Lett-szlovén csata a Sport1-en, este francia-török ütközet

Ma délben négy nyolcaddöntővel folytatódik az Eb - Lettország-Szlovénia a Sport1-en, este francia-török csata a legjobb 8-ért.

Csütörtök este véget értek a 2015-ös Férfi Kosárlabda Európa-bajnokság csoportküzdelmei, amely eddig egészen színvonalas, többször drámai végjátékba torkolló összecsapásokat hozott. Ma a nyolcaddöntőkkel, egyenes kieséses rendszerben folytatódnak a küzdelmek:

2015. szeptember 12., szombat
12:00 Lettország (D2) - Szlovénia (C3) (ÉLŐ - Sport 1)
14:30 Görögország (C1) - Belgium (D4)
18:30 Spanyolország (B2) - Lengyelország (A3)
21:00 Franciaország (A1) - Törökország (B4)

A meccseket ezen a linken élőképes streammel is nézhetitek!

Az első találkozó valószínűleg nem lesz túl pontgazdag, hiszen a 24 csapatos mezőnyből a szlovének csak 16-ak (73.4), a lettek pedig csak 20-ak (68.3) voltak ebben a tekintetben, mindkét csapat azonban a Top10-ben van védekezés terén. A szlovéneknél Zoran Dragic egyelőre a pontszerzéssel van elfoglalva (15.2 pont, 2.2 gólpassz, 3.4 eladott labda), Jaka Blazic (13.8 pont, 42.9% tripla) és Klemen Prepelic (10.4 pont, 4.0 gólpassz, 52.6% tripla) azonban igazi vezérek - bár a szlovének mindig is a csapategységükkel jutottak messzire az ilyen tornákon, ők hárman kiemelkednek most a többiek közül. A letteknél is az "egységben az erő" a jelszó, de össze kell kapniuk magukat a triplavonal mögül, mert Janis Blumst leszámítva nem dobnak jól azok, akik értékelhető mennyiségűt vállalnak el kintről. Ha nem lépnek ebben előre, jó eséllyel kikapnak, ha viszont kifognak egy jó napot dobásban (jóval jobbat, mint az eddigiek során), van esélyük továbbjutni, mert a szlovéneknél is hiányzik azért Goran Dragic, még ha az eddigi "kötelező" akadályokat kivétel nélkül vették is.

A második találkozó egyértelműbbnek tűnik, hiszen a görögök hibátlan teljesítménnyel nyerték a C csoportot, az ötödik legtöbb pontot dobták eddig (79.8) és az ötödik legkevesebbet kapták (68.8). 6-7, eddig azonos szinten játszó játékosuk van és Spanoulis még be sem indult igazán, tartalék is van még bennük. A belgákat azért nem szabad leírni - bár egy gyengébb csoportból jutottak tovább és csak negyedikként, megverték már többek között Litvániát is egy utolsó pillanatos "pöcivel". A görögökhöz hasonlóan náluk is több lábon áll a csapat, és amire a helléneknek figyelni kell: csapatszinten 40.4%-kal dobják a triplákat, a húzóemberek közül Lojeski, Van Rossom, Tabu, Gillet és Serron is legalább 40%-osak ebben a mutatóban. A belga továbbjutáshoz valószínűleg még ez is kevés lesz önmagában, kisebb csoda is kelleni fog, de Zisiséknek a periméterre nagyon kell figyelniük.

A spanyolok a csoportmeccsek utolsó napja előtt még ki is eshettek és nem álltak ettől messze - helyezésük finoman szólva is hízelgő rájuk nézve. Támadójátékuk rendben van, elsők a dobott pontokban (92.8) és a második legtöbb gólpasszt osztották ki (23.8), viszont védekezésben eddig pocsékul teljesítenek, csak a 22-ek a kapott pontok alapján (83.8) - Marc Gasol hiánya nagyon érződik. Testvére, Pau Gasol a számok alapján pazar Eb-t fut eddig (21.6 pont, 8.0 pattanó) és a Chicago Bulls másik magasembere, Nikola Mirotic is jó (13.2 pont, 6.5 pattanó, 38.5% tripla), de a védekezésükkel kezdeniük kell valamit. A túloldalon a lengyelek a középmezőnyben, annak is az első felében foglalnak helyet majdnem mindenben - kivéve pont a dobott pontokban, amivel most lehetne keresnivalójuk. A palánk alatt Marcin Gortat (11.8 pont, 7.2 pattanó) kihasználhatja Marc Gasol hiányát, de Adam Waczynskit (17.2 pont, 52% tripla) leszámítva pont a tűzerő hiányzik ebből a lengyel válogatottból most. Ha Gortat és Waczynski mellé AJ Slaughter és Mateusz Ponitka is fel tud nőni, lehet esélye a polákoknak, de egyébként a spanyolok még ezzel a védekezéssel is jóval esélyesebbek, jó eséllyel túldobják majd ellenfelüket.

A nap utolsó meccse lehet a legérdekesebb. A házigazda franciák eddig nem hibáztak, a görögökhöz hasonlóan 5-ből 5 a mérlegük eddig. Nem kerültek túl nehéz csoportba, de eddig a 4. legtöbb pontot dobták (80.3), a 4. legkevesebbet kapták (68.5) és a második legtöbb pattanót is begyűjtötték (39.8). Papíron nagyon sokoldalú az állományuk, komplett csapatnak tűnnek a mérkőzések alapján is. Ha valamiben fejlődhetnek még, azok a triplák, ebben pont a két legnagyobb név, Tony Parker (28.6%) és Nicolas Batum (12.5%) gyengélkednek - Parkertől nem várható nagy javulás, de Batum ennél sokkal jobb is lehet. A törökök a halálcsoportból jöttek ki negyeddiként - a hatodik legtöbb pontot dobták (79.5), de övék a leggyengébb védelem eddig (89.3). Azért óvatosan kell kezelni ezt, mert az eddigiek alapján okosan osztották be erejüket - az előzetesen a továbbjutás szempontjából fontosnak vélt találkozókra nagyon felpörögtek, a szerbek és a spanyolok ellenit pedig gyakorlatilag feladták. Náluk sokkal inkább kidomborodnak a vezérek, Muhammed vagy "leánykori nevén" Bobby Dixon (16.2 pont, 4.8 pattanó, 4.8 gólpassz, 46.9% tripla), Ilyasova (15.4 pont), Erden (14.4 pont, 4.8 pattanó) és Osman (14.2 pont, 4.6 pattanó) a legjobbjaik. A házigazda ellen nem biztos, hogy elég lesz ez a négy ember, de ez egy kifejezetten szoros találkozó is lehet, amennyiben a törökök újfent előveszik a fontos meccsekre tartogatott jobbik énjüket.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus