Heti európai hírmozaik - 44. hét

Heti európai hírösszefoglalónkban alaposan "bebarangoljuk" földrészünket, hiszen az öreg kontinens az elmúlt hét napban is futószalagon szállította az érdekes, fontos és színes kosaras-hírek sokaságát. Ezekből igyekszünk most egy, ha nem is teljes, de reményeink szerint sokoldalú válogatást nyújtani olvasóink számára. Jöjjenek a spanyol, az olasz, a német, a francia, a török és a görög első osztály, valamint az Euroliga, a EuroCup és az Adria Liga legfontosabb hírei.

Spanyolország, ACB liga

Laboral Kutxa - Szinte példátlan sérüléshullám sújtja Hanga Ádám egyesületét, a magyar válogatott jelenleg is lábadozó, de reményeink szerint akár heteken belül harcképes bedobójának több új klubtársa is kidőlt a sorból, az épp Ádám pótlására szerződtetett lengyel-amerikai Thomas Kelati sérüléséről már írtunk, de a baszk klubot azóta sem kerüli el a balszerencse: Lamont Hamilton az újabb maródi, az amerikai magasember izomsérülése miatt hetekre kiesett. Hamiltonnál talán hamarabb térhet vissza a spanyol válogatott hátvédje, Fernando San Emeterio, aki szintén az utóbbi napokban sérült meg könnyebben. Mindennek tetejébe a cseh David Jelinek sem 100%-kos állapotban játszott az ACB és az Euroliga legutóbbi fordulójában.

Rimantas Kaukenas - Említett sérülés-sorozat gyors lépésre kényszerítette a Laboral Kutxa-t, az eddig klub nélküli veterán litván dobóhátvéd egyelőre csak "hónapos" kontraktust kapott a klubnál, de nem lennénk meglepve, ha a 36 éves Kaukenas egyedülálló (majdnem 9 éve folyamatos résztvevője a legrangosabb európai sorozatnak) Euroliga tapasztalatára később is számítanának majd Vitoriában.

Milko Bjelica - Kaukenashoz hasonlóan egyelőre csak 1 hónapos szerződést kapott Milko Bjelica. A montenegrói center feladata lesz Lamont Hamilton pótlása. A 29 éves Bjelica már 2 éve a baszkok játékosa, ám a nyáron elköszöntek tőle, de most rendkívüli helyzetre való tekintettel újra szerződtek vele. Újbóli bemutatkozása parádésra sikeredett: 16 pontjával a hétközi fontos euroliga győzelem egyik vezére volt.

MVP - Blagota Sekulic volt október hónap MVP-je a spanyol ACB ligában. A montenegrói erőcsatár már mint újdonsült apuka koronázta meg elmúlt havi teljesítményét a Fuenlabrada ellen szerzett 32 pontjával (ez heti MVP címet is ért neki a mögöttünk hagyott fordulóban). A CB Canarias erőcsatárának októberi teljesítménye impozáns: 22.3-as pont- és 27.7-es index átlag. Sekulic döntő érdemeket szerzett abban, hogy a kanári szigeteki klub még nem kapott ki Európa legerősebb bajnokságában.

 

Adria liga

Davis Bertans - A Partizan lett légiósa az előző szezon legvégén szenvedett ACL térdszalagszakadást. Dusko Vujosevics vezetőedző azt nyilatkozta, hogy remekül halad a vajkezű játékos felépülése, hat hónapot vesz igénybe rehabilitációja, de bizonyos Spurshöz köthető kötelezettségek miatt 8 hónapnál korábban nem térhet vissza, tehát március előtt nem láthatjuk a pályán - a San Antonio Spurs még a 2011-es draft 42. helyén vitte el Bertans játékjogát.

Tarence Kinsey - Szintén a Partizanhoz tartozik, hogy amerikai légiósuk lett az elmúlt forduló legjobb játékosa. Kinsey 26 ponttal, 6 pattanóval, 3 gólpasszal és 7 kiharcolt faulttal segítette egy pontos győzelemre a belgrádiakat Szkopjében, amely 32 VAL-t ért összesen, ráadásul ő szerezte a győztes kosarat a mérkőzés utolsó pillanataiban egy támadópattanót követően.

Igokea - Az előző idény meglepetéscsapata felemásan, sőt, inkább gyengén kezdte az idényt, ezért lépésre szánták el magukat. Két játékost már korábban elküldtek a keretből, most még két kosarastól váltak meg - Ramon Galloway és Nicolas Gacesa lettek az áldozatok. A csapat már gondoskodott is pótlásukról, Teddy Gipsont szerződtették, akit a magyarok is ismerhetnek - két éve a EuroChallenge első csoportkörében 20, illetve 21 ponttal terhelte meg a Szolnoki Olaj KK gyűrűjét.

 

Olaszország, Serie A

Vanoli Cremona - A mögöttünk hagyott szezonban még Szolnokon pattogtató Ernest Kalve újdonsült olasz klubja "nagy halat" fogott ki - a bajnokságot pocsékul, 3 vereséggel kezdő, és ezzel tabellautolsó Kalvéék azt az Uros Tripkovicsot szerződtették le a héten, aki korábban már volt a Partizán Belgrád, a Juventut Badalona, az Unicaja Malaga, és legutóbb a Fenerbahce Ülker profija is. A 27 éves, több hátvéd poszton is bevethető, egykori szerb válogatott Tripkovicsot hatalmas tehetségnek tartották karrierje indulásakor, azonban azóta több sérülés is hátráltatta. Cremonában sokat várnak tőle.

Virtus Acea Roma - Lóránt Péter két egykori harcostársa is váltás és új kihívások előtt áll: a nigériai Gani Lawal azok után, hogy a nyár elején aláírt a nagy terveket szövögető VEF Rigához, már október elején - úgy hogy egy percet sem játszott a lett klubnál - (közös megegyezéssel) szakított is velük. Lawal ezután az NBA-ben is tett egy kósza kísérletet, egy darabig ez is sikeresnek tűnt, de az utolsó keretszűkítés alkalmával Philadelphiából is kiszorult. Ismét Európa felé vette az irányt a magasember, tegnap megegyezett Olaszország leggazdagabb klubjával, az euroligás Olimpia Milanóval.

Rómában Peti egyik legnagyobb riválisa volt a négyes poszton Bobby Jones. A felemás teljesítményt  nyújtó amerikait ugyan megtartaná a Virtus Roma, ám Jones máig rendezetlen útlevél ügye ezt szinte lehetetlenné teszi. Az olasz bajnokság légiós-szabályozása miatt Jones jelenleg csak európai státuszú játékosként lenne szerepeltethető a Virtusnál, ehhez pedig - és ez is nagyon "olaszos" - dominikai (!!) útlevelet kellett volna intéznie a nyáron. Hogy miként kerül ide Dominika? Nos, anélkül hogy túlságosan belemélyednénk: a Serie A-ban európai státuszt élveznek az un. Cotonou államokból érkező kosárlabdázók is. A kissé szövevényes ügy miatt az ex-NBA-s amerikai nem maradhat Rómában, és a legfrissebb hírek szerint már meg is állapodott a szintén első ligás Victoria Libertas Pesaróval, ahol napokon belül bejelentik a leigazolását.

Televíziós közvetítés - 2013. november 2-tól fordulónként egy mérkőzést élőben közvetítve, a tekintélyes Gazzetta dello Sport napilap internetes oldala, a gazzetta.it is ad majd élő televíziós közvetítést az olasz bajnokság első osztályából. Arról még nincsenek információink, hogy a Gazzetta oldalán elérhető élő streamek majd magyar IP címről is nézhetőek lesznek-e, mindenesetre az érdeklődők figyelmét már most felhívjuk: november 2-án, este 20.30-tól az olasz EuroChallenge résztvevő Grissin Bon Reggio Emilia a meglepetés-csapat Pasta Reggio Casertát fogadja, élőben, a gazzetta.it-n!

 

Európa, Euroliga

Zalgiris Kaunas - A litván rekordbajnok hétfőn útilaput kötött szakvezetője, Ilios Zouros talpára. A görög mester "bűnéül" nemcsak az Euroliga-nyeretlenséget rótták fel a kaunasi klubvezetők, a Zalgiris a litván bajnokságban is váratlan vereseget szenvedett a Siauliaitól. Zourus utóda a kaunasi kispadon az a Saulius Strombergas lesz, aki a litván klub játékosaként 1999-ben egyszer már megnyerte az Euroligát.

Zseljko Obradovics - A szerb edzőlegenda egy televíziós interjúban néhány csípős megjegyzéssel alaposan odaszúrt az NBA világának. Obradovics, aki jelenleg a török Fenerbahce vezetőedzője, a görög OTE televízióban, arra a kérdésre válaszolva, hogy mennyi esélye volt a nyáron az NBA-be szerződnie elmondta, valószínűleg semennyi. Ugyan voltak pletykák, volt érdeklődés két tengerentúli csapat részéről is, de egyik sem tisztelte meg őt azzal, hogy személyesen megkeresse. Közvetve beszélgetésre, interjúkra is hívták NBA klubok az Egyesült Államokba, de ő interjúkat csak újságíróknak ad, és ha valaki akar tőle valamit, vegye a fáradtságot és keresse, látogassa meg - tette hozzá a szerb mester.

 

Európa, EuroCup

NBA2K14 - Arról már a nyár derekán beszámoltunk, hogy az euroligás Laboral Kutxahoz igazoló Hanga Ádám személyében hosszú idő után újra lesz és lehet virtuális szereplője a világ legnépszerűbb kosaras játékának, az idén októberben NBA2K14 néven Magyarországon is boltokba került, PC-re és konzolra is alkalmazható szoftvernek. Úgy tűnik, néhány lelkes európai játékfejlesztőnek ez sem elég, és már a nyár vége óta gőzerővel dolgoznak egy, a játékba tölthető EuroCup-mod elkészítésén! A készítők tervei és ígéretei szerint a szabadon letölthető "mod" az év végére lehet kész, és mindegyik eurokupás gárdát tartalmazni fogja majd, így a kosaras videojátékok hazai szerelmesei akár egy magyar csapatot, az Alba Fehérvárt is irányíthatják majd számítógépük vagy játékkonzoljuk segítségével.

 

Németország, BBL

ALBA Berlin - A fővárosi együttes szlovén válogatott erőcsatárral, Uros Slokarral erősített. A 30 estendős magasember a Gran Canariánál játszott legutóbb, de korábban megfordult többek között a Virtus Roma, a MontePaschi Siena és a Union Olimpija csapataiban is. 2004 óta a nemzeti csapat tagja, 2005-ben pedig még draftolta is a Toronto Raptors a második kör közepén, igaz, az NBA-ben sosem lépett pályára.

Tony Gaffney - A Memphis Grizzliestől kitett védekezőspecialista kiscsatár kész visszatérni a Telekom Baskets Bonn gárdájához. A játékos még augusztusban írt alá a német klubbal, de NBA-kilépési lehetőséget tartalmazott szerződése. Az utolsó keretszűkítésnél kimaradt a 15 fős keretből a Grizzlisnél, így most visszatér Európába.

Szead Sehovics - A tavaly Szolnokon játsszó montenegrói válogatott swingman rövid távú szerződést kapott a medi Bayreuth-tól - a sérült Brian Bailey-t helyettesíti majd a következő pár hétben. Bemutatkozása nem sikerült rosszul, hiszen 10 pontot, 7 pattanót és 7 gólpasszt jegyzett a múlt hétvégén, tegnap pedig 13 pontot és 3 pattanót tett a közösbe a Ratiopharm Ulm ellen - igaz, mindkét meccset elvesztette a Bayreuth.

Walter Tigers Tübingen - Braniszlav Ratkovica 2008 és 2011 között már lehúzott három szezont az együttesnél, most pedig visszatért korábbi kenyéradójához - két éves szerződést kapott. Nem véletlen, hogy óriási várakozások előzik meg a 28 éves játékmester leigazolását, ugyanis 2010-ben és 2011-ben ő jegyezte a legtöbb gólpasszt az egész német első osztályban, a társakat egészen kiválóan kiszolgáló játékosról van tehát szó. Ugyanitt jelentette be a csapat, hogy amerikai játékosuk, Ben Simmons nem tagja többé a csapat keretének, ugyanis Belgiumban, Antwerpenben folytatja pályafutását.

David Holston - Az Artland Dragons irányítója lett az elmúlt forduló legjobb játékosa. Holston 26 ponttal, 5 gólpasszal és 3 szerzett labdával segítette csapatát a 79-74-es, s.Oliver Baskets elleni győzelemhez. A 27 éves egyes tarthatatlan volt, hiszen kintről 5 triplát dobott 8 kísérletből, de 10-szer a büntetővonalra is odaállhatott, amiből 9-szer eredményes is volt - 28 VAL-lal zárt egyébként.

 

Görögország, HEBA

Vaszilisz Szpanulisz - Rangos vatikáni kitüntetést kapott az Olympiakosz görög zsenije. Vaszilisz Szpanuliszt Giuseppe Sciacca díjjal jutalmazta a Vatikán. A kitüntetést a hellén klasszis kosárlabdázónak odaítélő vatikáni grémium indoklása szerint Szpanulisz tehetségével, eredményeivel, erkölcsi tartásával emberként és sportolóként is példát mutat a fiataloknak. A kitüntetést majd november 16-án, a Vatikánban átvevő Szpanulisz elmondta, meglepetésként érte az elismerés, de örül és hatalmas megtiszteltetés nemcsak neki, de klubjának és hazájának is.

 

Franciaország, Pro A

Gravelines Dunkerque - A EuroCup-résztvevő együttes 6 hétre elvesztette Yannick Bokolót lábfejsérülés miatt. Gyorsan igazolt is kettőt a Gravelines. A pár hete a Dallas Maverickstől kitett DJ Kennedy-t igazolták le, aki kettes és hármas poszton bevethető. Szintén a csapat tagja már a dobóhátvéd John Holland is, aki tavaly az ACB-s Cajasolnál 10.4 pontot átlagolt.

Elan Chalon - Szintén a EuroCupban szerepel a Chalon, amely a Gravelines-hez hasonlóan összesen egy győzelmet számlál a ProA-ban öt forduló alatt. A vezetők döntöttek - menesztették Mickael Hay vezetőedzőt, helyét pedig Jean-Denys Choulet vette át.

Sharks Antibes - Az újonc hatalmas veszteséget szenvedett az elmúlt héten, ugyanis magasemberük, Saer Sene két héttel ezelőtt térdsérülést szenvedett. A hírek szerint hónapokat kell majd kihagynia, és valószínűleg ebben a szezonban már nem fog pályára lépni. Helyére a tavaly a Radnicskinél játszó Matthew Amaninget szerződtette a klub, aki idén a London Lionsnél pattogtatott, ott 20.8 pontot és 8 pattanót átlagolt.

Mike Scott - A Pau-Lacq-Orthez egykor Magyarországon is megfordult légiósa sérülést szenvedett az elmúlt heti fordulóban, így pótlásáról gondoskodnia kellett a Hristo Nikolovot is foglalkoztató együttesnek - a vezetőség Aaron Harperre tette le a voksát, aki tavaly Libanonban 26.4 pontot átlagolt.

MVP - A tavalyi francia bajnokság legértékesebb játékosa, David Lighty visszatért a JSF Nanterre-hez. A tavalyi csodacsapat legjobb játékosa újra megpróbálta az NBA-t, ezúttal sem sikerült neki, ezt követően igazolt vissza az Euroligában játsszó klubhoz. Az elmúlt heti forduló MVP-je John Cox lett. A második helyezett Cholet-t az euroligás Strasbourg ellen, idegenben győzelemre vezető amerikai kettes 21 pontot, 4 pattanót és 3 gólpasszt jegyzett a találkozón, hétszer pedig faultolta őt az ellenfél - 29 VAL pontja elegendő volt ahhoz, hogy ő legyen a ProA heti legjobbja.
 

Törökország, TBL

Nate Jawai - Kezdjük a legfontosabbal: Nate Jawai már jobban van! A Galatasaray nagyembere az Olympiakosz elleni Euroliga-rangadó (a mezőny legjobbja volt 22 ponttal) után került kórházba. Állapotáról és panaszairól kissé ellentmondásos hírek keringtek, de azt az isztambuli klub és a játékost ellátó kórház is elismerte, Jawai súlyos panaszokkal, a kórház intenzív osztályán töltötte az Euroliga mérkőzést követő éjszakát. Jawai erős szédülésre és bal kezének és lábának zsibbadására panaszkodott, ezért került azonnal kórházba. A riadalom azért is volt nagyobb, mert az ausztrálnál még 2008-ban orvosi vizsgálatok már kimutattak szívproblémát. A legfrisebb hírek szerint a rosszullétnek nincs köze a játékos szívéhez, egy, a rangadón a fejét és nyakát ért ütésnek köszönheti a bajt. Jawai már jobban van, de még jelenleg is - elsősorban óvatosságból - a török kórház lakója és visszatérése a parkettre erősen bizonytalan még.

Galatasaray - A török bajnok villámgyorsan reagált Jawai kényszerű kiesésére, és máris leigazolta azt a Pops Mensah Bonsu-t, akit csak néhány napja tett szabadlistára a Washington Wizards. Mensah Bonsu már korábban is volt török klub játékosa, nem meglepő, épp a Galata jelenlegi mesterének, Ergin Atamannak a kezei alatt játszott a 2011/2012-es szezonban, amikor mindketten a Besiktas kötelékébe tartoztak.

Nemcsak Jawai kórházi kezelése miatt húzza még az ág is a népszerű török klubot, a hét elején a gárda grúz dobóhátvéde, Manuchar Markoisvili is súlyos Achilles-ín sérülést szenvedett. Felépülése legalább három hónapot vesz majd igénybe. A hírek szerint a Cantutól megszerzett bedobó pótlására is Olaszországból nézett ki helyettest a Galata, azt a Malik Hairstont szeretnék Isztambulba csábítani, aki jelenleg az Olimpia Milano szerződésében mintegy évi 1.5 millió dolláros fizetésért "pihen", ugyanis az olaszok egész egyszerűen - busás javadalmazás ide vagy oda - még a csapat-edzések látogatása alól is felmentették az amúgy kiváló képességű ex-NBA profit.

Gaziantep - A törökök egyik Eurochallenge-reprezentánsa azt a JR Bremert szerződtette, aki 10 évvel ezelőtti, reményteljesen induló NBA-karrierje (Boston Celtics, Cleveland Cavaliers, Golden State Warriors) után európai vándorlásba kezdett, a Gaziantep a 33 éves amerikai 12. európai klubja.

TED Ankara -  Az Alba Fehérvár török EuroCup-csoportellenfele szerb válogatott játékossal erősödött. Az ankaraiak az előző évadban még az olasz bajnok Montepaschi Siena alkalmazásában álló Alekszandar Rasicsot szerezték meg. A több külső poszton is bevethető Rasics csak peremjátékosa volt a Sienának, Ankarában lényegesen több szerepet kaphat.

Turk Telecom Ankara - Terrence Williams személyében komoly név, ex-NBA játékos szignóját szerezte meg a másik ankarai klub is. A 27 éves alacsony-bedobó az elmúlt 4 évben 158 NBA mérkőzésen lépett parkettre, a legutóbbi szezonban a Boston Celtics tagjaként 29 találkozón 4.6 pontot átlagolt.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus