Olimpiai selejtező, 2. játéknap - folyamatosan frissül

Összecsapott Olaszország és Horvátország, gyengén játszva kapott ki Csehország, többen is továbbjutottak már az elődöntőbe.

 

Torinó, Olaszország

A-csoport

Irán - Mexikó 70-75

Fordulatos, izgalmas meccset játszottak a felek, mindkét csapattól láthattunk szép dolgokat. Az első félidőben már tíz pont feletti előnyben volt Mexikó, de innen felállt, sőt, a záró etapban fordított is Irán, elsősorban a húsz egységig jutó Behram Yakhchalinak köszönhetően. A hajrában aztán fellépett Fransisco Cruz a mexikóiaknál, az utolsó tíz percben egymaga tizenkét pontot rámolt be, majd bő egy perccel a vége előtt három támadópattanót kaparintott meg a gárda, Paul Stoll pedig elsüllyesztett egy hatalmas tripltá. Ezzel ismét náluk volt az előny, majd Irán könnyelmű eladott labdát vétett, amelyből Cruz eldöntötte a meccset - Irán ezzel második vereségét is elszenvedte, Mexikó pedig biztosította helyét az elődöntőben.

Irán legjobb dobói: Yakhcali 20/18, Hassanzadeh 12, Hadadi 12
Mexikó legjobb dobói: Cruz 18/3, Gutierrez 15/3, Stoll 9/6

B-csoport

Olaszország - Horvátország 67-60

A várt színvonalat nem hozta a találkozó, egyik csapat sem dobott jól, bár az izgalmak nem maradtak el. Végig szorosan alakult a meccs, a harmadik negyedben egy 9-0-s futássa, tudott kisebb előnyt kialakítani a 19 pontos Belinelli által húzott Olaszország, de Bogdanovic tarthatatlannak bizonyult a túloldalon - 26 pontot szórt és a hátán vitte a horvátokat. A kisebb olasz előny azonban végül kitartott, az utolsó percben a végig csendes Gallinari is beszórt gyorsan négy pontot, amely végleg eldöntötte a győztes kilétét. A taljánoknál ki kell még emelnünk a 12 pontos, 8 lepattanós és a döntő futásban oroszlánrészt vállaló Hackettet is, a horvátoknál viszont meg kell említenünk, hogy Dario Saric 11 pontjához 14 dobás kellett, hogy Bogdanovic 26 pontja is végül 23 mezőnykísérletből született, illetve hogy sem Hezonja, sem Simon nem tudott sokat hozzátenni. Olaszország ezzel ott van az elődöntőben, a horvátoknak pedig a második helyért kell játszaniuk majd Tunéziával.

Olaszország legjobb dobói: Belinelli 19/6, Gallinari 12, Hackett 12/3
Horvátország legjobb dobói: Bogdanovic 26/6, Saric 11/3, Hezonja 7/3

Belgrád, Szerbia

A-csoport

Puerto Rico - Angola 91-81

Bár a végeredmény akár azt is mutathatná, hogy szorosan alakult a találkozó, tulajdonképpen nem volt kérdés, hogy melyik csapat fogja behúzni a győzelmet. Jól kezdett Angola és vezetett 12-5-re, de már az első negyed végére megfordította az állást Puerto Rico és innentől nem volt egy súlycsoportban a két együttes - sokkal jobban járt a labda és az Arroyo-Barea duó szétlőtte az afrikaikat. A két hátvéd végül 18-18 ponttal zárt úgy, hogy előbbi 18, utóbbi 25 percet töltött csak pályán, Arroyo 4/4 tripláját mindenképpen ki is kell emelnünk - összességében 11/23 hármast süllyesztett el a karibi alakulat. Bareáék ezzel javítottak a szerbek elleni vereséget követően, Angola pedig körülbelül úgy mutatkozott be a selejtező tornán, ahogy arra számítani lehetett.

Puerto Rico legjobb dobói: Arroyo 18/12, Barea 18/6, Holland 11/3
Angola legjobb dobói: Morais 21/9, Moore 17/6, Paulo 14

B-csoport

Lettország - Csehország 71-59

Tudatos és koncentrált játékkal mutatkoztak be a tornán a csehek és az első negyedet uralták is, elsősorban remek védekezésüknek köszönhetően. Hátul a későbbiekben sem voltak rosszak, de a támadójátékuk egyre inkább esetlegessé vált, így a lettek a nagyszünetre már fordítottak és a harmadik negyedtől kezdve ők jártak előrébb - igaz, még a záró etap közepén is volt esélyük Satoransky-éknak. Lettország azonban egy kulcspillanatban bevitt 8-0-s rohammal eldöntötte a találkozó sorsát és a mezőnyből gyengén, de a büntetővonalról jól célzó Bertans, valamint a hatékony Timma-Strelnieks páros vezérletével behúzta a derbit. Érdekesség, hogy a két csapat együtt 7/42 hármast süllyesztett el, a cseheknek pedig a kinti dobásokon kívül végül a büntetők hiányoztak - borzalmasan, 50% alatt dobtak a vonalról. Ennél mindenképpen többre számítottunk Veselyéktől, főleg, hogy 16-0-ra nyertek a leindításból szerzett pontokat tekintve, de nekik így Japán ellen még meg kell küzdeniük a csoport második helyéért, míg a lettek két győzelemmel továbbjutottak.

Lettország legjobb dobói: Bertans 18/6, Timma 13, Strelnieks 11/3
Csehország legjobb dobói: Vesely 10, Schilb 10/3, Pumprla 9/3, Benda 9

Manila, Fülöp-szigetek

A-csoport

Kanada - Szenegál 58-55

A vártnál jóval nehezebben győzött Kanada, végig remekül tartotta magát az afrikai alakulat. Egészen szenzációs meccset játszott náluk Maurice Ndour (16 pont, 10 pattanó, 5 blokk), aki az utolsó percbe lépve bevágott egy hármast, ezzel 55-53-ra módosította az eredményt - ezt követően azonban Clive Hannah két triplát is elrontott, így a kanadaiak megőrizték sovány előnyüket és 24 órán belül második meccsüket is megnyerték. Összességében Szenegál azért 27,5%-kal dobott csak mezőnyből, amit atletikus, kemény palánk alatti védekezésükkel próbáltak ellensúlyozni és bár ez a kanadaiak szörnyű triplázása miatt működött is, végül ez sem volt elég az igazi bravúrhoz.

Kanada legjobb dobói: Joseph 13, Ennis 12, Ejim 11/3
Szenegál legjobb dobói: Ndour 16/12, Hannah 13/3, Ndoye 6/6, Mbodj 6

B-csoport

Fülöp-szigetek - Új-Zéland 80-89

Többségében Új-Zéland akarata érvényesült a találkozó során, ennek eredményeként pedig már 13 pontos előnybe is kerültek Abercombiék. A házigazdák azonban nem adták fel és 60-59-re zárkóztak fel a záró etap elején, de Tai Webster (Corey Webster öccse) vezérletével megrázta magát Új-Zéland és eldöntötte a találkozót - Webster 25 ponttal, 11 lepattanóval és 3 gólpasszal állt csapata élére. Egyébként bátyja is villogott (23 pont), de az említett Abercombie (13 pont, 7 pattanó, 3 labdaszerzés), vagy Fotu (17 pont, 3/4 tripla) is kiemelendő. A házigazdáknál hiába dobott harminc pontot Andray Blatche, második vereségükkel elbúcsúztak a tornától.

Fülöp-szigetek legjobb dobói: Blatche 30/12, Williams 13/9, Chan 11/6, Fajardo 11
Új-Zéland legjobb dobói: T. Webster 25/3, C. Webster 23/9, Fotu 17/9

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus