Hosszabbítás után csoportelső Litvánia!

Kiélezett meccsen verték Valanciunasék a cseheket, így ők végeztek az első helyén - győztek és továbbjutottak a belgák és a lettek is

D-csoport

Csehország - Litvánia 81-85 - h.u. (18-12, 19-15, 14-28, 18-14, 12-16)

A Csehország – Litvánia találkozó igazi csoportdöntővé vált, hiszen mindenki tudta, hogy kettejük csatájának ma esti győztese a hatos első helyén végez. Az előzetesen jóval esélytelenebbnek tartott csehek ráérezhettek a nagy esélyre, akkora lendülettel vetették magukat a litvánoknak, Maciulisék pedig ott folytatták, ahol az észtek ellen abbahagyták: kritikán aluli támadójáték és védekezési pontatlanságok sokasága. A csapatként is rendkívül összeszedett és motivált cseh gárda honosított amerikai kiscsatárának (Blake Schilb) vezetésével teljesen megérdemelten vezetett két negyed után.

A szünetben Kazlauskas mester alaposan helyre tehette fiait, egy teljesen új Litvánia jött ki a folytatásra, el is apadt a továbbra is nagyon fegyelmezetten kosarazó Welschék előnye, teljesen nyílt lett a rangadó. A harmadik 10 perc magas színvonalú játékot hozott, rá sem lehetett ismerni a litvánok játékára mind támadásban, mind védekezésben. A látványosan feljavuló baltiak az ezen az Eb-n legjobb meccsét játszó malagai Kuzminkas és az „éledező” NBA-profijuk, Valanciunas vezetésével meg is fordították az összecsapást! Azonban a cseheket is megilletheti a dicséret ma este, nem hagyták magukat olyan könnyen lehajrázni, sőt, esélyük is volt a 4-szer 10 perc alatt nyerni, a Fortuna azonban ma nem az ő kezüket fogta, Kalnietis duplájával egyenlített Litvánia, jöhetett a hosszabbítás!. A ráadásban már érvényesült a litvánok nagyobb nemzetközi rutinja, és egy remek összecsapáson biztosították be csoportgyőzelmüket.

Csehország legjobb dobói: Schilb 18/12, Hruban 12/6, Satoransky 11/6.
Litvánia legjobb dobói: Kuzminskas 18/3, Kalnietis 15/6, Valanciunas 13.


Lettország – Észtország 75-64 (15-29, 18-15, 22-5, 20-15)

Elképesztő iramban kezdett az észt válogatott, ők sokkal jobban átérezték a lehetőséget és a mérkőzés súlyát – a győztes csapatra a továbbjutás, a vesztesre pedig a kiesés várt. Arbeték azonnal egy 11-0-s rohammal nyitottak, ez pedig megadta a meccs alaphangját – náluk folyamatosan járt a labda, jöttek a kidolgozott helyzetek, ezeket pedig be is dobálták, így 29 pontig jutottak tíz perc alatt. A folytatásban azért összekapta magát Lettország, de az észtek nyolc tripláját és palánk alatti fölényét nem tudták kompenzálni – a félidő végén büntetőkkel zárkóztak közelebb, de így is tizenegy egységnyi hátrányban voltak Blumsék.

A harmadik negyedben aztán nagyot fordult a mérkőzés, egy 9-3-as etappal nyitott Lettország, az észtek elvesztették a fonalat, Timmáék viszont varázsütésre megtalálták azt – ebben a tíz percben valósággal lemosták ellenfelüket, a lesokkolt észt válogatott pedig már hátrányban kezdte meg a negyedik negyedet. A drámai fordulat után a záró etapra összeszedték magukat Kangurék, de egy újabb 7-1-es etappal bevitte az utolsó ütést a lett válogatott – innen már nem volt visszaút, Lettország ott lesz a legjobb tizenhat között.

Lettország legjobb dobói: Strelnieks 21, Timma 15/9, Freimanis 11.
Észtország legjobb dobói:  Arbet 16/6, Talts 12/6, Toome 10/3.
 

Ukrajna – Belgium 71-79 (19-14, 20-21, 15-24, 17-20)

A továbbjutás utolsó lehetőségébe kapaszkodhatott Ukrajna, ennek megfelelően vetette bele magát a találkozóba, egészen a nyitó játékrész derekáig diktálták a tempót Fesenkóék. Ekkor azzal egy időben, hogy a belgák utolérték őket, befagyott az eredményjelző is, mivel közel két percet kellett várni, mire újra pontokat írt valaki a táblára. Az utolsó két perc egyértelműen az ukránok irányítása alatt zajlott, 7-2-s etappal lógtak meg. A második negyedben újabb nagy futást vágtak ki a félidőben már dupla-duplánál (16 pont, 10 lepattanó) járó Fesenko vezetésével az ukránok, több mint tíz egységgel vezettek, de Belgium az utolsó két percet 10-0-s rohammal zárta, eltüntetve ezzel a differencia döntő részét.

Belgium a lendületét átmentette a harmadik negyedre, összerántotta védekezését, 15 ponton tartották ellenfelüket, ellenben Van Rossomék alaposan megpörgették támadásaik hatékonyságát és fordítottak, igyekeztek a biztos továbbjutás felé. Az ukránok annyira kiestek a ritmusból, hogy a negyedik negyed elején benyeltek egy 0-8-as sorozatot, komoly hátrányba kerültek. Bár Ukrajna mindent megtett, hogy elérhesse a továbbjutást jelentő győzelmet, de nem tudtak mit kezdeni a belgák remek második félidei játékával és érzékenyen érintette őket, hogy Fesenko mindössze négy pontot szerzett a második félidőben. Gillet-ék a mérkőzés második részében mutatott játékuk alapján megérdemelten nyertek, jutottak tovább.

Ukrajna legjobb dobói: Fesenko 20, Lypovyy 10/6, Randle - Zaytsev 9/3-9/3.
Belgium legjobb dobói: Gillet 15/9, Van Rossom 14/3, Serron - De Zeeuw 11/3-11/3.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus