Litvánia a csoport élén, szenvedett Spanyolország

Bogdanovic 33 ponttal vezette sikerre Horvátországot, ismét gyengék votlak a spanyolok, a litvánok lenyomták Argentínát. 

B-csoport

Brazília - Horvátország 76-80

Majdnem elég lett a brazil szív. Hatalmas lendülettel kezdte a meccset mindkét csapat, az első pillanattól kezdve óriási iramot diktáltak a felek - a brazilok nyitottak jobban, de ahogy fáradtak, átvette az irányítást Horvátország. Az első félidő végén már kezdtek meglépni az európaiak és a pihenő után is volt egy jobb időszakuk, de ezt a tempót ők sem bírták és a záró etapban már az ő játékuk is nagyon leegyszerűsödött. Eksztázisban küzdöttek Barbosáék, hatalmas triplákat szórtak be az utolsó percekben is, de a horvátok klasszisaival végül nem bírtak - még tíz másodperccel a vége előtt sem volt biztos a győztes kiléte, de végül vereséget szenvedtek a hazaiak. 

Bogdanovic és Saric elintézte. Horvátország két sztárja a kezébe vette a találkozót a fontos pillanatokban, a kiscsatár már az első félidőben is remekelt, de különösen a hajrában tette le a névjegyét: gödörben lévő csapatát két gyilkos triplával tolta meg, majd az utolsó percben a büntetőit is értékesítette, végül 33 ponttal (10/16 mezőnyből, 3/6 tripla, 10/11 büntető) zárta a meccset. Saric is a legjobbkor talált be, ő is elsüllyesztett egy hatalmas triplát, majd visszatett egy támadópattanót és ellopott egy labdát, mindezt az utolsó másfél percben - ő 15 ponttal és 7 pattanóval fejezte be a találkozót. Nem játszott igazán jól a horvát válogatott, de a küzdőszellemmel náluk sem volt probléma, legjobb játékosaik pedig eldöntötték a meccset, így 2-1-es mérleggel, viszonylag nyugodtan várhatják a folytatást.

Brazília legjobb dobói: Barbosa 16/6, Marquinhos 12/9, Lima 11, Giovannoni 11/6
Horvátország legjobb dobói: Bogdanovic 33/9, Saric 15/9, Ukic 7/3

Nigéria - Spanyolország 87-96

Mi van a spanyolokkal? Azok után, hogy a hispánokat az USA egyik, ha nem a legnagyobb kihívójának tartották a legtöbben, kikaptak a horvátoktól, majd a braziloktól is és a csoport leggyengébb csapatával is megszenvedtek. Hiába vezettek már az első negyedben 14 ponttal, a folytatásban Nigéria vette át az irányítást és Gasolék gyenge védekezését kihasználva meg is fordította a meccset. Csak a záró etapban lett úrrá a helyzeten az európai gárda, ekkor az első jó meccsét játszó Navarro találta meg a dobását, de bő két perccel a vége előtt így is csak egy pont volt a különbség - végül kiizzadták a kötelező győzelmet.

Oguchi majdnem hős lett. A nigériai dobógép, a tavalyi Afrika-bajnokság MVP-je jó párszor talpra ugrasztotta az újabb spanyol vereségre szomjazó szurkolókat: 24 pontig, közte 7/12 (!) tripláig jutott. A győzelemhez ez végül kevésnek bizonyult, bár hasonló dobószázalékokkal dolgoztak a felek, a lepattanózást és az eladott labdák csatáját is megnyerték a spanyolok, így több támadást vezethettek - az utolsó két percben már nem tudott mit tenni Nigéria. Az afrikaiak így továbbra is nyeretlenek, a spanyolok pedig 1-2-es mérleggel várhatják a csoport eddigi két legjobbját, Litvániát és Argentínát...

Nigéria legjobb dobói: Oguchi 24/21, Akognon 12/9, Ibekwe 11/3
Spanyolország legjobb dobói: Gasol 16, Rubio 15, Fernandez 13/9

Litvánia - Argentína 81-73

Eddigi legjobbját hozta Litvánia. Az első két meccs kicsit nyögvenyelősre sikerült az európai csapat számára, most azonban nagyon szervezett, kemény és hatékony játékot produkált. Az első félidőben remekül levették a pályáról az argentin sztárokat és megfojtották a támadójátékukat, majd a fordulás után a túloldalon is remekeltek, így tudták tartani a tempót a feljavuló Ginobiliékkel. A 23 pontos Kuzminskas mellett Kalnietis (17 pont, 7 gólpassz) is villogott elöl, de Valanciunas vezetésével a lepattanózás terén voltak döntő fölényben - 51-29-re nyerték a lecsorgók csatáját. Ezzel a sikerrel Litvánia továbbra is hibátlan és átvette a vezetést a csoportban.

Nagyon szenvedett Argentína. Az első félidőben alig tudott érdemi támadást vezetni a dél-amerikai csapat, egyáltalán nem ízlett Scoláéknak a litvánok kemény, fizikális és nagyon szervezett védekezése. A fordulás után sem változott a képlet, csak Manu Ginobili megpróbálta a hátára venni övéit, de ő is sokat rontott (22 pont, 5/12 mezőnyből, 10/17 büntető) és csapatszinten végül 40% alatt maradtak mezőnyből - ez és a brutálisan elvesztett lepattanózás jól mutatja, hogy főleg keménységben nem tudták felvenni a kesztyűt. A két könnyed siker után most egy egész más meccset játszottak, elszenvedték első vereségüket és 2-1-es mérleggel várhatják a folytatást.

Litvánia legjobb dobói: Kuzminskas 23/6, Kalnietis 17/6, Maciulis 10/6
Argentína legjobb dobói: Ginobili 22/6, Nocioni 14, Scola 12/3

A női tornán három, viszonylag szoros mérkőzést játszottak ezen a játéknapon, Törökország Fehéroroszország ellen győzött 74-71-re, a franciák a brazilokat verték meg 74-64-re, Ausztrália pedig Japánt múlta felül 92-86-ra. Így az ausztrálok állnak az A-csoport élén 4-0-s mérleggel, Franciaország 3-1-gyel követi őket, Japán és Törökország 2-2-vel, Fehéroroszország 1-3-mal, Brazília pedig 0-4-gyel áll jelenleg, A B-csoportban ma rangadót játszanak 20:30-tól, a két hibátlan csapat, az USA és Kanada csap össze - 17:15-től Szerbia-Kína, 22:45-től pedig Spanyolország-Szenegál derbiket rendeznek.

Fotó: FIBA.com

 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus