Olimpiai kvalifikációs torna - Szerbia

Három kvalifikációs tornát is rendeznek az olimpia előtt a férfiaknál, íme a Szerbiában megrendezésre kerülő esemény beharangozója.          

Lebonyolítás

A tornát Szerbiában rendezik meg, a hat csapatot két csoportra osztották. A küzdelmek július negyedikén kezdődnek, az A-csoportban a házigazdák mellett Angola és Puerto Rico, a B-csoportban Csehország, Lettország és Japán csap majd össze egymással – az elődöntőkben a csoportok győztesei a második helyezettekkel vívnak, majd a döntő győztese kvalifikálja magát az olimpiára.

A torna pontos menetrendje ide kattintva megtekinthető!

Angola

FIBA-helyezés: 15.

Keret: Reggie Moore, Silvio Sousa, Edson Ndoniema, Islando Manuel, Bruno Fernandes, Valdélicio Joaquim, Leonel Paulo, Hermenegildo Santos, Carlos Morais, Gerson Concalves, Gerson Domingos, Felizardo Ambrosio

Az angolai keret túlnyomó többsége hazája bajnokságában szerepel, a jó FIBA-helyezés ellenére nem számítanak esélyesnek ezen a tornán. Tavaly másodikként zárták az Afrika-bajnokságot, de a kontinensükön gyakorlatilag évek, évtizedek óta a legjobbak között vannak. A tavalyi tornán Carlos Morais tizenöt pont körüli átlaggal volt a gárda legjobb dobója, de jó triplavetőből hiány van, kintről még vele együtt is mérsékelten veszélyes a társaság.

A húsz éves, 211 centis center, Yanick Moreira a spanyol Murciában pattogtat, őt érdemes kiemelni, Bruno Fernandes két éve az utánpótlás-vb-n villogott, de még most is csak 17 éves – aligha ő fogja megváltani a világot ezen a selejtezőn. Rá mindenesetre érdemes lesz figyelni, még ketten kosaraznak Amerikában, Silvio Sousa és Valdir Manuel – ők is a palánk alatt bevethetőek. Egy nagyon összeszokott, kemény csapatról beszélünk, jól védekeznek, atletikusak, a szerepek letisztultak, veszélyesek lehetnek bárkire.

Csehország

FIBA-helyezés: 42.

Keret: Patrik Auda, Petr Benda, Pavel Houska, Vojtech Hruban, Pavel Pumprla, Tomás Satoransky, Blake Schilb, Jakub Sirina, Jan Vesely, Jiri Welsch, Martin Kriz, Lukas Palyza

A cseh válogatott éppen Magyarországgal játszott egy ki-ki mérkőzést, hogy kvalifikálja magát a 2015-ös Európa-bajnokságra, ahol aztán remek játékkal meneteltek el a hetedik helyig, ezzel jogot szereztek arra, hogy itt legyenek Szerbiában. Itt ismét azokkal a lettekkel találkoznak, akikkel az Eb-n összecsaptak már, illetve a talán legverhetőbbnek tűnő japánokat kell majd legyűrniük, hogy továbblépjenek a csoportból.

A cseheknél egyértelműen Tomás Satoransky diktálja a tempót, a lendületes, intelligens irányító alapjaiban határozza meg a gárda játékát és most is elsősorban őt kell kikapcsolniuk az ellenfeleknek – az Eb-n 14 pontot, öt lepattanót és hét gólpasszt átlagolt egy évvel ezelőtt. Rá kulcspillanatokban is lehet számítani, de fő fegyvere az a Jan Vesely, aki éveket töltött az NBA-ben, idén pedig a Fenerbahce színeiben az Euroligában vitézkedett. Őt a palánk alatt rendkívül jól lehet használni és az ő játéka kulcsfontosságú lesz a csehek számára.

A két kulcsemberen kívül komoly kinti tűzerővel is bír a gárda, ha Vesely dominálni tud a festékben. mert, Schilb és Benda is kifejezetten jól dob, de persze maga Satoransky is 36-39% körüli triplázó, így veszélyes támadójátékra képesek. Összességében egy szervezett, erős csapatot alkotnak a csehek, akik a szerbek mögött a második legjobb együttesnek számítanak ezen a tornán.

Japán

FIBA-helyezés: 48.

Keret: Takatoshi Furukawa, Keijuro Matsui, Joji Takeuchi, Ryoma Hashimoto, Ryumo Ono, Kosuke Takeuchi, Makoto Hiejima, Atsuya Ota, Naoto Tsuji, Kenta Hirose, Yuta Tabuse, Yuta Watanabe.

A japán válogatott 1997-ben szerzett utoljára érmet komoly eseményen, olimpián legutóbb 1976-ban szerepelt, tavaly az elődöntőig jutott az Ázsia-bajnokságon. Az egyik legjobb kinti dobójuk Furukawa, aki japán csapatban játszik, de ki kell emelnünk Matsuit is, aki az első japán játékos volt az NCAA történetében. Azóta bekerült a gárdába Yuta Watanabe, akinek a célja az NBA és bár kissé nyers játékos egyelőre, a szövetségi kapitány szerint rövidesen ő lehet a japán kosárlabda arca – a kapitány egyébként Joji Takeuchit, Makoto Hiejimát és Yuta Tabuse-t nevezte még meg kulcsemberként.

Túl sokra nem számíthatunk tőlük, nem túl gyors, nem túl atletikus csapat a japán, nincs igazán kiemelkedő sztárjuk sem, náluk három-négy jobb együttes is lesz ezen a kvalifikációs tornán.

Lettország

FIBA-helyezés: 35.

Keret: Dairis Bertans, Janis Berzins, Kaspars Berzins, Janis Blums, Ingus Jakovics, Martins Meiers, Markes Mejeris, Anzejs Pasecniks, Ojars Sillins, Aigars Skele, Janis Strelnieks, Janis Timma.

A lettek tavaly nyolcadik helyen végeztek az Európa-bajnokságon és többet között azt a cseh válogatottat is megverték, amellyel most is találkozniuk kell majd a selejtezők során – igaz, a hetedik helyért éppen tőlük kaptak ki aztán. A végső keretszűkítésnél pottyant ki Rolands Smits és Zanis Peiners is, de kimaradt a tavalyi Eb-keretből Rolands Freimanis is, akinek fontos szerepe volt még egy évvel ezelőtt.

Egyénileg egyáltalán nincs extra játékosuk (a jobbak között az irányító Strelnieks, Bertans, valamint a magasemberek közül Kaspars Berzins és Timma említhető), de nagyon szervezett és kellemetlen védekezést képesek bemutatni. Elöl is kulturált, labdát sokat mozgató kosárlabdát játszanak és erre is majd koncentrálniuk a két hátvéd, Strelnieks és Bertans vezérletével – ha elkapják a ritmust, nagyon szép dolgokra képesek. Mellettük még Janis Blums érdemel említést, ő is pillanatok alatt képes hat-nyolc pontot hozzátenni, mindenesetre a fentebb említett duón nagyon sok fog múlni.

Jók a palánk alatt is, sok lepattanót szereznek és ha nem fog ki extra napot az ellenfél, végig izzadós, brusztolós találkozókat vívnak – ha bírják erővel, nehéz őket megverni. Más kérdés, hogy egy gyors, small-ballt játszó csapat ellen erősen meg tudnak szenvedni és ők sem arról híresek, hogy szétatletizálják az ellenfeleket…

Puerto Rico

FIBA-helyezés: 16.

Keret: Carlos Arroyo, Guillermo Diaz, Peter Ramos, Renaldo Balkman, Jorge Bryan Diaz, John Holland, Jose Barea, Alexander Galindo, Ricky Sanchez, Ramon Clemente, David Huertas, Angel Vasallo.

Puerto Rico idén már nyert egy aranyérmet, a Centrobasket Championshipet nyerték meg és a keret tulajdonképpen ugyanaz maradt az olimpiai selejtezőkre is. A gárdából érdemes kiemelni a két, NBA-szinten is ismert hátvédet, Jose Bareát és Carlos Arroyót, nekik valószínűleg ezúttal is nagy szerepük lesz – Barea az említett torna döntőjében MVP lett 17 ponttal és 9 gólpasszal, de a Dallasban sem volt rossz szezonja idén. Arroyo utoljára a 2014-es vb-n húzta magára a válogatott mezét, de a 37 éves hátvéd jó idényt zárt a Barcelonával és nem kérdés, hogy helye van ebben a keretben. Az utolsó pillanatban egyébként történt egy változás, Michael Rosario helyett végül John Holland lesz ott a többiek között.

Puerto Rico egy gyors és kintről is jól tüzelő csapat, simán képesek 40% feletti kinti dobóteljesítményre, említhetjük itt például a 2005-ben az NBA-be is draftolt Ricky Sanchezt is. A csapat nagy része idős, de tapasztalt, rutinos játékosokból áll, a keret összeszokott és egységes, ráadásul úgy fest, hogy jó formában is érkezik a Fülöp-szigetekre.

Szerbia

FIBA-helyezés: 6.

Keret: Milos Teodoszics, Bogdan Bogdanovics, Nemanja Dangubics, Stefan Bircsevics, Stefan Jovics, Nikola Kalinics, Stefan Markovics, Nemanja Nedovics, Marko Szimonovics, Miroslav Raduljica, Nikola Jokics, Vladimir Stimac.

Az nem kérdés, hogy ez a szerb válogatott messze kiemelkedik a mezőnyből és nem csak a selejtezőn, de majd az olimpián is jó esélyekkel indulhat. A tavalyi Eb hajrája nem sikerült számukra jól, így csak a negyedik helyen végeztek, de most saját közönségük előtt nem hibázhatnak.

A keretben ott vannak a sztárok, Milos Teodoszics irányítóként, Bogdan Bogdanovics kinti dobóként szedheti szét a védelmeket, de a padról is olyan nevek érkezhetnek, mint Nemanja Nedovics – és nem csak a hátvédsorban ülnek klasszisok a cserék között. A palánk alatt sincs pardon, Raduljica európai szinten szinte tarthatatlan játékos, de az idén az NBA-ben is befutó Nikola Jokicsot sem valószínű, hogy meg tudja valaki állítani ebben a mezőnyben. Amellett, hogy szenzációs hátvédjeik vannak, elsősorban az említett két magasemberrel nyerhetnek, hiszen a periméteren egy-két jó játékos másnál is akad, de ilyen szintű centereket senki nem tud felvonultatni. Tudnak több szerkezetben is dominálni, több harcmodorban is a többiek felett állnak.

Sem Puerto Rico, sem Angola nem okozhat nekik nehézséget a csoportban, a folytatásban aztán a csehek, vagy a lettek ellen „már oda is kell figyelniük”, de ha hazai pályán nem húzzák be ezt a tornát, arra a „kudarc” szó nem lesz elég erős kifejezés.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus