Kész van a FIBA Bajnokok Ligája menetrendje, díjazásai

Megtartották a FIBA Bajnokok Ligája hivatalos sajtótájékoztatóját - szeptemberben indul a sorozat és 100.000 euró jár az alapszakaszba bejutóknak.

A FIBA Bajnokok Ligája 32 csapattal indul majd októberben az alapszakasszal. 24 helyet közvetlenül kapnak majd a sportszakmai szempontok alapján kijelölt csapatok (a sportando.com értesülései szerint Belgium, Csehország, Franciaország, Németország, Görögország, Izrael, Oroszország, Litvánia, Lettország, Lengyelország, Spanyolország és Törökország adnak majd azonnal a főtáblára csapatot), 32 együttesnek pedig selejtezőt kell vívnia, amely szeptember 27-én kezdődik - a 32 csapatból 8-an jutnak be a főtáblára. Összesen 30 ország fog részt venni a sorozatban.

Az októberben induló alapszakasz februárban zárul, a mérkőzéseket szerdánként és csütörtökönként játsszák majd, hogy ne kavarjanak be a nemzeti bajnokságokba. 4 darab 8 fős csoport lesz, ahonnan az első 4-4 helyezett jut tovább. A jobb mérleggel végzők játsszák majd a 16 csapatos PO-ban a második meccsüket otthon, oda-visszavágós rendszerrel mennek le a nyolcaddöntők és a negyeddöntők is. A Final Fourt április 28-30. között rendezik.

A FIBA Europe Cupban 12 darab 4 fős csoport lesz, ahonnan az első kettők jutnak tovább, de lesz még egy csoportkör, 6 darab 4 fős csoporttal, ahonnan a 6 csoportelső és a 2 legjobb csoportmásodik megy csak az egyenes kieséses szakaszba. A Bajnokok Ligája csoportkörének 5-6. helyezettjei ugyanis ide esnek ki, innen pedig oda-visszavágós alapon megy tovább a dolog a nyolcaddöntőkkel (8 csapat a Europe Cupból, 8 pedig a Bajnokok Ligájából), és nem Final Four, hanem oda-visszavágós elődöntő és döntő lesz.

Reggel kikerültek képek David Pick (eurobasket.com) twitterére, amelyen látszódott, hogy 100.000 eurót kap minden alapszakaszban induló csapat. 20.000 euró jár pluszban a legjobb 16-ért, plusz 40.000 euró a legjobb 8-ért. A Final Fourban az említett pénzeken felül plusz 60.000 eurót kap a negyedik helyezett, plusz 80.000 eurót a harmadik helyezett, plusz 100.000 eurót a második helyezett, és plusz 340.000 eurót az első helyezett - a FIBA BL megnyerésével tehát maximálisan fél millió eurót lehet majd nyerni.

A FIBA Bajnokok Ligája hivatalos honlapja

A 11 A-licenszes klubbal nem akarja összekötni a bajszát a FIBA. Ha viszont egy csapat nem rendelkezik A-licensszel, mégis az Euroligában vagy a EuroCupban indul, akkor elvileg az olimpiáról, illetve az olimpiai selejtező tornákról is kizárhatják azokat az országokat, akiknek a szövetsége ezeket az érintett csapatokat nem zárja ki a nemzeti bajnokságból - legalábbis a rytas.lt értesülései szerint, de hivatalos álláspont még nincs ezzel kapcsolatban a FIBA-tól.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus