Mindhárom magyar csapat utazik Belgiumba

A Sopron megkapta a Cibonát, a Falco a Varesét, a Körmend pedig az ASVEL-t - mindhárom magyar együttesnek van belga ellenfele.

A csoport

ASVEL Lyon Villeurbanne (francia)
Belfius Mons-Hainaut (belga)
Donar Groningen (holland)
Egis Körmend (magyar)

Innen az ASVEL a legnagyobb név, tavaly ötödikek lettek a francia alapszakaszban, igaz, rögtön az első körben kiestek a PO-ban. A EuroCup első körében ugyanúgy 3-7-tel lettek ötödikek, mint egy másik csoportban a Szolnok, a Top100-as Eurobasket ranglista azonban a francia klubokat nem jelöli.

A belgákkal is vigyázni kell, ők tavaly a döntőben kaptak csak ki az Oostendétől a bajnokságban. A EuroChallenge második csoportkörében estek ki a Trabzonspor és a Jenyiszej mögött, belga csapatok pedig szintén nincsenek a Eurobasket 100-as listáján, legalábbis a tegnapi állapotok alapján.

A hollandok a Mons-Haunaut-hoz hasonlóan a döntőben véreztek el hazájuk bajnokságában, 4-1-re kaptak ki a Den Bosch-tól, a EuroChallenge-ben nem indultak tavaly - fentebb sem -, és 62-ek a 100-as listán, amelyen a belgák és a franciák mellett többek között nincsenek jelen sem spanyol, sem orosz, sem olasz csapatok, így erősen kérdőjelekkel kell fogadni ezt a rangsort.
 

B csoport

BC Cibona (horvát)
PO Antwerp Giants (belga)
Sport Lisboa e Benfica (portugál)
Sopron KC (magyar)

A Cibonával óvatosan kell bánni, mert óriási múltra tekint vissza az együttes, ám évek óta folyamatosan anyagi gondokkal küszködnek. 2014-ben még ezeket meg tudták oldani, az év közben elengedett emberek ellenére meg tudták az Adria Ligát az MVP-nek választott Dario Saric vezetésével, ám az előző idényben a horvát döntőben is megverte őket a Cedevita (ezt 2014-ben is megtette a másik zágrábi klub), az AL-ben pedig csak 11-ek lettek 10-16-os mérleggel - 20. helyük a ranglistán erősen eltúlzott.

Az Antwerp a belga bajnokságot elrontotta az előző szezonban, csak hatodikak lettek az alapszakaszban, a Mons-Hainaut pedig meg is verte őket a PO első körében. A EuroChallenge-ben szintén összekerültek a Mons-Hainaut-val, és a már említett Trabzonspor-Jenyiszej duó mögött nekik sem termett sok babér a továbbjutás szempontjából a második csoportkörben.

A Benfica egyértelműen a legkisebb név a három közül, hiába nyertek tavaly a portugál bajnokság döntőjében söpréssel. Az előző EuroChallenge-ben már az első körön sem jutottak túl a Mons-Hainaut és a későbbi győztes francia Nanterre miatt. 
 

C csoport

BC Telenet Oostende (belga)
Openjobmetis Varese (olasz)
Södertalje Kings (svéd)
Falco-Trend Optika KC Szombathely (magyar)

Az Oostende a legnagyobb belga csapat jelenleg, ők a belga bajnokok is - mint már említettük, a Mons-Hainaut-t verték 3-1-re a döntőben. Ők az ASVEL csoportjában voltak a tavalyi EuroCupban, ahonnan csont nélkül, másodikként, 6-4-es mérleggel jutottak tovább. A második csoportban aztán 2-4-gyel csak a harmadikok lettek a PGE Turow és a Lietuvos Rytas mögött, így nem jutottak be az egyenes kieséses rendszerbe.

A Varese is nagyon kemény ellenfél lesz, bár csak 11. helyen zárták a Serie A alapszakaszát, 12-18-as mérleggel végzett azonban a 10-13. helyek között mindenki. Nemzetközi kupában nem indultak.

A svédek a négyes messze legverhetőbb tagjai a Falco számára, annak ellenére is, hogy svéd bajnoki címet nyertek az előző idényben. Ott voltak tavaly a EuroChallenge-ben is, de a holland Den Bosch és az Enel Brindisi mögött nem jutottak tovább az első csoportkörből sem.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus