Olimpiai kvalifikációs torna - Fülöp-szigetek

Három kvalifikációs tornát rendeznek az olimpia előtt a férfiaknál, most a Fülöp-szigeteken részt vevő csapatokat mutatjuk be.

Lebonyolítás

Két csoportra osztották a Fülöp-szigeteken szereplő hat csapatot is, az A-csoportban Törökország, Szenegál és Kanada, a B-ben pedig Franciaország, Új-Zéland és a házigazda együttes szerepel. A körmérkőzés után a csoportgyőztesek a két második helyezett ellen vívják az elődöntőket, majd a győztesek eldöntik, hogy melyikük kvalifikálja magát az olimpiára.

Kanada

FIBA-helyezés: 26.

Keret:  Joel Anthony, Anthony Bennett, Khem Birch, Melvin Ejim, Tyler Ennis, Shai Gilgeous-Alexander, Brady Thomas Heslip, Cory Joseph, Levon Maxwell Kendall, Philip Schrubb, Thomas Ryan Schrubb, Tristan Thompson

Kanada a tavalyi Amerika-bajnokságon elért bronzéremmel szerzett jogot a kvalifikációs tornán való indulásra és most ők lehetnek a franciák kihívói, ha minden összeáll számukra. A csoportjukban a törökök elleni meccs döntő lehet, egyébként Szenegál ellen már egyértelműen favoritok és a formálódó válogatottnak most már bizonyítania is kell értékét.

Tavaly természetesen Andrew Wiggins volt a gárda vezére, de ezúttal nem lesz ott az ország legjobb játékosa – az ő hiánya természetesen hatalmas érvágás számukra minden téren. Cory Joseph-nek kimondottan jó éve volt Torontóban és bizonyította, hogy lehet benne bízni, ő fontos szereplő lesz, hátvédposzton még meg kell említenünk Nik Stauskast, az ő kinti dobásaira is nagy szüksége lesz a gárdának, de Schrubb, Heslip, vagy Tyles Ennis is bevethető itt, rendkívül bő a gárda rotációja a periméteren. Külön ki kell emelnünk a frissen draftolt Jamal Murray-t is, aki elöl-hátul segítség lehet a kanadaiaknak, sőt, fiatal kora ellenére könnyen a gárda egyik alapja lehet már most is.

A palánk alatt Kelly Olynyk nélkül sem áll egyébként rosszul a társaság. Tristan Thompson friss NBA-győztesként érkezik a tornára, az ő védekezése, lepattanói és atletikussága sokat érhet a gárdának – egy franciák elleni találkozón különösen fontos lehet a játéka, bár nem az a tipikus pontszerző továbbra sem. Rajta kívül azért elég sok hiányzó lesz, Trey Lyles, vagy Dwight Powell sem lesz ott, így az NBA-veterán Joel Anthony, vagy éppen a korábbi 1/1-es, de a ligában megbukó Anthony Bennett kerülhet előtérbe Thompson mellett. Az előkészületi meccsek során egyébként Melvin Ejim játszott parádésan, kintről-bentről büntetett és a csapat legjobb lepattanózója volt.

Elég sok hiányzójuk van, így jelentősen csökkent az erejük és jelen állapotukban nagy meglepetés lenne, ha komoly kihívói tudnának lenni a franciáknak.

Franciaország

FIBA-helyezés: 5.

Keret: Tony Parker, Antoine Diot, Thomas Heurtel, Nando De Colo, Nicolas Batum, Charles Kahudi, Mickael Gelabale, Boris Diaw, Adrien Moerman, Florent Pietrus, Joffrey Lauvergne, Kim Tillie.

A gallok a tavalyi Eb-bronzéremmel kvalifikálták magukat az eseményre, ahol természetesen esélyesnek számítanak még akkor is, ha nem teljes kerettel érkeznek a Fülöp-szigetekre. A csoportban sem Új-Zéland, sem a házigazdák nem jelenthetnek számukra kihívást és bár az elődöntőben és a döntőben már nagyobb erőbedobással kell játszaniuk, óriási meglepetés lenne, ha nem nyernék meg a selejtezőt és lemaradnának az olimpiáról.

A franciák kerete természetesen bombaerős így is. Rudy Gobert, a Utah Jazz centere hiányozni fog a palánk alól és a szintén NBA-játékos Alexis Ajinca sem lesz ott, így a festékben lehetnek gondjaik, hiszen mindketten, de főleg Gobert fontos láncszeme lehetett volna a csapatnak. A névsorból úgy tűnik, hogy a small-ballt fogják előnyben részesíteni, Lauvergne-nek kifejezetten jó éve volt Denverben, de Diaw, vagy éppen Pietrus is ideális négyes ebben a felállásban, a centercsere pedig Kim Tillie lehet, ő került be végül Ajinca helyett.

A periméteren valószínűleg dominálni fognak, Evan Fournier hiányában is, hiszen bár Tony Parker már két éve nem az igazi, ezen a szinten továbbra is kitűnő játékos, a padról Diot és Heurtel is megbízható megoldás irányító poszton, pontszerzőnek pedig De Colo, vagy Batum is megfelelő opció. Valószínűleg többször látunk majd egyszerre három hátvédet a pályán és Batumot akár négyesként is pályára küldhetik, de az atletikus Gelabale-ban is lehet bízni.

Új-Zéland

FIBA-helyezés: 21.

Keret: Tom Abercombie, BJ Anthony, Everard Bartlett, Isaac Fotu, Shea Ili, Michael Karena, Rob Loe, Jordan Ngatai, Derone Raukawa, Mika Vukona, Corey Webster, Tai Webster.

A 2014-es vb-n szereplő csapat alapja megmaradt, a két Webster, Bartlett, Vukona, Abercombie, Anthony, Fotu és Loe fogja alkotni most is a vázat, ez a névsor fogja meghatározni Új-Zéland szereplését. A gárda az Óceánia-bajnokságról kvalifikálta magát erre a tornára 2015-ben.

A vezér Vukona lehet, ő a hangadó és ő a legjobb játékos is jelenleg, jól lepattanózik és a védekezés alapja, de az egészséges kérdéses – a 34 éves játékos nem 100%-os állapotban érkezik a tornára. Két éve még Corey Webster volt a fő pontszerző, 13,7 egységet átlagolt a vb-n és most is legalább ilyen teljesítmény kell tőle, hogy ne utazzanak haza két mérkőzés után és legalább egy elődöntőt játszhassanak. A keretben ott lesz két fiatal, Raukawa és Karena is, akik korábban ugyan szerepeltek az up-válogatottakban, de főleg az utóbbi időben mutatott játékukkal győzték meg a szövetségi kapitányt.

Fülöp-szigetek

FIBA-helyezés: 28.

Keret: Andray Blatche, Jayson Castro, Gabe Norwood, June Mar Fajardo, Japeth Aguilar, Ranidel De Ocampo, Terrence Romeo, Marc Pingris, Jeff Chan, Ray Parks, Ryan Reyes, Troy Rosario.

A keretből kisebb meglepetésre maradt ki LA Tenorio és Calvin Abueva az utolsó szűkítésnél, Tad Baldwin úgy ítélte meg, hogy most nincs rájuk szükség. Ott van viszont Andray Blatche, aki messze a legnagyobb név, ott van Terrence Romeo, aki az elmúlt két szezonban húsz pont feletti átlagot hozott a PBA-ben és itt is fontos szerepe lesz támadásban – elsősorban rájuk fognak majd építeni. Romeo azért egy elég alacsony irányító, aki gyenge hatékonysággal dolgozik, de ott lehet mellette Ray Parks, aki jelenleg a D-ligában pallérozódik – igaz, nem túl nagy sikerrel. Blatche mellett érdemes lesz még figyelnünk az atletikus Troy Rosarióra, bár négyesnek ő kicsit alulméretezett.

A hazai pálya mindenképpen segítheti a gárdát, de a játékerőt tekintve nem sok esélyük van a meglepetésre, főleg, hogy két éve már Blatche is Kínában játszik az NBA helyett – igaz, ott 2015-ben 31 pontot, 14,6 lepattanót, 5,1 gólpasszt és 2,8 labdaszerzést átlagolt.

Szenegál

FIBA-helyezés: 31.

Keret: Louis Adams, Serigne Bamba Gueye, Clevin Hannah, Cheikh Tidiane Mbodj, Antoine Mendy, El Hadji Malick Ndiaye, Hamady Ndiaye, Maurice Ndour, Abdoulaye Ndoye, Maleye Ndoye, Thierno Ibrahima Niang, Ibrahima Thomas

Szenegál a tavalyi Afrika-bajnokságról jutott el erre a tornára, de az olimpiai részvételre túl nagy esélyük nincs, különösen legjobb játékosuk nélkül: Gorgui Dieng, a Minnesota Timberwolves magasembere ugyanis nem lesz itt a kvalifikáción. A keret egyébként Lengyelországtól Izraelig mindenhonnan tartalmaz játékosokat, Niang és Adams pedig „hazai termék”.

Hamady Ndiaye és Maurice Ndour volt a 2014-es vb-n szereplő gárda két legfontosabb embere, de ők kihagyták a tavalyi Afrika-bajnokságot, most térnek vissza a válogatotthoz. Nincs olyan elem, amelyben jók lennének a riválisokhoz képest, ráadásul a bemelegítő meccsek során kikaptak Angolától és Tunéziától is, amely finoman szólva sem növelte az önbizalmukat – számukra valószínűleg két mérkőzés után véget ér a szereplés.

Törökország

FIBA-helyezés: 8.

Keret: Ender Arslan, Ömer Asik, Birkan Batuk, Semih Erden, Samet Geyik, Sinan Güler, Furkan Korkmaz, Melih Mahmutoglu, Ali Muhammed, Cedi Osman, Oguz Savas, Kenan Sipahi

Nem lesz ott a török válogatottban Ersan Ilyasova, az Oklahoma City Thunder erőcsatára, aki alapvetően a legjobb játékosuk, így igazi vezér nélkül lesznek kénytelenek pályára lépni a selejtezős tornán. A palánk alatt a 211 centis Semir Erden és az NBA-ben is folyamatosan bizonyító Ömer Asik révén kimondottan erősek lesznek, a két torony jól védekezik, jól lepattanózik és bár egyikük sem egy tipikus pontszerző, labdával a kezükben sem ügyetlenek. Igaz, őket leszámítva azért nem túl bő a keret a magasembereket tekintve…

A periméterről is megvannak az embereik, Cedi Osman és Ali Muhammed is előszeretettel, valamint egész jó hatékonysággal vállal kintről, de utóbbira most ennél is több feladat hárul – neki kell a védelmet megbontani, a csapata élére állni, fazont szabni, irányítani. Az ő formájától nagyon sok függ, ha őt leveszik a pályáról, önerőből senki más nem tud komoly faktorrá válni, nem jutnak el a labdák a centerekhez és nem jönnek ki a jó helyzetek a kinti dobókra sem.

A tavalyi Európa-bajnokságon még nem sok szerepet kapott Furkan Korkmaz, de a még mindig nem egészen tizenkilenc éves bedobó most már fontosabb láncszem lehet – kiválasztotta a Philadelphia az idei drafton és NBA-szinten is van benne potenciál. Ő próbálhatja meg pótolni Ilyasovát, persze egyelőre nyilván nincs egy szinten a két játékos.

A törökök esélyesnek számítanak a csoportjukban és talán ők lehetnek az egyetlenek, akik nem esélytelenek a franciákkal szemben.


Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus