Hanga volt a selejtezők legsokoldalúbb játékosa

Véget értek az Európa-bajnoki selejtezők, amelyen a magyar válogatott 6-0-s, hibátlan mérleggel végzett - Hanga Ádám VAL, pont, pattanó és gólpassz alapján is a Top10-ben végzett, a csapat pedig a legkevesebb labdát adta el az egész mezőnyben.

A támadójátékunk az utolsó két meccsen némileg visszaesett, amit a luxemburgi szoros győzelem után, Hanga és Vojvoda nélkül azért várható volt a macedónok ellen - 80.0 ponttal a 8. helyen végeztünk, a csoportban pedig a britek (85.3) mögött a másodikok lettünk, messze megelőzve a macedón (73.2) - luxemburgi (72.0) kettőst. A duplákat a hetedik legjobb százalékkal értékesítettük (55.2%, legjobb a csoportban), míg a triplákban 12-ek lettünk (34.1%, a britek mögött második hely a csoportban). Az egész selejtező sorozat legkevesebb labdáját mi adtuk el (11.2), és a 9. helyen végeztünk a támadópattanókat nézve, de a legjobban mi teljesítettünk a csoportunkban (11.3). A büntetők nem mentek egyedül (63.2%, utolsó előtti hely az egész mezőnyben), de most ez is belefért.

Védekezésben is odatettük magunkat, 68.8 pontos kapott átlagunknál csak három jobb csapat volt (az oroszok, a belgák és a grúzok), ebben messze felülmúltuk a csoportellenfeleinket. Szerzett labdákat tekintve a negyedikek lettünk (9.0, magasan első hely a csoportban), míg a védőpattanókat nézve ugyan mindössze 17-ek lettünk holtversenyben (24.0), de annyira jól ráerőltettük az akaratunkat az ellenfélre támadásban, és mezőnyben annyira megdolgoztuk őket védekezésben, hogy ez a viszonylag közepes adat sem olyan rossz, ha azt is nézzük, hogy a meccseink nem a rohanásról és a rengeteg dobáskísérletről szóltak.

Az egyéni statisztikákat nézve Hanga Ádám szinte minden listán feltűnik, nem véletlen, hogy 20.2-es VAL-átlagával a negyedik helyen végzett a Saski Baskonia sztárja az egész mezőnyt tekintve - Vojvoda Dávid volt a második legjobb magyar 15.6-tal, ő a 23. a listán. A pontok tekintetében harmadik lett Ádám 19.4-es átlaggal - itt Vojvoda is nagyon előkelő helyen végzett, 19.0-val hatodik lett, és az összesen hat 19 pontos átlagot elérő játékos közül egyedül az ő csapatuk jutott ki az Eb-re. Hanga 7.2-es pattanóátlaggal a 10. lett a ranglistán, ami kiscsatárként óriási teljesítmény, gólpasszokban pedig 4.4-del végzett ugyanezen a helyen - itt Vojvoda 4.0-val a 19. lett holtversenyben a brit Teddy Okereaforral. Hanga első fordulóban, a briteknek dobott 32 pontos teljesítménye maradt a selejtezősorozat legjobb teljesítménye az észt Rain Veideman szintén első fordulós, szintén 32 pontos meccse mellett - Vojvoda Macedóniában dobott 27 pontja a 11., a briteknek dobott 24 pontja pedig a 20. helyre volt elég.

Mindezeket és védekezését is figyelembe véve nem túlzás azt állítani, hogy Hanga Ádám volt a selejtezők legsokoldalúbb játékosa.

A blokklistán Keller Ákos lett a holtversenyes 14. 0.7-es átlaggal (Perl Zoltán 0.5-tel a 25. lett sokadmagával együtt), míg a szerzett labdáknál Wittmann Krisztián 1.5-es átlagával a 18. lett holtversenyben.

Foto, Slide - fiba.com

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus