Horvátország a csoportelső, Argentínát kapta az USA

A litvánok legyőzésével Horvátország nyert a B-csoportot, a spanyolok megverték Argentínát és másodikként jutottak tovább.

B-csoport

Nigéria - Brazília 69-86

Két győzelemmel zártak a brazilok. A második negyed közepéig fej-fej mellett haladtak a felek, majd a nagyszünet előtt egy kisebb rohammal meglépett Brazília - több Benite-tempó és tripla is beakadt, így tíz pont körüli előnyt alakított ki a házigazda. A fordulás után mindent megtett Nigéria, de igazán nem tudta megközelíteni a brazil válogatottat, a negyedik negyedben egy 12-0-s mélyütés végleg eldöntötte a találkozót. Nené (19 pont, 7 pattanó, 4 gólpassz, 3 labdaszerzés), Benite és Huertas (12 pont, 11 gólpassz) is remekelt, így a dél-amerikaiak 2-3-as mérleggel zárták a csoportkört és az olimpiát is - nem jutottak be a legjobb nyolc közé.

Egy siker jutott Nigériának. Az afrikaiak hatalmasat küzdöttek ezen a találkozón is, Akognon és Uzoh is termelte a pontokat, de nem volt meg a fordításhoz szükséges átütőerő - amikor kellett, mindig megvillant Brazília és kordában tartotta a meccset. A vereség fő okaként a húsz engedett támadópattanó említhető, de a 18 eladott labda sem segített, így 1-4-es mérleggel zárták az olimpiát - a horvátok elleni győzelmet így is komoly sikerként értékelhetik.

Nigéria legjobb dobói: Akognon 16/9, Uzoh 15, Aminu 10
Brazília legjobb dobói: Nené 19/3, Benite 15/9, Garcia 13

Spanyolország - Argentína 92-73

Összeszedték magukat a spanyolok. Borzasztóan kezdték a tornát Gasolék, de a litvánok elleni tombolással helyrebillentek és ezen a találkozón sem adtak esélyt Argentínának. Ugyan a dél-amerikaiak 8-0-lal nyitottak, de erre egy 22-3-mal (!) felelt Spanyolország, Rudy Fernandez ebből egymaga egy 10-0-t vállalt, innentől pedig nem lehetett megfogni a hispánokat - folyamatosan húztak el, domináltak a festékben és védekezésben is leszedték Campazzóékat. Fernandez végül 23 ponttal zárt (8/10 mezőnyből, 4/5 tripla), Gasol is villogott (19 pont, 13 pattanó, 2 blokk), de ezt a találkozót (a 92 pont ellenére) nem a káprázatos támadójátékukkal, sokkal inkább a szigorú védekezéssel, jó lepattanózással nyerték meg. Így másodikként jutottak tovább a csoportból - a negyeddöntőben ősi riválisukkal, Franciaországgal találkoznak, a győztes pedig valószínűleg a Team USA-t kapja meg...

Nagy árat fizethet Argentína. Amilyen jól kezdték a tornát a dél-amerikaiak, annyira kifulladtak a csoportkör végére - Nigéria és Horvátország legyőzését követően kikaptak Litvániától, vért izzadta gyűrték le Brazíliát és most sem volt sok esélyük Spanyolország ellen. Ginobili és Laprovittola mindent megtett, de sem Scola (7 pont, 2/6 mezőnyből), sem Campazzo (10 pont), sem Nocioni (6 pont, 2/7) nem villogott igazán, védekezésben pedig nem tudták követni a spanyol hengert - lassabbnak, fáradtabbnak tűnt a társaság. Ezért nagy árat fizethet, ugyanis a negyeddöntőben az amerikai válogatott vár rájuk...

Spanyolország legjobb dobói: Fernandez 23/12, Gasol 19/3, Llull 10, Mirotic 10/6
Argentína legjobb dobói: Laprovittola 21/3, Ginobili 16/12, Campazzo 10/3

Litvánia - Horvátország 80-91

Horvátország csoportelső. A horvátok a spanyolok legyőzése után kissé megtorpantak, kikaptak Nigériától és nehéz helyzetbe kerültek, de a mindent eldöntő találkozón káprázatos támadójátékkal rukkoltak elő. Az első negyedet még a litvánok uralták, a másodikban aztán fordult a kocka: Simon (19 pont, 10 pattanó, 6 gólpassz), Saric (18 pont, 7/12 mezőnyből) és Bogdanovic (22 pont, 4/6 tripla) vezérletével 34-20-ra nyerték ezt a tíz percet, majd a harmadik játékrészt 28-14-re húzták be - innentől nem volt kérdés. Nagyon agresszív és rendkívül pontos volt a gárda elöl és bár a záró etapban zárkóztak a litvánok, Simon a legjobbkor süllyesztette el a tripláit, így nem engedte veszélyes közelségbe Valanciunasékat. Horvátország ezzel megnyerte a B-csoportot és Szerbiával csap majd össze a legjobb nyolc között.

Elfogytak a litván fegyverek. Kissé eszköztelennek tűnt a gárda ezen az estén, Kalnietis minden másodpercet a pályán töltött, de Maciulis és Valanciunas sem sokat pihent - mindössze nyolc játékos lépett pályára. Az említett Kalnietis (26 pont, 11 gólpassz) igyekezett diktálni a tempót, de rajta kívül egyedül Jankunas (18 pont, 4/7 tripla) volt megbízható támadásban, Valanciunas is csak szenvedett, a többiek pedig nem igazán tudtak hozzátenni volumenben sem - kevésnek bizonyultak a felzárkózáshoz. Annak örülhetnek, hogy az USA ágát így is elkerülték, a nyolc között Ausztráliával találkoznak.

Litvánia legjobb dobói: Kalnietis 26/12, Jankunas 18/12, Valanciunas 13
Horvátország legjobb dobói: Bogdanovic 22/12, Simon 19/9, Saric 18/3

A negyeddöntők a mai szünnap után szerda délután-este kerülnek megrendezésre - íme a menetrend:

16:00 - Ausztrália - Litvánia
19:30 - Spanyolország - Franciaország
23:45 - USA - Argentína
03:15 - Horvátország - Szerbia

A női tornán is kialakultak a negyeddöntők, Ausztrália Szerbiával, Spanyolország Törökországgal, az USA Japánnal, Franciaország pedig Kanadával mérkőzik majd a legjobb nyolc között - az USA és Ausztrália veretlenül nyerte a csoportját.


 

Fotó: FIBA.com

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus