Nem hibázott a Team USA, hozta a kötelezőt Szerbia

Klay Thompson és Kevin Durant vezérletével a franciákat is megverte az USA, Szerbia és Ausztrália pihenő üzemmódban is hozta a kötelezőt.

A-csoport

USA - Franciaország 100-97

Kontrollálta a meccset a Team USA. Az első negyedben látványos támadójátékot produkáltak a felek és fej-fej mellett is haladtak szinte végig. A második játékrész elején aztán Klay Thompson és Kevin Durant vezérletével meglépett tíz ponttal az USA, ez pedig elégnek is bizonyult a sikerhez - bármit csináltak a franciák, mindig érkezett egy-egy gyilkos kosár, amellyel megmaradt a különbség. Az európai válogatott végig nyomást gyakorolt az amerikaiakra, egyszer-egyszer közelebb is zárkózott, de az utolsó percekben hozzátett Kyrie Irving, bevágott két triplát Carmelo Anthony és reális esélyt nem adott ellenfelének a csoportkört hibátlanul záró Team USA.

Előkerült Klay Thompson. A Golden State dobógépe eddig kritikán aluli formát mutatott az olimpián, ezen a találkozón azonban alig tudott hibázni: folyamatos életveszélyt jelentett, végül 7/13 triplát pörkölt be és kereken harminc ponttal zárt. Mellette a hibátlanul célzó (6/6) Kevin Durant brillírozott, míg a túloldalon Thomas Heurtel és Nando De Colo vitte a prímet. A galloknál hiányzott Tony Parker (ő nem lépett pályára), de a támadójáték így is rendben volt (56%-os mezőymutató), védekezésben viszont nem tudtak mit kezdeni a koncentrált, jól dobó amerikaiakkal. Franciaország így is továbbjutott 3-1-es mérleggel, míg az USA veretlenül nyerte meg a csoportját.

Az USA legjobb dobói: Thompson 30/21, Durant 17/3, Irving 10, Anthony 10/6
Franciaország legjobb dobói: De Colo 18/3, Heurtel 18/3, Batum 14/3

Ausztrália - Venezuela 81-56

Pihenősre vette a Boomers. Az ausztrál válogatottba visszatért Andrew Bogut, viszont nem játszott Patty Mills és Matthew Dellavedova is csak nyolc percet töltött parketten, érezhetően nem szakadt meg a győzelemért a gárda. Ennek ellenére az első negyedben megmutatták, hogy mire lehet számítani, tíz perc alatt összesen hat pontot engedtek Venezuelának és bár a folytatásban közelebb zárkózott a dél-amerikai csapat, a második félidőben eldöntötték a mérkőzést. A vége kiütés, de bár a nagy különbség csak a záró etapban alakult ki, nem forgott veszélyben Gouldingék győzelme, így 4-1-es mérleggel, a csoport második helyén jutottak a legjobb nyolc közé.

Ennyi volt Venezuelában. Vargasék reménye az utolsó negyedig élt, ám a záró tíz percben emelt a tempón Ausztrália, így el kellett fogadniuk az újabb vereséget - nem volt a játéknak olyan eleme, amelyben felvették volna a kesztyűt ellenfelükkel. Összességében körülbelül az történt velük a tornán, amit várhattunk: megverték Kínát, a többiektől kikaptak, nem igazán tudták megnehezíteni a nagycsapatok dolgát.

Ausztrália legjobb dobói: Goulding 22/12, Ingles 11/3, Bogut 10, Broekhoff 10/6
Venezuela legjobb dobói: Perez 12/6, Cubillan 10/6, Cox 9, Graterol 9/3

Szerbia - Kína 90-64

Dominált Szerbia. Nagy kedvvel, de sokat rotálva játszotta le a találkozót a szerb válogatott, az előnyt pedig folyamatosan növelte - az első félidőben tizenöt ponttal, a harmadik negyedben pedig további hússzal verte a kínai csapatot. Egyénileg többen is kiemelhetőek a szerbeknél, akik ezzel a sikerrel a gyenge kezdés után ott vannak a legjobb nyolc között 2-3-as mérleggel - nincsenek csúcsformában, de a java még csak most jön.

Nyeretlen búcsú. Kína mind az öt mérkőzését elveszítette a riói olimpián, igaz, ennél sokkal többre nem számíthattak - a továbbjutáshoz csoda kellett volna és a Venezuela elleni ki-ki meccsnek is csak a nyeretlenség volt a tétje. Jianlian Yi ezúttal is eljutott húsz pontig, de a pozitívumok felsorolása itt nagyjából véget is ér, igaz, az ázsiaiak vezére büszke lehet 20,5 pontos átlagára...

Szerbia legjobb dobói: Bogdanovics 19/15, Kalinics 15/3, Raduljica 11, Macvan 11/6
Kína legjobb dobói: Yi 20, Zhai 11/9, Guo 8

Fotó: FIBA.com

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus