Magabiztos brazil siker és továbbjutás a dél-amerikai derbin!

Argentína csak két negyeden keresztül reménykedhetett igazán, de azt követően, főleg az ezúttal csődöt mondó sztárjainak, és mai húzóemberei korai fault-problémáinak „köszönhetően”, hamar elillantak negyeddöntős reményeik, a jóval kiegyensúlyozottabb Brazília pedig megérdemelten, már-már fölényes győzelemmel jutott a legjobb 8 közé.

Férfi kosárlabda világbajnokság, Spanyolország, 8. nyolcaddöntő

Brazília - Argentína 85-65 (13-21, 20-15, 24-13, 25-16)

A 17. férfi kosárlabda világbajnokság nyolcaddöntőinek sorozata dél-amerikai csúcsrangadóval zárult: Brazília – Argentína, ma már ez nemcsak futballban örök klasszikus. A tét a presztízsen és a legjobb nyolc közé jutáson túl sem volt kicsi, hiszen az is eldőlt hogy az Egyesült Államok gárdáján kívül ki lesz az a másik nemzet, aki nem európaiként folytathatja a 6 európai ország válogatottja mellett a negyeddöntőben. Az első negyed, egy rövidke perióduson túl, egyértelműen az ezúttal feketében játszó argentinoké volt, különösen Pablo Prigioni volt elemében, a New York Knicks veterán kisembere makulátlan mérleggel süllyesztette el tripláit a brazil gyűrűben, ennek eredményeként pedig 8 pontos argentin előnyt (13-21) jegyezhettünk fel az első negyed végén.

A késői időpont ellenére is kissé későn ébredő selecao a folytatásban valamelyest összeszedte magát. A négy NBA profival (az argentin oldalon ketten képviselték a földkerekség legerősebb bajnokságát) felálló brazilok a második 10 percben nyílttá tették a rangadót, főleg az olyan rutinos harcosaiknak köszönhetően, mint a 34 éves Giulherme Giovannoni (a 2000-es években majd 10 évig Spanyolországban és Olaszországban kereste a kenyerét) vagy a szintén 30-on túli Leandro Barbosa (Golden State Warriors). A nagyszünetre mindössze 3 pontosra (33-36) apadt Scolaék előnye, a gauchok legjobbja pedig továbbra is a káprázatosan kosarazó Prigioni volt, aki két negyed után mind a büntetővonalról, mind mezőnyből (legyen szó dupláról vagy hármasról) hibátlanul célzott, és 15 pontjával magasan a mezőny legjobbja volt ekkor.

A 3. negyed elején azonban komoly gondba került Julio Lamas mester. Előbb Luis Scola gyűjtötte be a 3. személyi hibáját, majd  legjobbjára, Prigionira fújtak gyors egymásutánban 2 faultot (összességében már a negyediket!), így pedig már nem volt más választása Lamasnak: egyből le kellett kapnia Dávid Kornél egykori vitoriai csapattársát. Vezérét vesztette Argentína. Ősi riválisuk megingását a rutinos brazilok rögtön kihasználták, és alig néhány perc alatt már 9 ponttal (51-42) húztak el Huertas-ék!

Az argentin vesszőfutás a záró negyedben is folytatódott, Scola  is begyűjtötte a 4. hibáját, a ma amúgy is borzalmasan gyengén játszó, immáron saját újdonsült madridi közönsége előtt szereplő Nocioni pedig 3 személyi hibánál járt. A két magasembere, Tiago Splitter és Marquinhos Vieira által húzott brazilok pedig tovább növelhették előnyüket, ekkor már 14 ponttal (66-52) vezettek. Hiába jött vissza Prigioni, innen már nem volt visszaút az argentinok számára, így a brazil siker nemcsak megérdemelt volt, hanem végül a vártnál is jóval magabiztosabb lett. Az argentin(!!) Ruben Magnano mester által irányított Brazília a negyeddöntőben Szerbiával csaphat össze, egyáltalán nem esélytelenül.

Brazília legjobb dobói: Neto 21/3, Vieira 13/3, Barbosa 10, Splitter 10.
Argentína legjobb dobói: Prigioni 18/9, Campazzo 11/6, Safar 10/6.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus