Itáliai körkép, jön a "legmagyarabb" olasz szezon?

Alig vagyunk túl a Sassari bajnoki címének ünneplésén, máris teljes erővel és egyre több magyarral dübörög a "holtszezon" olaszhonban is.

Amikor 2012 nyarán Lóránt Péter Olaszországba szerződött, hiába jutott szóhoz korábban néhány rövid epizódszerep erejéig Németh István egy nagyszerű Benetton Trevisóban, még kuriózumként tekintettek Itáliában egy magyar kosárlabdázóra. Péter fantasztikus római évadát (kiegészítő játékosként is nagyon fontos szerepe volt csapata bravúros bajnoki ezüstérmében) követően már nem volt meglepetés, amikor legmagasabban jegyzett kosarasunkat, Hanga Ádámot az erős középcsapatként pozícionált Scandone Avellino már kulcsjátékosként vette kölcsön a spanyol Laboral Kutxától 2014 augusztusában. Ádám nem is okozott csalódást és 2015 tavaszától már két fősre "duzzadt" a Serie A magyar különítménye, amikor a legendás Pesaro Lóránt Péter leigazolásában látta a nagy múltú klub bennmaradásának zálogát. Nekik sem kellett csalódniuk, Péter immáron rutinos olasz légiósként hozta, amit vártak tőle, vezérletével az élvonalban maradt a Vuelle. Az olasz kosaras közvélemény, ha csak egy picit is, de felfigyelt ránk.

2015 májusában Hanga Ádám visszatért a spanyol élvonalbeli Saski Baskoniához ("szponzor-nevén": Laboral Kutxa) ahová még két évig szerződés köti, Lóránt Péter, élve opciójával, pedig június végén kilépett abból a szerződésből, ami őt még a következő szezonra is a Consultinvest Pesaróhoz köthette volna. Ennyi volt az olasz meló, gondolhattunk volna ekkor. De természetesen nem, a Capo d' Orlandóhoz szerződő szombathelyi szupertehetség, Perl Zoltán jóvoltából már most biztos, hogy három éven belül, immáron a 3. szezonban lesz képviselőnk Európa egyik legerősebb ligájában, de hogy Zoli lesz az egyedüli játékosunk a Serie A 2015/2016-os évadjában, arra már nem vennénk mérget...
 

Hanga: Visszatérés az ACB ligába vagy újra a Serie A?

Kezdjük Hangával, ő elvileg a Laboral Kutxa csapatánál kezdi meg a felkészülést, ám jelenleg még nem tudni, hogy az új vezetőedző, a horvát Velimir Perasovic mennyire komolyan számolna a magyar hátvéddel. A spanyol szaksajtó is megosztott a kérdésben, egy részük szerint honfitársunk biztosan marad a baszk klubnál, míg  mások azt feltételezik, hogy a Baskonia újra kölcsön vagy esetleg végleg is eladná Hangát. Ami tény, Ádám korábbi poszt-riválisa, a spanyol Európa-bajnok Fernando San Emeterio a Valenciához igazolt, ám a Laboral Kutxa ugyanazzal a lendülettel megszerezte a hispán triplakirályt, Alberto Corbacho-t a Rio Natura Monbustól, akinek személyében Hanga ismét erős riválist kapott a posztján. Amennyiben újra megválna magyar légiósától a Laboral, úgy Hangát tárt karokkal várnák Olaszországban! Információink szerint két olasz élvonalbeli klub komolyan tervez(ne) Ádámmal, ha megszerzésére esélyt nyitnának a spanyolok. Az egyik az a Scandone Avellino, amely (szinte már szokásosan) hetekkel később kezdi a csapatépítést riválisaihoz képest, és amely komoly nevek (Drake Diener, David Moss, Eric Maynor, Will Cherry, Jacob Pullen, Chris Wright) megszerzésével és Hanga Ádám, illetve Oderah Anosike megtartásával szállna harcba újra a playoffért. Az átigazolást az is kicsit megkönnyítheti, hogy az a Nicola Alberani lett az Avellino új sportigazgatója, akinek 3 éve (akkor Lóránt Péter főnöke volt a Virtus Románál) nagyon jó kapcsolatai vannak a "magyar-vonallal".

Hanga számára ígéretesebb lehetőségről írt a pianetabasket.com, az olasz szakportál szerint, a bajnoki döntős (idén a 4. helyre futottak be) álmokat dédelgető és EuroCup induló Umana Venezia gyakorlatilag kész (és felettébb ígéretes) 2015/2016-os keretének utolsó fontos mozaikja lehet(ne) Hanga Ádám.

Lóránt: Arrivederci Pesaro, benvenuto Pesaro?

Lóránt Péter ugyan néhány hete kilépett élő pesarói szerződéséből, de a basketinside.com legfrissebb értesülései arról szólnak hogy Péter újra nagyon közel van Pesaróhoz, a tavalyinál jobb anyagi lehetőségekkel bíró Consultinvest Pesaro ugyanis még mindig a magyar magasemberben látja kezdő négyesét a következő szezont illetően - legalábbis az olasz kosaras oldal szerint.
 

Perl: Egy ifjú lovag Szicíliában!

Akinek már biztos a Serie A szereplés, az Perl Zoltán. A szombathelyi talentum napjainkban a székesfehérvári B-divíziós U20-as Eb-n tündökölt. A tornán mutatott kiemelkedő játéka a szereplését árgus szemekkel figyelő olasz klub szakmai vezetését is meglepte, és az elismerés szavain túl Peppe Sindoni, az Orlandina Basket általános igazgatója azt is kijelentette néhány napja, hogy bár klubja több fiatal tehetséges kosarast is megszerzett, de közülük jelenleg csak Perl az, akiről biztosan kijelenthető, hogy tagja lesz az Orlandina Basket 12-es profi keretének az előttünk álló szezonban!

Perl új Orlandinája ha lassan is, de kezd formát ölteni. Zoli olyan rutinos klasszisok közt pallérozódhat majd, mint a macedón kosárlabdázás egyik élő legendája, Vlado Ilievszki, aki egy sor európai sztárklub, négy Eb szereplés, Adria liga, ACB és Serie A bajnoki cím után, 35 évesen lesz az Orlandina Basket első számú játékmestere. Helyettese az a Tomasso Laquintana lesz, aki top-divízióban lett 9. az olasz U20-as válogatott kezdő irányítójaként, és aki Biellából érkezik, ahol a tavalyi szezont kölcsönben töltötte. A szicíliaiak két veterán Európa-klasszissal is megállapodtak a folytatásról: Gianluca Basilét és a horvát Sandro Nicevicet aligha kell bemutatni a kosárlabdát kedvelőknek. Fiatal tehetségekből sincsenek híján a "lovagok" (paladino - így is becézik őket), Perl és Laquintana mellett a 18 éves horvát erőcsatár, Mladen Vujicevic és a 17 éves szlovák bedobó, Mario Ihring szinte biztosan a klub utánpótlás csapatában erősödik még, míg a 20 éves, az FC Barcelonától kölcsönzött bosnyák középjátékos, Emir Sulejmanovic (újbóli kölcsönvétele jelentős részben a hétvégén megválasztott új FC Barcelona elnökségtől függ), a klub további igazolásaitól is függően megragadhat a profi keretben. Ami pedig az Orlandina további terveit illeti, a klubhoz közel álló források szerint hamarosan a bolgár válogatott center, Dejan Ivanov megszerzését is bejelenthetik Capo d' Orlandóban, de akár Ivanov vagy Sulejmanovic alternatívájaként, akár velük együtt, az eddig Cantuban szereplő  horvát magasember, Ivan Buva is Perl Zoli új klubjának látókörében van. Rajtuk kívül még 1-2 olasz és 3-4 amerikai játékos teheti majd teljessé a Serie A legkisebb költségvetésével (ca. évi 2.5 millió euró) bíró klubjának 2015/2016-os keretét.
 

Újjáalakuló élcsapatok - Serie A hírmorzsák

EA7 Emporio Armani Milano - Az utóbbi évek legnagyobb átalakulásán megy át a milánói sztárgárda, mindössze ketten, Sandro Gentile és Bruno Cerella maradnak hírmondónak, az új mester a Cedevita Zágráb és a horvát válogatott éléről érkező horvát Jasmin Repesa köréjük építhet vadonatúj  gárdát. Az érkezők listája is egyre népesebb: a Reggio Emiliától érkező Andrea Cinciarini napjaink legjobb olasz irányítójaként kapta meg élete lehetőségét, helyettese Milánóban az Olympiakoszt otthagyó amerikai-horvát Oliver Lafayette lesz. Az ex-NBA profi Charles Jenkins a Crvena Zvezdától jött, a szerb vb-ezüstérmes középjátékos, Milan Macvan a pedig Partizán Belgrádot hagyta ott a Milano kecsegtető ajánlatáért. Szintén a magas szekciót erősíti majd az amerikai Jamel McLean, aki a német Alba Berlin meghatározó ember volt a mögöttünk hagyott szezonban, és az az olasz Riccardo Cervi, aki Cinciarini klubtársa volt a Reggianában. A Panathinaikosztól visszatér Milánóba Lóránt Péter egykori római centertársa, a nigériai-amerikai Gani Lawal, és Repesa egy honfitársát is a lombard fővárosba hozhatja, az Olimpia Milano ugyanis nagyon közel áll a horvát válogatott Krunoslav Simon szerződtetéséhez is, ő az orosz Lokomotiv Kubanytól távozna.

Dinamo Sassari - Az újdonsült olasz bajnokcsapat is újrakezdhet mindent, bár David Logan, Edgar Sosa, Rakim Sanders és Jerome Dyson megtartásáról még folynak tárgyalások, és nem elképzelhetetlen hogy többen közülük a következő szezont is Szardínián töltik, de minden jel szerint alapvetően egy vadonatúj kerettel kell majd címet védeniük a szárdoknak. Négy új légióssal már meg is állapodtak: Marquez Haynes (ex-Milano és Siena) a Maccabi Tel Avivtól, a horvát Rok Stipcevic a Virtus Romától, a kongói-amerikai Christian Eyenga a Varesetől, az amerikai Jarvis Varnado (ex-Miami Heat) a Philadelphia 76ers-től érkezik.

Grissin Bon Reggio Emilia - A bajnoki döntős Reggiana csapatánál sem lehet azt mondani, hogy egyben tudták vagy akarták volna tartani ezüstérmes keretüket. Max Menetti társulatának két olasz alappillére (Cinciarini és Cervi) nem tudott ellenállni a Milano pénzes kihívásának, a csodatini, a mindössze 17 éves Federico Mussini az Egyesül Állmokba, az NCAA-be tette át a székhelyét, míg az amerikai dobógép, Drake Diener maga döntött úgy, hogy nem Reggio Emiliában folytatja (a pletykák szerint az Avellinóval tárgyal). A veterán litván Rimantas Kaukenasszal már megállapodtak a folytatásról és ugyanez a cél honfitársával, Darjus Lavrinoviccsal is, de a litván óriást hazája elitalakulata, a Zalgiris Kaunas is soraiban szeretné tudni.

A több távozó ellenére még nem jelentenénk ki, hogy gyengült volna a Reggio Emilia, a piros-fehér klub ugyanis már 3 olasz válogatott játékos megszerzését is bejelentette: Pietro Aradori, Stefano Gentile és Andrea De Nicolao a maradó Polonara, Della Valle és Pini mellett továbbra is nagyon erős olasz sort biztosít, míg Kaukenas, Silins és Lavrinovic (ha marad), az új lehetséges érkezőkkel (James White visszatéréséről és a görög Ian Vougioukas leigazolásáról beszélnek) újra erős Reggianát ígérnek.

Virtus Roma - Rossz hírünk van Lóránt Péter exklubjának hívei számára: a Virtus Roma (1980 óta első osztályú és azóta folyamatosan a Serie A tagja) nem tudta vállalni az indulást a Serie A 2015-2016-os szezonjában. A fővárosi klub évek óta gondokkal küzdött, de idén már senkitől nem kapott mentőövet, így a megfelelő anyagi háttér hiányában csak a másodosztályba nevezett. A Roma helyett a kieső JuveCaserta maradt az élvonal tagja.
 

Parádés mezőny a másodosztályban, Hollis visszatérhet!

A Virtus Roma kényszerű másodosztályú indulásáról fentebb írtunk, ám az előttünk álló szezonban az újra átreformált olasz második vonal (megszűnik a korábbi Gold és Silver ligák alá és fölérendeltsége, és 2 x 16 csapatos, földrajzi alapon elosztott egyenrangú a másodosztály) egészen káprázatos retro-mezőnyt ígér!  Fortitudo Bologna, Treviso, Rieti, Virtus Roma, Mens Sana Siena, Viola Reggio Calabria, Scaligera Verona, Pallacanestro Trieste - 10-15 éve akár a Serie A élmezőnye is kinézhetett így!

Ennek a szenzációs mezőnynek lesz az egyik tagja az Angelico Biella, amely az amerikai-magyar Damian Hollis visszacsábítását tervezi. Kettejük együttműködése két éve már sikeresnek bizonyult, így a Biella most is sok követ megmozgatna azért, hogy a fehérváriak egykor népszerű "Demjénje" legyen a másodvonalban engedélyezett két légiósból az egyik.

Az olasz másodosztályhoz tartozó érdekesség, hogy a FIBA újonnan induló Európa kupájának mezőnyében akár 2 olasz másodvonalas klub is ott lehet! A Tezenis Verona mint az olasz alacsonyabb ligás csapatok kupájának 2015-ös győztese a FIBA-val kötött megállapodás alapján (tavaly ez alapján szerepelt az akkor szintén másodosztályú Biella az EuroChallenge csoportkörében) lehet ott, a legutóbbi idényben még a 3. vonalban 13. Legnano Knights (az ex-kaposvári Nik Raivio új klubja) pedig önkéntes jelentkezés alapján indulna a FIBA újdonsült sorozatában.

fotók: Flick/basketinside.com, orlandinabasket.it, dailybasket.it

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus