Jövőre csak 36 csapatos lesz a EuroCup

A EuroCupot és az Euroligát irányító szervezet vezetője tegnap, a Valencia - UNICS Kazany EuroCup döntő első meccse előtt sajtótájékoztatón jelentette be, hogy a következő szezonban 12 csapattal csökkentik a EuroCupban induló csapatok létszámát. A döntés nagyon komoly következményekkel lehet a magyar bajnok indulási lehetőségeire.

Jordi Bertomeau, a Euroleague Basketball cég elnöke azt nyilatkozta, hogy hiába nőtt idén a csapatok száma 48-ra a EuroCupban, és hiába lett jóval hosszabb maga a versenysorozat - Final Four helyett például oda-visszavágós a döntő is -, jövőre 36 együttesre visszacsökkentik az indulók létszámát, mivel nagyon sokan mondták vissza az indulást idén. Ez nagyon komoly negatív hatással lehet a magyar bajnok indulási lehetőségeire, nem lenne ugyanis meglepő, ha a csökkentett létszámba nem férne már bele a hazai bajnokság nyertese.

Bertomeau-t arról is kérdezték az újságírók, mi lesz jövőre a spanyol csapatokkal. Az elnök elmondása szerint ha a Valencia megnyeri a EuroCupot, de a spanyol bajnokságot nem, akkor marad a jelenlegi felállás és a Valencia B-licenszes lesz. Ha a Valencia spanyol bajnok is lesz, akkor A-licenszt kap, de akkor valamelyik a jelenlegi négy spanyol A-licenszes csapat közül (Barcelona, Real Madrid, Laboral Kutxa, Unicaja Malaga) elveszíti ezt a jogát. A lényeg az, hogy öt euroligás helyet nem adhatnak egy országnak.

A hosszútávú licenszek kiadásának feltételeit is megreformálhatják a jövőben, másként vehetik számításba a pályán elért eredményeket és a financiális lehetőségeket, de ezekre a beszélgetésekre maximum a nyár folyamán fog sor kerülni, hatása pedig a 2015/16-os szezontól lehet legkorábban.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus