Heti európai hírmozaik - 45. hét

Pecserov a Valenciánál. A baszkok az Euroliga-maffia ellen tüntetnek. Mirotic az Euroliga októberi legjobbja. Felipe Reyes fantasztikus buzzer-beatere (VIDEÓ). Az egy időre a látását is elveszítő Allan Ray próbálja pótolni Marko Tomast. Bobby Jones egyenlítői-guineai lett. Jawai jól van, de hónapokat hagyhat ki. A EuroChallenge-ben érdekelt Gaziantep és Cholet is komoly erősítéseket hajtott végre. Jöjjenek a spanyol, az olasz, a német, a francia, a török és a görög első osztály, valamint az Euroliga, a EuroCup és az Adria Liga legfontosabb hírei az elmúlt hétről.

 

Spanyolország, ACB liga

Valencia Basket - A bajnokságban remekül szereplő spanyol EuroCup-reprezentáns két magasemberét hosszabb-rövidebb ideig nélkülözni kényszerül. A montenegrói Bojan Dubljevics és a spanyol Juan Triguero is megsérült, így a pótlásukra mindenképpen új középjátékos után kellett hogy nézzenek Valenciában. Az új kiszemelt pedig nem más, mint Olekszij Pecserov. A rutinos ukrán center korábban már volt a Washington Wizards, a Minnesota Timberwolves, az EA7 Milano játékosa is, legutóbb pedig hazájában játszott, az Azovmash profija volt. Valenciában, ahol egyelőre csak 1 hónapos szerződést kapott, együtt játszhat válogatottbéli társával, Szerhij Liscsukkal.

Bdr Valladolid - Erősödik a Valladolid is, a kasztíliai klub a veterán Jason Rowe szerződését véglegesítette a héten. A 35 éves amerikai mögött jelentős és hosszú európai karrier áll, és a görög KAOD Dramas együttesét hagyta ott a Valladolid és a spanyol ACB liga kihívása miatt.

Laboral Kutxa - a baszkok szurkolói a Crvena Zvezda elleni Euroliga ütközet előtt a Fernando Buesa Arénában kifeszített méretes transzparenssel vállaltak szolidaritást a Montepaschi Siena szurkolóival, és fejezték ki tiltakozásukat a Sienát Firenzébe kényszerítő ULEB döntés ellen. Mint ismeretes, ettől az évadtól a Mens Sana Siena Euroliga A licence-s klubként már nem szerepelhet a "mindössze" 6 ezres sienai csarnokában, és a közeli, de az ősi rivális város, Firenze nagyobb arénájában kénytelen megrendezni hazai Euroliga-találkozóit. A döntés hatására a toszkánok több nagy szurkolói csoportja is jelezte, bojkottálni fogja az olasz bajnok nemzetközi mérkőzéseit. Hanga Ádám újdonsült klubjának szimpatizánsai ezen tiltakozó akció mellé álltak oda saját molinójukkal.

Felipe Reyes - A liga Endesa legutóbbi fordulójában a Real Madrid megsemmisítő csapást mért Hanga Ádám egykori klubjára, a Manresára, de találkozó nemcsak a 48 pontos hazai siker miatt marad emlékezetes. A Real egyik klasszisa Felipe Reyes nem mindennapi "buzzer beatert" eresztett el 0.4 másodperccel a nagyszünetet jelző dudaszó előtt, íme:

 

 

Adria Liga

Allen Ray - A Cedevita lépett Marko Tomas Achilles-ín sérülése miatt, leigazolták az amerikai Allen Ray-t. A Boston Celticsben a 2006-07-es szezonban megforduló, 29 esztendős hátvéd Olaszországban játszott a Lottomatica Románál, a Sutor Montegranarónál, de kosarazott a Krka, a Pau Orthez és a ratiopharm Ulm színeiben is, a leginkább viszont arról híres, hogy még az NCAA-ben, a 2006-as Big East torna során úgy belenyúltak a szemébe, hogy a szemgolyója kijött a helyéről (a videó csak erős idegzetűeknek ajánlott).

Uros Mirkovics - Az Igokea Teddy Gipson után újabb játékost igazolt: a szerb erőcsatár, Uros Mirkovics érkezett a nemrég elküldött Ramon Galloway, Nicolas Gacesa kettős helyére. A 31 esztendős játékos a Crvena Zvezdában kezdte pályafutását, de megfodult Marosvásárhelyen és a lengyelek egyik kirakatcsapatánál, a Stelmet Zielona Goránál is. A szerb Slogától tette át most székhelyét Mirkovics, be is mutatkozott már új csapatában az Adria Ligában és a EuroCupban is - mindkétszer győztesen hagyhatta el a parkettet a bosnyák együttes.

Willie Warren - Az előző, azaz a hatodik forduló legjobb játékosának a Szolnoki Olaj KK amerikai hátvédjét választották, miután 50 VAL-os teljesítménnyel segítette csapatát a Radnicski elleni 101-92-es győzelemhez. Ez a produktum az eddigi legjobb volt idén a "délszláv" bajnokságban.

 

 

Olaszország, Serie A

Virtus Acea Roma -  Az elmúlt héten már beszámoltunk Bobby Jones kissé szövevényes útlevél-ügyéről, akkor úgy nézett ki, Lóránt Péter tavalyi csapattársának sem lehet maradása az olasz fővárosban. Nos, azóta érdekes fordulatot vett a történet: a kaliforniai magasember, miután dominikai honosítása meghiúsult, több ezer mérföldre onnan, Afrikában talált magának új "hazát", és immáron Egyenlítői-Guinea állampolgára is... Jones így európai státuszú játékos lett, a Virtus Roma pedig a héten már be is nevezte őt a ligánál, így Casertában már ott lehet a Roma hétvégi bajnokiján is.

Michal Ignierski - Bobby Jones kálváriájának lezárultával a lengyel válogatott középjátékosának mandátuma is lejárt az örök városban, hónapos kontraktusát nem újítja meg a Virtus Roma. A kiváló képességű polák iránt több olasz élvonalbeli klub (közte a korábban Jones-t is magának akaró Pesaro, valamit az újonc Pistoia) is érdeklődik, így aligha marad szerződés nélkül.

 

 

Európa, Euroliga

MVP - A Real Madrid 22 éves, montenegrói születésű, de már spanyol állampolgárnak számító kiscsatárát, Nikola Miroticsot választották október hónap legjobb játékosának (MVP) a legrangosabb európai versenysorozatban. Mirotic három októberi Euroliga találkozóján 16.3 pontot és 6.3 lepattanót átlagolt, és kulcsszerepe volt abban, hogy királyi egyesülete még veretlen  maradt a sorozatban.

 

 

Európa. EuroCup

Lukoil Akademik Szófia - A bolgár kirakatcsapat zsinórban negyedik EuroCup veresége (legutóbb a bosnyák Igokea Aleksandrovac verte őket) a nyáron szerződtetett szerb szakvezető, Oliver Kosztics állásába került. Utódja az a Miroszlav Ralcsev lett, aki eddig Kosztics másodedzőjeként dolgozott a bolgár klubnál.

 

 

Németország, BBL

Johannes Lischka - A Walter Tigers Tübingen 26 éves erőcsatáránál agydaganatot találtak az orvosok, és ma már meg is műtik a játékost.

Fraport Skyliners Frankfurt - A bajnokságban 3-5-tel álló frankfurtiak az Igokeától nemrég menesztett Ramon Galloway-jel kötöttek 3 hónapos szerződést, ezt követően opciójuk van rá a szezon végéig. Ugyanilyen - 3 hónapos, utána egész évre opciós - kontraktust kapott Jarred DuBois is, aki a Utah Egyetemen végzett idén nyáron. Dubois 23 éves hátvéd, míg Galloway 22 esztendős kettes - utóbbi is most végezte az egyetemet -, valószínűleg megversenyeztetik őket, hogy ki lehet hasznosabb számukra az év második felére.

Angelo Caloairo - Djordje Pantelics csapattársa, a Mitteldeutscher BC 24 esztendős, amerikai-olasz kettősállampolgárságú csatára lett a 8. forduló legjobbja, miután 16 ponttal, 12 pattanóval és 5 gólpasszal segítette hozzá együttesét a Rasta Vechta elleni 87-84-es sikerhez.

 

 

Franciaország. Pro A

Limoges - A csapat a múlt hét elején elvesztette magasemberét, Alex Oriakhit, akivel közös megegyezéssel szerződést bontottak. A Suns által idén nyáron 57. helyen draftolt center azóta aláírt az izraeli Hapoel Holon együtteséhez. Helyettese is megvan - a klub megegyezett Eric Williamsszel. A 29 esztendős magasember Kínában játszott a nyáron, tavaly pedig lehúzott pár hónapot a Reyer Veneziánál az olasz első osztályban.

Cholet - A EuroChallenge-ben érdekelt francia gárda komoly változásokon ment keresztül. Tyler Brown helyét Eric Chatfield veszi át, aki tavaly egy rövid olasz kitérőt követően Libanonban játszott, de 2011-12-ben, a Paris-Levallois-nál francia pontkirály lett (19.6). Szintén komoly erősítésnek tűnik, hogy megegyeztek az NBA-ből hamar kikopó Kris Joseph-fel. A 25 éves kiscsatárt tavaly draftolta a Boston Celtics, aztán Boston, Brooklyn és a D-Liga között ingázott, az Orlando Magicnél pedig nem fért be az idei alapszakaszkeretbe. Két játékost is elküldtek: a lett Mareks Jurevicius és az amerikai Josh Bostic további foglalkoztatása a két érkező minősége miatt vált okafogyottá.

Carl Ona Embo - Az Antibes Sharks múlt héten a sérült Saer Senét Matthew Amaninggel helyettesítette, most egy hátvédet igazoltak a 24 éves francia játékos személyében. Ona Embo megfordult az olasz Biellánál és két szezont lehúzott a Cholet-nál is, így fiatal kora ellenére három évnyi EuroCup tapasztalattal is fel van vértezve.

Hervé Touré - A szezont borzalmasan kezdő Elan Chalontól távozott a 31 éves, mindkét csatárposzton bevethető Touré. Októberi leszerződtetése óta 9.3 pontot és 3.5 pattanót hozott a konyhára mérkőzésenként, vele együtt is az utolsó volt azonban a Pro A táblázatán a EuroCupban és a hazai bajnokságban is csak egy-egy győzelmet számláló francia alakulat.

JSF Nanterre - Érdekes lépésre szánta el magát a bajnoki cím védője: csak az Euroliga miatt megtartják keretükben Je'Kel Fostert. A kosaras rövidtávú, két hónapos szerződést kötött a klubbal Kevin Lisch sérülése miatt, de a Nanterre-nél úgy döntöttek, hogy az elsőszámú európai kupasorozatban szükségük van a 30 éves amerikai hátvédre Lisch felépülését követően is. Foster a ProA-ban nem lép már pályára.

Chorale Roanne - A Roanne elvesztete egyik húzóemberét, a 27 éves kiscsatár-erőcsatár átmenetetet, Charles Thomast. A jó hír az a csapat szurkolói számára, hogy bár Thomas a csapat egyik legjobb pontszerzője, egyik legjobb lepattanózója és összességben az egyik leghasznosabb embere volt, a 8, nagyjából hasonló erősségű játékost tartalmazó állomány átvészelheti elvesztését új igazolás nélkül is.


Törökország, TBL

Nathan Jawai - Mint arról már legutóbb beszámoltunk, Nate Jawai már jobban van azok után, hogy a Galatasaray-Olympiakosz Euroliga derbi után súlyos tünetekkel kórházba került. Az ausztrál nagyembert ápoló isztambuli Liv klinika azóta bejelentette: a mérkőzésen a játékos nyakát olyan erős ütés érte, amelytől Jawainál nyaki embólia alakult ki. Felépülése a kórház orvosai szerint minimum 3, de akár 6 hónapig is eltarthat.

Galatasaray - Malik Hairston egyre közelebb a török bajnokhoz. Arról már a múlt héten beszámoltunk hogy a Galata az olasz Olimpia Milánónál jelenleg is szerződésben álló, de kereten kívüli amerikaival próbálja pótolni hónapokra kieső grúz dobóhátvédjét, Manukar Markoisvilit. Török és olasz sajtóforrások is úgy tudják, az EA7 Milano majd 800 ezer dollárt fizet(ne?) a szerződés (egyes hírek szerint legalább 1.5 milliót keres évente Hairston az olaszoknál) felbontásáért, míg a Galatasaray 450 ezret utalna a következő 6 hónapban az ex-Spurs swingmannek.

Gaziantep - A Paks török EuroChallenge csoportellenfele JR Bremer után újabb kiváló amerikai légióssal erősödött. Az új szerzemény a 23 éves Terrico White. A 196 centis bedobót 2010-ben a Detroit Pistons draftolta, de az előszezonban sajnálatos lábtörést szenvedett el, így NBA karrierje egyelőre még nem teljesedhetett ki. A mögöttünk hagyott szezonban az Adria ligás Radnicski Kragujevac játékosa volt, ahol 14.3 pontos átlagával csapata egyik legjobbja volt.

Besiktas - A litván Basketnews értesülései szerint a török Besiktas élénken érdeklődik a Zalgiris Kaunas válogatott ásza, Martynas Pocius iránt. A hírek szerint az isztambuli sztárklubot az sem rettenti el, hogy Pociust még két évig szerződés köti a litván rekordbajnokhoz, és akár komolyabb kivásárlási árat is hajlandóak fizetni érte. A döntés a játékos ügynöke szerint a Zalgiris Kaunas kezében van.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus