Olimpiai selejtező, 1. játéknap – folyamatosan frissül

Lement az első játéknap az olimpiai selejtezőkön, az esélyesek eddig kisebb-nagyobb nehézségek árán érvényesítették a papírformát

 

Torinó, Olaszország


A-csoport

Görögország-Irán 78-53

Nem annak indult, mégis laza edzőmeccsé változott a torna nyitánya: 29-25-nél még lőtávolban voltak az irániak, Hamed Haddadi vezetésével szépen tartották magukat. Itt azonban egy 10-0-t futott a hellén válogatott, és kijött, amire számítani lehetett: jóval hosszabb volt a kispadjuk, mint ellenfelüknek. A rohanást a cserehátvédek vezényelték le, a kényelmes előny pedig fokozatosan nőtt a második félidőben. A görögöknél Giannis Antetokunmpo lehengerlően játszott, alig rontott dobást, testvére, Thanasis pedig a védekezésben, különösen a fojtogató egész pályás letámadásban jeleskedett – az is fontos lehet számukra, hogy a húzóemberek közül senki nem játszott még 20 percet sem, fizikálisan és mentálisan sem volt különösebben megterhelő nekik a mérkőzés.

Görögország legjobb dobói: G. Antetokounmpo 16/6, Perperoglou 12/6, Bourousis 11/3.
Irán legjobb dobói: Haddadi 16/3, Jamshidi 13/6, Yakhchali 12/12.


 

B-csoport

Olaszország-Tunézia 68-41

Az olaszoknak egy kicsit tovább tartott megtörni a legjobbjukat, Salah Mejrit nélkülöző tunéziaiakat, a félidőben még csak 32-27-re vezettek. Fordulás után viszont tekertek egyet a védekezésükön, ennek köszönhetően a vendégek csak szökőévente találtak be a gyűrűbe – a harmadik negyedet 22-2-re (!) hozták a hazaiak, itt el is dőltek a fontosabb kérdések. Az azzurrik sem terhelték le nagyon a játékosaikat, a kezdők közül egyedül Hackett játszott 20 perc felett – ami viszont talán aggasztó lehet, hogy Bargnani (15 pont 17 perc alatt) és az arccsonttörése ellenére pályára lépő Belinelli (11 pont) mellett Gallinari és Datome finoman fogalmazva sem villogott (összesen 2/11 mezőnyből). Persze javításra még van idő, de ennél jóval több kell a horvátok ellen.

Olaszország legjobb dobói: Bargnani 15, Aradori 13/9, Belinelli 11/9.
Tunézia legjobb dobói: El Mabrouk 11/9, Roll 9/3, Ghyaza 9.

 

Belgrád, Szerbia


A-csoport

Szerbia-Puerto Rico 87-81

A torna toronymagas esélyese eleinte alaposan megszenvedett a karibi válogatottal, a második negyed közepén még 33-31-re vezetett Puerto Rico. A 21 pontig jutó Holland vezetésével ültek a kinti dobásaik, és az NBA-veterán JJ Barea-Carlos Arroyo hátvéd-duó sem játszott rosszul. Ekkor viszont összekapta magát a szerb nemzeti csapat, és a nagyszünetben már ők vezettek 10 ponttal – teljesen elvették a vendégek dobásait, és mindez folytatódott a 3. negyedben is, 30 perc után már 18 pontos előnyben voltak. Innentől nem is erőltették már annyira az első vonal játékát, bár Bogdan Bogdanovics 26 és fél perce kicsit soknak tűnik. Persze ez belefér a sok hiányzó ellenére borzasztó mély kerettel rendelkező házigazdának, akik kísérletezésre használták leginkább a meccset: a kezdőcsapatban például nem volt ott Teodoszics és Raduljica sem. A meccs egyik hőse a debütáló Nikola Jokics volt, a Denver Nuggets fiatal centere 12 pontig és 8 pattanóig jutott, de csapatként is jól játszottak (25 gólpassz) – a szoros végeredmény csalóka, ennyire nem volt nehéz számukra a mérkőzés.

Szerbia legjobb dobói: Nedovics 14/6, Bircsevics, Bogdanovics 12/6-12/6, Bogdanovics 12/6, Jokics 12.
Puerto Rico legjobb dobói: Holland 21/6, Barea 10/3, Vassallo Colon 10/9.


 

B-csoport

Lettország-Japán 88-48

Már az első negyedben 15 ponttal lépett meg a balti alakulat, a 18 perc alatt 20 pontig jutó Dairis Bertrans-szal nem tudtak mit kezdeni a japánok – meg úgy általában nem voltak fegyvereik, amikkel operálhattak volna. Egyedül a 3. negyedben voltak nagyjából egálban, igaz akkor már 20 pont felett járt a differencia. A lettek végül nagyon simán, megerőltetés nélkül verték le a távol-keleti társulatot, így gyakorlatilag biztossá vált a továbbjutásuk – a látottak alapján a csoport harmadik tagja, Csehország számára sem lesz kérdés a továbblépés.

Lettország legjobb dobói: Bertrans 20/9, Blums 17/15, Berzins 9.
Japán legjobb dobói: Takeuchi 12/3, Tsuji 11/6, Hiejima 9.

 

Manila, Fülöp-szigetek

A-csoport

Kanada-Törökország 77-69

Bár a kanadaiak legnagyobb sztárja, Andrew Wiggins (Minnesota Timberwolves) lemondta a szereplést, így is maradt húzóember náluk: a Spurs egykori, a Raptors jelenlegi csere-irányítója, a csapatkapitány Cory Joseph 21 ponttal vezette győzelemre honfitársait. Mellette a Cavs-szel pár hete bajnokságot nyerő Tristan Thompson nem számokban, inkább az ellenfél nagyembereinek limitálásában játszott óriási szerepet, de mindenki hozzátette a magáét a mai sikerhez. A juharlevelesek már az első negyedben jobban játszottak, a félidő előtt pedig elérték a lélektanilag fontos 10 pontos határt. A harmadik negyed végén is tucatnyi pont volt közte, a törököknél pedig nem akadt igazi vezér, aki az élre állt volna. Sinan Güler és Cedi Osman nem volt rossz, de a centerek (Erden, Asik, Savas) rossz napot fogtak ki, a végén pedig a kétségbeesett triplázás sem jött össze, végül 23%-kal céloztak a félköríven túlról. Az eredménytől függetlenül mindkét csapatnak jó esélye van az elődöntőbe jutásra (a csoport harmadik tagja Szenegál), ott azonban valószínűleg a top favorit franciák jönnek majd szembe a törökökkel.

Kanada legjobb dobói: Joseph 21/3, Thompson 10, Scrubb 10/6.
Törökország legjobb dobói: Güler 14/3, Osman 10, Mahmutoglu 9/9.

B-csoport

Franciaország – Fülöp-szigetek 93-84

Alaposan bekezdett a hazai csapat, az első negyedben 14 pontot szóró Andray Blatche megadta a kezdőlökést, amit a Romeo vezette nehéztüzérség támogatott meg a triplavonalon túlról – 10 perc után 30-22-re vezettek a filippínók. A második negyedben azonban a támadásban Tony Parker és Nando De Colo által húzott franciák fokozatosan visszakapaszkodtak, védekezésben pedig mindössze 13 pontot engedélyeztek ellenfelüknek. Bár a triplák mindössze 5/20-szal estek be az európaiaknak, a két villámléptű hátvéd annyira megkavarta ellenfelét, hogy komolyabb ellenállást nem tudtak kifejteni Romeo-ék: a két középső negyedet 55-36-ra nyerték a gallok. Az utolsó játékrészben mindent megpróbáltak a végül 11 hármasig jutó hazaiak, de elkerülni nem tudták a vereséget, így rögtön nehéz helyzetbe kerültek: holnap meg kell verniük Új-Zélandot az elődöntőhöz.

Franciaország legjobb dobói: De Colo 27/6, Parker 21/9, Tillie, Lauvergne 10-10.
Fülöp-szigetek legjobb dobói: Blatche 21/6, Romeo 19/9, William 14/3.

 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus