Még a Szolnok is továbbjuthat a FIBA Europe Cupban

Az Egis Körmend helyzete is sokat könnyebbülhet a Bajnokok Ligája miatt - lássuk a különböző forgatókönyveket.

Mint ismert, a FIBA Europe Cup következő szakasza már egyenes kieséses rendszerben zajlik majd, a négy FIBA EC csoport első két helyezettjét sorsolják majd össze a Bajnokok Ligája négy csoportjának 5-6. helyezettjeivel.

Ez 8-8 együttest jelentene a gyakorlatban, a dolgot viszont bonyolítja, hogy a BL mezőnyéből az Elan Chalonnak, a Movistar Estudiantesnek, az AEK Athénnek és SIG Strasbourgnak kilépési lehetősége van abban az esetben, ha a FIBA Europe Cupba "esnének" - a szezon elején kellett jelezni, ha valaki csak az első számú FIBA sorozatban akar indulni, és a második számú megmérettetést nem vállalja. Ha ebből a négy csapatból valamelyik a saját csoportja 5-6. pozíciójában végez, akkor viszont nem a BL-ből, hanem a FIBA Europe Cupból töltik fel a 16-os mezőnyt, méghozzá a legjobb csoportharmadikokkal - természetesen attól függően, hogy hány csapatot érint a dolog.

A Szolnoki Olaj KK tegnapi, 86-61-es vereségével eldőlt, hogy az első két helyen nem végezhet, de amennyiben a Minszk kikap a Mornar Bartól, Vojvoda Dávidék pedig legyőzik a Bakken Bearst, akkor felléphetnek a harmadik helyre, mert jobb az egymás elleni mérlegük (+9) a Minszknél.

Mivel ebben az esetben is csak 2-4-es mutatóval rendelkezik az Olaj, ezért több más befolyásoló tényező is van még.

1. Az I csoportban a jelenleg 2-3-mal harmadik Istanbul BBSK-nak ki kell kapnia hazai pályán a második csoportkörben még nyeretlen Kataja Baskettől - a különbség mindegy, mert a törökök -56-ról indulnak, az Olaj pedig -3-ról, így 2-4-es mérleg esetén biztosan a magyar csapat a jobb.

2. A J csoportban a másik török együttesnek, a Demir Insaat Büyükcekmecének vereséget kell szenvednie hazai pályán a csoportutolsó BC Nevezistől - itt a differencia sem mindegy, mivel a Szolnok -3-ról, a Büyükcekmece +3-ról indítja az utolsó játéknapot.

3. Az L csoportban a Belfius Mons-Hainaut-nak a Donar Groningen otthonában, a U-BT Cluj Napocának pedig saját pályáján, a Keravnos ellen kell zakóznia - a különbség itt megint mindegy, mert a románok -19-ről, a belgák pedig -4-ről kezdik ezeket a találkozókat, tehát ha kikapnak és az Olaj nyer, biztosan a Szolnok mögött végeznek egy összevetésben.

Minél több dolog valósul meg a fenti három pontból, annál nagyobb az esély arra, hogy a Szolnok továbbmegy, hiszen annál előrébb végez az Olaj a csoportharmadikok között.
 

Hogy mennyi felszabaduló hely lesz, azt viszont nem tudni, az is elképzelhető ugyanis, hogy egy sem - ez a Bajnokok Ligája csoportvégeredményeitől függ, lássuk, ezek hogyan alakulhatnak.

1. Az A és a D csoport lényegtelen, mert érintett együttes nem szerepel benne abból a négyből, amelyeket a cikk elején említettünk, mint potenciális visszalépők.

2. A B csoportban az Elan Chalon jelenleg hatodik, de visszacsúszhat még a hetedik helyre. A BL-ben már biztosan nem jut tovább, mert az előtte lévő PAOK-Ventspils duó egymás ellen játszik, valamelyik együttes biztosan megelőzi, de a hatból is kicsúsznak a franciák, ha 5-nél több ponttal kapnak ki hazai közönség előtt a török Gazianteptől - ennyivel nyerték az első meccset Törökországban (68-73). A Szolnoknak itt természetesen az lenne a jó, ha a franciák nem tennék ezt meg, kevesebbel kapnának ki vagy nyernének az utolsó körben, mert akkor egy hely felszabadulna egy FIBA EC-csoportharmadiknak.

3. A C csoport viszont elképesztően szoros egy fordulóval a vége előtt - a Banvit (9-4) jutott tovább egyedül, mögötte a medi Bayreuth (8-5), a Movistar Estudiantes (8-5) és a SIG Strasbourg (8-5) vannak a 2-4. helyeken, majd még lövőtávon belül az AEK Athén (7-6) és az Umana Reyer Venezia (7-6), és az öt, még a továbbjutásért küzdő gárda közül három nem vállalja a FIBA Europe Cupot - a Szolnok szempontjából az lenne a legjobb, ha minél többen jutnának ebből a háromból az 5-6. helyekre.

Az utolsó körben ráadásul a Strasbourg a már továbbjutó, de jelenleg csoportelső Banvit otthonába látogat, az AEK a Bayreuth-ot fogadja, a Venezia pedig az Estudiantest - az öt még viaskodó félből négy egymás ellen játszik, innentől kezdve pedig nyolc különböző eset lehetséges.

Nyer a Strasbourg, nyer a Bayreuth és nyer az Estudiantes

Ekkor marad a jelenlegi tabella, az 5-6. helyeken az AEK és a Venezia végez, tehát egy FIBA EC-csoportharmadik megy tovább a görögök helyén.

Veszít a Strasbourg, nyer a Bayreuth és nyer az Estudiantes

A lényegi tabella ebben az esetben is marad, mert az AEK és a Venezia nem tudja ledolgozni a lépéshátrányát a franciákkal szemben, tehát egy FIBA EC-csoportharmadik megy tovább a görögök helyén.

Nyer a Strasbourg, nyer a Bayreuth és nyer a Venezia

Ebben az esetben a Strasbourg és a Bayreuth továbbmegy, a Venezia pedig beéri az Estudiantest (8-6) - az első egymás elleni mérkőzést egyetlen ponttal nyerték a spanyolok. Ha egy ponttal nyernek csak az olaszok, akkor az Estudiantes végez előrébb, mert az összkosáraránya sokkal jobb (+42, +5), és ebben az esetben csak egy FIBA EC-csoportharmadik megy tovább az AEK helyén. Ha viszont 1-nél több ponttal győz a Venezia, akkor az Estudiantes az ötödik, az AEK a hatodik, tehát két FIBA EC-csoportharmadik előtt nyílik meg a lehetőség a továbblépésre.

Veszít a Strasbourg, nyer a Bayreuth és nyer a Venezia

Ekkor a Bayreuth megy tovább simán, mérleggel (9-5), az AEK lesz a hatodik, szintén mérleggel (7-7), a másik három csapat között pedig hármas holtverseny lenne (8-6). Ebben a holtversenyben mindenki 2-2-vel végezne az egymás elleni mérkőzéseket nézve, a Strasbourg -21-es kosáraránnyal zár, a Venezia-Estudiantes meccs előtt pedig a spanyolok +14-gyel, az olaszok +7-tel. A Venezia tehát biztosan továbbmegy (pozitív kosárarányról csak javulhatnak, nincs olyan eset, hogy ne végezzenek a Top4-ben), a másik két csapat közül pedig a Szolnok és a FIBA EC csapatok szempontjából mindegy, melyik csatlakozik az AEK-hez, mindenképpen két hely szabadul fel a FIBA EC-csoportharmadikok számára.

Nyer a Strasbourg, nyer az AEK és nyer az Estudiantes

Ekkor a Strasbourg és az Estudiantes kérdés nélkül megy tovább, az AEK és a Bayreuth között lenne holtverseny (8-6) - az első egymás elleni meccset 7 ponttal nyerték a németek. Ha legalább 7 ponttal nyer az AEK, akkor továbbmegy - elég a görögöknek a 7 pont is, mert az összkosárnyuk (+37) most is jobb, mint a németeké (+32), és ebben az esetben egyetlen FIBA EC-csoportharmadiknak sem szabadul fel plusz hely, mert a Venezia és a Bayreuth is játszik tovább a Europe Cupban. Ha 7 pontnál kevesebbel nyer az AEK, akkor viszont a görögök az ötödikek, és ekkor egy FIBA EC-csoportharmadik előtt megnyílik a lehetőség a továbblépésre az ő helyükön.

Veszít a Strasbourg, nyer az AEK és az Estudiantes

Ekkor az Estudiantes az egyetlen simán továbblépő a Banvit mögött a második helyen (9-5), míg a Strasbourg, a Bayreuth és az AEK hármas holtversenyben végeznek (8-6). Ebből a trióból a Bayreuth lenne a legjobb 3-1-es minitabellás mérlegével (oda-vissza legyőzték a franciákat), az AEK 2-2-vel még továbblépne, a Strasbourg viszont 1-3-mal csak az ötödik helyezett lenne, így az ő helyükön megnyílna egy hely egy FIBA EC-csoportharmadik számára.

Nyer a Strasbourg, nyer az AEK és nyer a Venezia

Ekkor a Strasbourg a továbblépő mérleggel az öt csapat közül, a másik négy pedig holtversenyben végez (8-6). Ebben a négyes holtversenyben és annak minitabelláján az AEK biztosan lépne tovább 5-1-gyel, az Estudiantes biztosan hatodik lenne 1-5-tel, az pedig mindegy lenne, hogy a Bayreuth-Venezia duóból melyik lép tovább és melyik nem, mert mindkét gárda vállalja a további küzdelmeket - így tehát egy FIBA EC-csoportharmadiknak nyílik lehetőség a spanyolok helyén.

Veszít a Strasbourg, nyer az AEK és nyer a Venezia

Ez a legszebb eset, kialakul ugyanis az ötös holtverseny a 2-6. helyeken. Ebben a forgatókönyvben a holtversenyes minitabella miatt az AEK a második (6-2), a Bayreuth a harmadik (5-3), a Venezia pedig a negyedik (4-4), így a SIG Strasbourg (3-5) és a Movistar Estudiantes (2-6) helyén két FIBA EC-csoportharmadik mehet tovább.


A legjobb az Olajnak természetesen az lenne, ha a Chalon maradna az 5-6. helyeken, és a C csoportban minél több, lehetőleg két olyan csapat jutna ezekre a pozíciókra, amely nem vállalja a FIBA EC-t.

A Szolnoknak nyernie kell ahhoz, hogy egyáltalán elkezdhessen számolni (sőt, a csoportja másik mérkőzésén is megfelelő eredménynek kell születnie egy esetleges utolsó utáni pillanatban létrejövő csodához), a Körmend azonban egy fokkal könnyebb helyzetben van, vagy talán nem is egy fokkal.

A vasi piros-feketék számolgatás nélküli továbbjutása két esetben lehetséges: vagy nyernek Székesfehérváron az utolsó fordulóban, vagy a BC Nevezis nyerni tud Törökországban, a Büyükcekmece vendégeként, így a Körmend biztosan megy az egyenes kieséses szakaszba. Ha azonban Gasper Potocnikék kikapnak, a félholdasok pedig nyernek, akkor Ferenczék visszacsúsznak a harmadik helyre, mert a 3-3-as mérlegük mellett az egymás elleni eredmény a Büyükcekmece javára billenti a mérleg nyelvét.

Ha ez bekövetkezik, a Körmend akkor is jobb pozícióból indul, mint a Szolnok, hiszen 3-3-at visz a csoportharmadikok összevetésébe úgy, hogy -2-ről indul a kosáraránya az Alba elleni találkozó előtt. A Bajnokok Ligája összevetését ugyanúgy kell nézniük, mint az Olajnak, hiszen ott az dől el, hogy mennyi "plusz helyet" kapnak a FIBA EC-ben szereplők. A Europe Cup eredmények viszont a következőképp jók a körmendieknek:

1. Az I csoportban az Istanbul BBSK-nak ki kell kapnia (ekkor 2-4-gyel végez), vagy úgy kell nyernie a Kataja Basket ellen, hogy az ő győzelmük és a Körmend vereségének nagysága ne legyen több összeadva, mint 54 pont - a magyar csapat -2-je mellett a törökök -56-ról kezdik a fordulót.

2. A K csoportban a Cmoki Minszknek ki kell kapnia - ekkor 2-4-gyel végeznek a fehéroroszok, ha nyernek, akkor viszont megelőzik a Körmendet, mert +4-ről indul a kosárarányuk.

3. Az L csoportban a Belfius Mons-Hainaut Donar Groningen elleni győzelmének és a Körmend vereségének a mértéke nem lehet nagyobb, mint összesen 2 pont, vagy a Kolozsvár győzelme a Keravnos ellen és a Körmend veresége nem lehet összesen 17 pontos - a ciprusiak -20-ról, a románok -19-ről, a belgák -4-ről indulnak kosárarányban. Ha a Kolozsvár és/vagy a belga csapat kikap, akkor ők nem számítanak a gyengébb mérlegük miatt, így az is megfelelő lenne a vasiaknak.

Ugyanaz a helyzet, mint a Szolnoknál, minél több minden valósul meg ebből, annál jobb, és minél több visszalépő végez a BL-csoportja 5-6. helyén, annál jobb.

Az látszik, hogy számolgatás várható az utolsó körben szolnoki részről biztosan, de ha a Körmend nem nyer, akkor náluk is át lehet pillantani az összes többi csoportra és a BL-re is.

Foto, Slide - fiba.com, Bugány János

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus