges és jó érzés volt. Csak annyit tudok mondani, hogy köszönöm nekik, és remélem, hogy holnap is jönnek, illetve a hátralévő négy csoportmeccsünkre, mert szerintem ez fontos, és ha együtt harcolunk, akkor meglesz a győzelem.

Felmerült, hogy a felkészülés során voltak gyengébb eredményeink, elég sok meccset veszítettünk, ma viszont nagy szívvel játszottunk. Kérdés, hogy mi volt a különbség oka? Erre is Hanga válaszolt:

Szerintem a felkészülési meccsek azért vannak, hogy azok segítségével felkészüljünk a nagy eseményre. Tavaly is ugyanezt csináltuk. Nem sok edzőmeccset nyertünk, aztán hatból hatot behúztunk a selejtezőkön. A felkészülés során új dolgokat próbálgatunk, azok, akik nem játszanak annyit a tétmérkőzéseken, több lehetőséget kapnak. Nem az a célunk ilyenkor, hogy meccseket nyerjünk, hanem hogy olyan helyzeteket gyakoroljunk, ami előfordulhat a tétmeccsen is.

21-5-re nyertük meg a támadólepattanózást, erről érdeklődtek, hogy mi volt ennek a titka, Sztojan Ivkovics pedig felelt rá:

Mi csapatkosárlabdát játszunk, és a lepattanózás is egy szervezett dolog. Jobban örültem volna annak, ha nem 10%-kal dobjuk a hármasokat, mert akkor lehet, hogy kevesebb támadópattanót szerzünk, de talán megnyerhettük volna a meccset.

Hangát kérdezték még a sérüléséről, illetve a válogatott további esélyeiről a mai teljesítmény tükrében:

Szerintem játszani fogok holnap, legalábbis remélem. Kapok némi kezelést délután, aztán remélhetőleg vállalni tudom majd a játékot. Úgy érzem, tudtam volna ma is játszani a második félidőben, de lehet, hogy kockázatos lett volna. Ez egy hosszú torna, van még négy meccsünk a csoportban, úgyhogy nem akartunk erőltetni semmit. Nagyon tetszett, ahogy a többiek játszottak. Nagyon rossz volt a kispadon ülni, és csak nézni, ahogy játszanak, miközben nem tudtam segíteni nekik, de büszke vagyok a srácokra. A horvátok talán azt sem tudták, kik ellen játszanak, a neveket legalábbis biztosan nem ismerték, úgyhogy nagy dolog, hogy fel tudtuk venni a versenyt NBA- és Euroliga játékosok ellen. Nekem ez az első Európa-bajnokságom, és örülök, hogy itt lehetek.

A Barcelonával kapcsolatban érdeklődött még egy újságíró, de Hanga elintézte annyival, hogy most egyáltalán nem ezen jár az esze - volt ideje eleget gondolkodni ezen, hiszen két hónapig azt sem tudta, hol folytatja pályafutását, de jelenleg csak a magyar válogatottal és az Eb-vel foglalkozik.

Foto, Slide - fiba.com

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus