Horvát-cseh meccs a Sport2-n, az olaszok Izrael ellen!

Ma délben folytatódnak az Eb küzdelmei a másik négy nyolcaddöntővel - a horvát-cseh mérkőzést 12:00-tól adja a Sport2.

2015. szeptember 13., vasárnap

12:00 Horvátország (C2) - Csehország (D3) (ÉLŐ - Sport2)
14:30 Szerbia (B1) - Finnország (A4)
18:30 Izrael (A2) - Olaszország (B3) (FELVÉTELRŐL, 22:15 - Sport1)
21:00 Litvánia (D1) - Grúzia (C4)

A meccseket ezen a linken élőképes streammel is nézhetitek!

Az első találkozó lehet a legérdekesebb az egész nap során, és ezt közvetíti a Sport2 élőben. Mindkét csapat védekezésben jó eddig, a horvátok a hatodik (68.6), a csehek pedig az ötödik legkevesebb pontot kapták (68.4) a csoportküzdelmek során, ráadásul mindkét csapat nagyon jól pattanózótt - a horvátok ebben ötödikek voltak (38.2), a csehek pedig hetedikek (37.8). A támadójáték mindkét oldalon akadozik, bár a csehek a negyedik legtöbb gólpasszt osztották ki, látszik, hogy nagyon egységesek. Náluk is vannak kiemelkedő egyéniségek, például a mindhárom fő kategóriában Top20-ba tartozó Tomas Satoransky (13.8 pont, 8.4 gólpassz, 6.2 pattanó), a kontinensviadal egyik legjobbja, Jan Vesely (16.2 pont, 8.2 pattanó), illetve a honosított amerikai, Blake Schilb (11.8 pont, 45.8% tripla). A túloldalon Bojan Bogdanovic jó eséllyel nem lép pályára, agyrázkódást szenvedett, távollétében pedig a Krunoslav Simon (14.6 pont, 5.4 pattanó, 4.6 gólpassz), Dario Saric (10.8 pont, 6.0 pattanó), Luka Zoric (10.2 pont, 4.8 pattanó), Ante Tomic négyesre építhet a gárda, de Mario Hezonja személyében van még egy fiataljuk, aki bármikor meglepetést okozhat. Nagyon egyenlő erők küzdelmének tűnik az összecsapás - a horvátokban több a lehetőség, több emberük lehet nyerő, a csehek viszont egységesebbnek tűnnek. Jó, de legalábbis szoros meccsre van kilátás.

A második találkozó jóval egyértelműbbnek tűnik, hiszen a szerbek a legmeggyőzőbb teljesítményt nyújtották eddig az egész tornán - a harmadik legtöbb pontot dobták (86.6), a negyedik legtöbb pattanót szedték (38.6), a legtöbb gólpasszt ők osztották ki (24.2) és a halálcsoportból is úgy mentek tovább simán elsőként, hogy csak a nyolcadik legtöbb pontot kapták a teljes mezőnyben (70.8). A finnek támadójátéka rendben van, ebben hatodikok voltak (77.4), de minden másban a mezőny harmadik harmadához tartoztak. A szerbeknél Nemanja Bjelica már készül az NBA-re (14.0 pont, 5.2 pattanó, 3.0 gólpassz), Milos Teodoszics pedig az utolsó két mérkőzésen kezdett bombaformába lendülni (13.4 pont, 7.0 gólpassz) - a nagy erényük azonban az, hogy a tavalyi vb után most is egységesek, sok lábon állnak rajtuk kívül is, képesek egymásért küzdeni és támadó-, illetve védőoldalon is meccseket nyerni. A finneknél is nagyon szépen eloszlanak a terhek, de nem nagyon van olyan eleme a játéknak, ami miatt azt mondhatnánk, van esélyük a továbbjutásra. Ahhoz, hogy itt bombameglepetés legyen, a finnek ihletett napján kívül szerb betli is kell - a kettő valószínűleg csak együtt elég ahhoz, hogy ne Szerbia jusson a nyolc közé.

A harmadik összecsapás hasonló lesz az eddigiek alapján, mint az első, csak itt pont a támadójáték dominálhat, hiszen az olaszok a második (86.8), az izraelik pedig a kilencedik (75.0) legtöbb pontot dobták, a taljánok védekezése viszont csak a 22. volt (86.8), Izraelé pedig a 18. (76.8). Ehhez hozzávehetjük, hogy mindkét csapat gyengén pattanózott eddig, és láthatjuk, hogy egy elég szoros ütközetre van kilátás - kérdés, hogy ki képes javítani az eddigi hibákon. Az olaszoknál Gigi Datome kivála ellenére is hatalmas nevek vannak, Danilo Gallinari eddig az Eb talán legjobb játékosa (21 pont, 7.4 pattanó, 43.8% tripla), Andrea Bargnani támadásban meglepően jó (13.8 pont, 50% tripla), Marco Belinelli a legtöbb hármast dobta az egész mezőnyben (17.5 pont, 4.3 pattanó, 3.8 gólpassz, meccsenként 3.8 bedobott tripla 39.5%-kal) és Alessandro Gentile is felnőtt melléjük (16.0 pont, 5.0 pattanó, 4.2 gólpassz). A túloldalon az Omri Casspi (18.5 pont, 7.5 pattanó, 3.5 gólpassz), Gal Mekel (14.8 pont, 5.0 gólpassz), Lior Eliyahu (14.0 pont, 4.3 gólpassz) trió szintén kiemelkedik, de több segítségük van támadásban a többiektől, mint az olaszoknál Gallinariéknak. Az olaszok valamivel esélyesebbeknek tűnnek, mert a halálcsoportból jutottak tovább, de egyáltalán nem lenne olyan nagy meglepetés, ha Casspiék búcsúztatnák Gallinariékat, mivel az olaszoknak is jól látható, könnyen sebezhető pontjaik vannak.

A nap utolsó meccsén egy nagy csatát láthatnánk a palánk alatt, hiszen két NBA-játékos, Jonas Valanciunas (18.0 pont, 10.0 pattanó) és Zaza Pachulia (11.6 pont, 6.2 pattanó) csapnak majd össze a két oldalon - előbbi ráadásul a litvánok játékának alfája és omegája. Amíg azonban Valanciunas és a litvánok kihasználják erősségüket és harmadikak pattanózásban (38.8) úgy, hogy a harmadik legjobb védelem is az övék (67.2), addig a grúzok az egész mezőny leggyengébb együttese a palánk alatt, legalábbis ami a pattanózást illeti (29.2), itt tehát el is mehet a meccs Pachuliáéknak, hiába játszik mellette az ex-NBA-s Tornike Shengelia (16.6 pont, 5.8 pattanó, 3.4 gólpassz). A grúzoknak ezt mindenképpen meg kell oldaniuk, mert ha ezen a találkozón is ekkora lesz a különbség a két gárda között, esélyük nem lesz győzni, annyival ugyanis nem jobb a támadójátékuk. A két említett magasember mellett Manuchar Markoishvili távoli dobásaira nagy szükség lesz (11.2 pont, 44.8% tripla), de Jacob Pullentől, Viktor Sanikidzétől és George Tsintsadzétől sokkal több kellene, mint amit eddig hoztak. A litvánok egyértelműen hátul zárnak össze elit szinten eddig - ha hoznak egy tőlük átlagos támadójátékot, ezzel révbe is érhetnek.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus