Olimpiai selejtező, elődöntők - folyamatosan frissül

Nagyot küzdött Horvátország és Görögország, gálával jutott döntőbe Szerbia és Olaszország - a franciák Kanadával csapnak össze.

Torinó, Olaszország

Görögország - Horvátország 61-66

Két remek csapat találkozott, de nagyon úgy tűnt, hogy kiütéses horvát sikert látunk majd - alig telt el három perc a meccsből és már tíz pont felett volt a különbség, a második negyedben pedig a húsz egységet is átlépte. Itt azonban megálltak Saricék, a görögök feléledtek és villámgyorsan eltüntették a hatalams hátrányukat, a harmadik játékrészben már fej-fej mellett haladtak a felek, sőt, Antetokounmpóék a vezetést is át tudták venni. Simon technikaija után viszont ismét lehiggadt Horvátország, előlépett Saric és Bogdanovic, vezérletükkel pedig egy 16-3-as futást vittek véghez, amely végül eldöntötte a mérkőzést - az utolsó percekben már nem tudott újabb rohamot vezetni Görögország. Saricot ki kell emelnünk, hiszen 16 pontja és 8 lepattanója mellett védekezésben is elképesztőt dolgozott, neki köszönhető, hogy Giannis Antetokounmpo kilenc ponttal, 3/14-es mezőnymutatóval zárt - az ő jó teljesítménye nagyon kellett volna a görög sikerhez.

Görögország legjobb dobói: Perperoglou 13/6, G. Antetokounmpo 9, Papapetrou 9/6
Horvátország legjobb dobói: Bogdanovic 20/6, Saric 16, Simon 11/9

Olaszország - Mexikó 79-54

A házigazdák nem bízták a véletlenre a dolgot és végig uralták a Mexikó elleni elődöntőt - minden negyedben egyértelmű fölényben játszottak, a győzelmük pedig gyakorlatilag egy pillanatig sem forgott veszélyben. Ezt elsősorban remek védekezésüknek köszönhették, aktívan és pontosan játszottak hátul, elöl pedig Belinellni, Gallinari, Melli vagy éppen Aradori is hozzátette, amit kellett, Gentilétől, Hackett-től ezúttal nem kellettek a pontok. A túloldalon ismét Cruz próbált meg csodát tenni, de ez nem sikerült, húsz pontja nagyon kevésnek bizonyult Olaszország ellen - a játék minden elemében komoly hátrányban volt a gárda. Így Olaszország-Horvátország döntőt rendeznek az olimpiai részvételért, a két együttes a csoportmeccsek során már találkozott, akkor szoros meccsen az olaszok diadalmaskodtak...

Olaszország legjobb dobói: Gallinari 15/9, Melli 14, Belinelli 12/3
Mexikó legjobb dobói: Cruz 20/6, Hernandez 9/3, Toscano 6, Stoll 6/3, J. Gutierrez 6/3

Döntő: Horvátország - Olaszország 21:00

Belgrád, Szerbia

Lettország - Puerto Rico 70-77

Elsősorban a védekezés dominált a találkozón, a lettek csak 3/26-ot dobtak kintről, de Bareáék sem remekeltek ezen a téren. Ennek ellenére az európaiaknál négyen, a túloldalon pedig öten érték el a tízpontos határt, kiegyenlített meccset láthattunk, igaz, rohanásban jobbak voltak Díazék, de előnyt nem igazán tudtak kialakítani. Az utolsó bő egy perc aztán Puerto Ricóé volt, ez pedig eldöntötte a találkozó sorsát - 68-68 után előbb egy támadópattanóval kerültek előnybe, majd egy remek védekezés után Carlos Arroyo süllyesztett el egy óriási triplát. A veterán irányító végig remekelt (14 pont, 4 pattanó, 5 gólpassz), de ez a dobása végül döntőnek bizonyult, igaz, ezt követően még egy labdaszerzéssel és zsákolással tette fel a pontot az i-re a karibi csapat - így ők játszhatnak Szerbiával az olimpiai helyezésért.

Lettország legjobb dobói: Timma 16, Silins 13/3, Pasecniks 12
Puerto Rico legjobb dobói: Holland 15/3, Barea 14/6, Arroyo 14/6

Szerbia - Csehország 96-72

Nem történt meglepetés ezen a mérkőzésen, a négy közé is nehezen eljutó csehek nem voltak egy súlycsoportban a házigazdákkal és végig esélytelennek bizonyultak. A második negyedben tudta tartani a lépést ellenfelével a "vendégcsapat", Satoransky (14 pont, 7 pattanó, 7 gólpassz, 37 perc) ismét jól játszott, de ez kevésnek bizonyult, a harmadik játékrész végére már így is tizenöt volt közte. A szerbek nagyon könnyedén és felszabadultan játszottak, bőven 50% felett mellett tüzeltek mezőnyből, dobtak tizeneg triplát, parádézott Bogdanovics (21 pont, 8/12 mezőnyből, 3/4 tripla, 8 lepattanó), Jokics (19 pont, 8 pattanó, 7/9 mezőnyből) és Teodoszics (16 pont, 6 gólpassz, 3 labdaszerzés) is, nem volt kérdés a győzelmük. Ma este jön a döntő Puerto Rico ellen, de továbbra is óriási blama lenne, ha nem jutnának ki simán az olimpiára.

Szerbia legjobb dobói: Bogdanovics 21/9, Jokics 19, Teodoszics 16/12
Csehország legjobb dobói: Satoransky 14/6, Vesely 12, Welsch 10/6, Auda 10/6

Manila, Fülöp-szigetek

Kanada - Új-Zéland 78-72

Fordulatos és izgalmas mérkőzést vívtak a felek, az első félidőben még potyogtak a pontok is - eleinte inkább Új-Zéland akarata érvényesült, majd a második negyedben átvette az irányítást Kanada. A fordulás után szigorúbbá vált a védekezés, de nagy különbség nem alakult ki, így az utolsó perc döntött - itt a kanadaiak több jó támadással, támadópattanókkal hozták, amit kell, Új-Zélandnál viszont Corey Webster sorozatban kétszer is hibázott. Ez nem fért bele, ebből két kosarat dobott Kanada és megnyerte a meccset, köszönhetően elsősorban Cory Joseph-nek (23 pont, 5 pattanó, 4 gólpassz) és Tristan Thompsonnak (13 pont, 10 pattanó, 5/7 büntető) - a túloldalon a két Webster (együtt 36 pont) emelhető ki leginkább. Kanada így a franciák ellen vívhatja a döntőt magyar idő szerint holnap délután.

Kanada legjobb dobói: Joseph 23/3, Ejim 13/3, Thompson 13
Új-Zéland legjobb dobói: C. Webster 21/9, Abercombie 16/9, T. Webster 15/6

Franciaország - Törökország 75-63

Nem volt nagy különbség a két csapat között, de a francia védekezéssel nem igazán tudott mit kezdeni Törökország, így végig a gallok jártak előrébb - Erdenék összesen hat percig vezettek a találkozó folyamán. A törököknél elsősorban a nem létező triplázás és főleg a kispad hiánya jelentett sokat, a második sorok csatáját 42-18-ra nyerték a franciák, akik Tony Parker és Nicolas Batum újabb szörnyű estéjét is elbírták. Törökország számára leginkább Muhammed jó játéka hiányzott a győzelemhez, a két center, Asik és Erden hozta magát, de a hátvédet megfogták De Colóék és Franciaország részéről több jó teljesítmény is érkezett a hátvédsorból - így ők jutottak a döntőbe, ahol Kanadát kell legyűrniük az olimpiai részvételhez.

Franciaország legjobb dobói: Heurtel 17/6, De Colo 13/9, Lauvergne 11
Törökország legjobb dobói: Asik 19, Erden 11, Muhammed 11/3

Fotó: FIBA.com

 

 

 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus