Nem Ukrajnában lesz a 2015-ös Európa-bajnokság

Még el sem kezdődtek a nyári Európa-bajnoki selejtezők, de az már biztos, hogy nem az eredetileg tervezett helyen és formátumban fog lezajlani a kontinensviadal.

A lett szövetség bejelentése alapján a FIBA Europe úgy döntött, hogy mégsem Ukrajna rendezi a 2015-ös Európa-bajnokságot. Az, hogy hol lesz a kontinensviadal, még nem ismert, a nemzetközi szövetség hamarosan új pályázatot ír ki a rendezésre, és július 31-ig várja a jelentkezőket. A hírek szerint legalább 16 ország jelezte már, szeretné megrendezni a 2015-ös tornát - állítólag a FIBA Europe a társrendezést is engedélyezi, közös pályázatot is beadhat több ország.

A lebonyolítás is változik, ugyanolyan lesz, mint a FIBA világbajnokságon, azaz az első csoportkört követően a 16 csapat nem játszik még egy csoportkört, hanem azonnal rájátszásrendszerben fognak egymás ellen küzdeni.

Mint ismeretes, egy csapat, Észtország már bejutott, hiszen a tavalyi elő-kvalifikációs tornát ők nyerték. Mellettük 10 biztos résztvevő van még, az a 10 ország, amelyik az idei spanyolországi világbajnokságon részt vesz Európából: Spanyolország, Franciaország, Szerbia, Görögország, Horvátország, Finnország, Törökország, Ukrajna, Litvánia és Szlovénia.

26 csapat küzd a fennmaradó 13 helyért 5 darab négyes és 2 darab hármas csoportban. A csoportelsők automatikusan kvalifikálják magukat, valamint a hat legjobb második is ott lesz az Eb-n (tehát csak a leggyengébb nem). Mivel nem egyenlő számúak a csoportok, ezért úgy oldják meg a végső számítást a második helyezettek között, hogy a négyes csoportokban törlik a negyedik helyen végzők ellen elért eredményeket.

Mint ismeretes, a magyar együttes Portugália, Grúzia és Csehország társaságában kapott helyet az E csoportban, a selejtezők pedig augusztus 10. és augusztus 27. között zajlanak majd.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus