Hatalmas harmadik negyeddel nyertek az észtek

Megvan az első észt győzelem - Satoransky nagy estéje is kevés volt a lettek ellen - utolsó másodperces kosárral verte Belgium Litvániát

D-csoport

Ukrajna – Észtország 71-78 (15-14, 23-14, 6-22, 27-28)

Meglepően jól kezdtek az észtek, ezzel szemben az ukrán támadójáték négy percig teljesen reménytelennek bizonyult, időt is kellett kérniük, hogy rendezzék soraikat. Ez védekezésben azonnal meg is látszott, a negyed végéig hátralévő bő öt percben összesen három pontot engedélyeztek ellenfelüknek, de elöl továbbra sem találták igazán a ritmust – végül Randle vállalta magára a dobásokat és mindhárom dupláját, valamint mindhárom büntetőjét értékesítve megfordította a meccset. Az irányító a második játékrészben is folytatta ellenállhatatlan játékát, rajta kívül azonban senki nem tudott érdemben hozzátenni – a túloldalon Talts és Arbet viszont megosztoztak a pontokon. A félidő hajrájában aztán mégis meglépett Ukrajna, a két említett játékos leülésével szinte megszánt az észt támadójáték, Randle-ék fellélegeztek és egy 14-2-es etappal zárták a játékrészt.

A fordulás után Arbet vette hátára csapatát, egymaga beszórt gyorsan nyolc pontot – még ennél is fontosabb volt azonban, hogy az ukrán csapatot össze sem lehetett hasonlítani az első félidőben látottal. Rossz passzok, még rosszabb dobások, teljes letargia jelentkezett Randle-éknél, így tíz perc alatt összesen hat (!) pontot tudtak szerezni – az észtek szinte semmi mást nem csináltak, mint triplákat dobáltak, ezzel pedig ebben az időszakban lemosták a pályáról ellenfelüket. A záró etapra azért már összekapta magát Ukrajna, de Arbet, majd Toome is elsüllyesztett egy hármast és az utolsó percekben is mindenre volt válaszuk az észteknek – ezen a napon nem lehetett őket túldobni, pláne nem ennek az ukrán csapatnak.

Ukrajna legjobb dobói: Randle 22/3, Mishula 11/9, Zaytsev 10/3
Észtország legjobb dobói: Arbet 26/15, Veideman 15/3, Talts 10/3

Csehország – Lettország 65-72 (22-17, 11-23, 9-11, 23-21)

Az első percekben Jan Vesely-vel nem tudtak mit kezdeni a lettek – a 213 cm-es erőcsatárt folyamatosan tömték labdával a társak és kivétel nélkül meg is oldotta első hat (!) lehetőségét, így egymaga tartotta a lépést a szintén pontosan dobó lettekkel. Érdekesség, hogy az első negyedben három-három játékos szerzett csak pontot, a csehek pedig abban a pillanatban előnybe kerültek, ahogy Satoransky pontokkal is fel tudott lépni Vesely mellé – hiába dobtak mellé nagyon sok hármast, a játékszert nem adták el, ez pedig kifizetődött. A hajrára aztán kicsit kiürült a tank, a lettek viszont bírták erővel, így egy 14-0-s (!) etappal fordítani tudtak – ahogy jobban figyeltek a labdára, már nem jelentett kihívást számukra a cseh védekezés, a nagy roham után pedig vezetéssel zárhatták a félidőt.

A fordulás után teljesen befagyott a meccs, a harmadik negyedben alig-alig találtak a gyűrűbe a csapatok, ami különösen a letteknél volt meglepő – 25% körül tüzelt mindkét fél, a különbség viszont nőtt, a negyedik játékrészt már kilenc pontos fórral indíthatták Blumsék. Vesely teljesen eltűnt az első negyed után, ez pedig azt eredményezte, hogy csapata támadójátéka is közel állt az értékelhetetlenhez – ráadásul a büntetőket is 40% alatt dobták Satoransky-ék. Az irányító egyébként kezébe vette a dolgokat és húzta csapatát (22 ponttal, 5 lepattanóval és 9 gólpasszal zárt), de egyedül kevésnek bizonyult, a végig kiegyensúlyozottabb lett válogatott megtartotta előnyét és megnyerte második mérkőzését.

Csehország legjobb dobói: Satoransky 23/3, Vesely 17, Schilb 11/9
Lettország legjobb dobói: Blums 14/12, Strelnieks 11/3, Berzins 11

Litvánia - Belgium 74-76 (20-12, 15-23, 19-22, 20-19)

A litván nemzeti együttes az elmúlt két napban tapasztaltaknak megfelelően már-már hagyományosnak mondhatóan lassan kezdett, 10-10-ig fej-fej mellett haladtak a csapatok. A belgák számára Valanciunas védése komoly fejtörést okozott, Litvánia 8-2-s rohammal zárta a nyitó játékrészt. A második negyed elején Sabonis került előtérbe, sorozatban három kosarat rámolt be, viszont Tabu sem maradt le mögötte a túloldalon. A baltiak megint nem szakadtak bele a ponttermelésbe, hat percen át senki más nem írt pontokat az eredményjelzőre, csak Sabonis. A félidőhöz közeledve a belgák találtak egy hatékony ötöst, mely alig több mint két perc leforgása alatt 12-2-s etapot vágott ki és egyenlített.  

Lojeski a második tíz percben olyannyira belejött a pontgyártásba, hogy a hosszú szünet után villámgyorsan további hat egységet írt csapata addigi terméséhez. Hozzá kell tenni, hogy mindkét együttes sok hibával játszott, s ez a tény is belejátszott a kiegyenlített eredmény kialakulásába. Amíg a litvánok szenvedtek támadásban és védekezésben is, addig a belgák faulttal együtt dobtak hárompontost, már bőven 50% fölé értek dobóhatékonyságban, teljesen megtáltosodtak, öt ponttal elléptek ellenfelüktől. Hiába kaptak a litvánok csak két pontot a negyed utolsó három percében, hátrányból vágtak neki a záró tíz percnek, ahol aztán Valanciunas a hátára vette szenvedő együttesét és három kosarával a litván oldalra helyezte a vezetést. Persze Belgium nem akarta könnyen adni a lehetőséget, de mindkét oldal sorra szállította a hibákat. A röviddel a lefújás előtt bemutatott 8-3-as futást két belga tripla tüntette el, döntetlen állásról futottak neki a felek az utolsó percnek. Őrült csata dúlt a győzelemért, melynek megszerzésére az utolsó lehetőség Van Rossom előtt kínálkozott, ám hibázott, de a lecsorgót Lojeski pöcizte a gyűrűbe – hosszas videózás után kiderült, hogy még időben –, mellyel megnyerte a meccset Belgiumnak.
 
Litvánia legjobb dobói: Valanciunas 25, Jankunas 13/3, Sabonis 10
Belgium legjobb dobói: Lojeski 22/6, Tabu 16/6, Van Rossom 13/9

 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus