Horvátország hozta a Szlovénia elleni rangadót!

Saricék jó játékkal nyerték a csoportrangadót a szlovének ellen, könnyedén győzött Görögország, Hollandia egy ponttal verte Grúziát.

 

C-csoport

Grúzia - Hollandia 72-73 (17-17, 9-19, 22-22, 24-15)

Az már az első percekben is látszott, hogy a hollandok nem adják könnyen magukat, sőt, Kloof triplája után 11-7-re vezettek is az első negyed derekán. Innen a Pachulia-Shengelia párosra építve fordított Grúzia, de a két magasemberen kívül szinte senki nem tudott érdemben hozzátenni támadóoldalon - bár a hajrában a hollandok is megtorpantak, végül 17-17-tel ért véget a játékrész. Akerboom és De Jong komoly feladat elé állította a grúzokat a folytatásban is, Hollandia hat-nyolc pontos előnyt is ki tudott építeni - miközben a túloldalon csak Pachuliák tudtak betalálni továbbra is, így a félidőben tíz egységgel előrébb jártak a tulipánosok.

Ugyan a fordulás után támadásban hatékonyabbá váltak a grúzok, jobb dobóteljesítményt nyújtottak, ezzel párhuzamosan védekezésben nem hozták az eddigi szintet, így igazán nem tudtak közelebb kerülni. A hollandok végig őrizték a hét-tíz pont körüli előnyüket, ezen csak a negyedik negyed közepére tudott jelentősen változtatni a grúz válogatott: ekkor egy 9-0-s etappal látótávolságon belülre ért. A nagy roham folytatódott, bő három perccel a vége előtt Shengelia kosarával át is vették a vezetést, sőt megléptek öt ponttal - ekkor azonban nagy erőről tett tanúbizonyságot Hollandia. A magabiztos előny elvesztése után két perccel a vége előtt felálltak a padlóról, labdszerzésekkel, büntetőkkel, majd Kloof triplájával megadták maguknak az esélyt, az utolsó fél percben pedig egy szép Smeulders-tempóval meg is nyerték a meccset - bár két labdája is volt Grúziának, mindkettőt elrontotta az utolsó másodpercekben. Bár Pachulia és Shengelia is megbízhatóan játszott, összességében gyengén dobtak a grúzok, eközben Kloof vezetésével jóval pontosabb volt Hollandia - főleg a 43%-os triplamutató kiemelendő. 

Grúzia legjobb dobói: Shengelia 16, Pachulia 16, Sanadze 11/9, Markioshvili 11/9
Hollandia legjobb dobói: Kloof 22/12, W. De Jong 16/3, Smeulders 8, Norel 8

Macedónia – Görögország 65-85 (16-23, 15-15, 19-21, 15-26)

Jól, 7-1-es futással kezdték a meccset a macedónok, de kis túlzással ennél több örömük már nem is volt az első negyedben – szép, látványos, ponterős játékkal simán fordítottak a görögök, majd a játékrész második felében már tízpontos előnyt építettek ki maguknak. A macedón támadójáték az utolsó percekben tért magához, öt és fél perc után kosarat tudtak szerezni, majd az utolsó szó gyanánt Stojanovski elsüllyesztett egy hármast. A második negyedben is kinti dobásokkal maradt meccsben Macedónia, Kostoskiék sorozatban öt (!) hármast dobtak (és mást semmit), így hétpontos görög előnnyel mehettek szünetre a felek.

A harmadik negyedben is kiszolgálták a felek közönséget, a macedónok továbbra is parádés triplázással, a görögök pedig komplettebb, kiegyensúlyozottabb támadójátékkal szerezték a pontokat. Bár volt egy kicsit csendesebb időszak, a különbség öt-tíz pont között mozgott végig, majd a negyedik negyed elején lépett meg kicsit Görögország, amikor Zisisék is jobban betaláltak kintről. A remekül játszó Bourousis-Printezis párost remekül szolgálta ki Calathes, a palánk alatt pedig Koufos uralkodott – az utolsó negyedben már nem volt kérdés, Antetokounmpóék remekül játszva, húsz ponttal hozták első győzelmüket. 

Macedónia legjobb dobói: Kostoski 20/12, V. Stojanoski 13/6, Simonovski 6/6, Trajkovski 6/6
Görögország legjobb dobói: Printezis 18/3, Bourousis 16, Koufos 11

 

Horvátország – Szlovénia 80-73 (17-23, 27-15, 19-16, 15-19)

A szlovének kezdték jobban a mérkőzést, rögtön egy 6-0-s etappal nyitottak, erre Hezonja és Saric felelt egy-egy triplával. Látványos és színvonalas mérkőzést játszottak a felek, Blazicék egy fokkal pontosabbak voltak az első negyedben és meg is léptek nyolc ponttal, de a második játékrészben már fordult a kocka: előlépett Luka Zoric. A center tarthatatlannak bizonyult a gyűrű alatt, mellé Bogdanovic is egyre agresszívebbé vált, a szlovén támadásokból pedig elfogyott az erő – a horvátok egy nagy futással fordítottak és pár ponttal el is tudtak húzni. Zoric egymaga tíz pontot termelt ebben a negyedben, de Bogdanovics és Simon egységeire sem igazán érkezett válasz – a fordulatos és jó iramú első félidőt követően hat ponttal járt előrébb Horvátország és komoly lélektani előnnyel vonulhatott szünetre.

A fordulás után már összeszedte magát a palánk alatt Szlovénia, Slokar kosaraival közelebb is zárkózott, de hol a parádésan játszó Simon, hol Tomic, hol Hezonja villant – utóbbi egyébként elöl-hátul kulcsszereplőnek bizonyult. A bőven 50% felett dobó horvátokra nem volt ellenszer, ráadásul a szlovéneknél nem akadt egyetlen igazán kiemelkedő teljesítmény sem. A harmadik negyed végén a két center, Tomic és Omic vívott szép párharcot, ám a záró etap elején már érződött a fáradtság: több kulcsember is pihent, a pályán lévők pedig mindkét oldalon sokat hibáztak. Öt perccel a vége előtt öt pontra zárkózott Szlovénia és egyre inkább nőtt a feszültség, de Mario Hezonja csapata élére állt támadásban és védekezésben is – villanásaival ismét megléptek a horvátok, a kőkemény találkozó végén pedig már nem volt meg az erő Dragicékban, hogy újra felálljanak. A szlovéneknél nagyon hiányzott egy vezér, a horvátoknál viszont sem Saric, sem Bogdanovic nem játszott nagyot – megtette ezt most Simon, Zoric és Hezonja. 

Horvátország legjobb dobói: Simon 20/6, Zoric 17, Hezonja 13/6
Szlovénia legjobb dobói: Dragic 14/9, Blazic 11/3, Zupan 10/6, Omic 10

 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus