Pontzáporos Törökország-Izland, drámai német kiesés

Törökország és Izland is száz felett dobott, hosszabbítás döntött - az utolsó pillanatban buktak a németek - Szerbia leoktatta az olaszokat

B-csoport

Törökország – Izland 111-102 (29-22, 18-25, 27-20, 17-24)

A pontmennyiségre az első játékrészben sem lehetett már panaszunk, ahogy arra sem, hogy unalmas lenne a meccs: Dixon és Osman kosaraival megléptek kilenc pontra a törökök, de Izland dobóformáját látva egyértelmű volt, hogy ez még semmit sem jelent. A második negyedben aztán fordult is a kocka, a szinte csak tempót és triplát emelő Pálssonék egy 9-0-s etappal fordítottak, sőt, most ők lógtak meg hat egységgel – erre Erden tudott válaszolni, így a második félidőben gyakorlatilag kezdődhetett minden elölről.

A fordulást követően öt percig fej-fej mellett haladtak a felek, ekkor azonban a Dixon-Osman-Erden trió révén megint meglépett hét-nyolc ponttal a török válogatott, úgy mentek át ellenfelükön, mint kés a vajon – ebben az időszakban Gunnarssonék már nem tudták tartani a lépést. A záró etapra aztán megint felszívták magukat, folyamatosan süllyesztették el a hármasokat és bár Törökország is haladt előre, az utolsó másodpercben Gunnarsson hihetetlen hármast küldött a gyűrűbe, így hosszabbítás következhetett. Itt már összeszedettebbek voltak a törökök, Ilyasova sorra harcolta ki a büntetőket, erre pedig már nem tudott válaszolni Izland: az Eb eddigi legpontgazdagabb találkozóján bejutottak a legjobb tizenhat közé Erdenék. Érdemes kiemelni a 28 pontos, 12 lepattanós, 4 gólpasszos Dixont, aki 6/8 triplát küldött az izlandi gyűrűbe.

Törökország legjobb dobói: Dixon 28/18, Osman 22/3, Ilyasova 19.
Izland legjobb dobói: Sigurdarson 22/12, Pálsson 18/15, Gunnarrson 16/12.
 

Németország – Spanyolország 76-77 (20-18, 18-23, 10-19, 28-17)

Óriási tétje volt a B-csoport záró fordulójában a Németország-Spanyolország összecsapásnak: aki veszít, még a legjobb 16 közé sem jut be, ez pedig mind a csoport házigazdájának, a Dirk Nowitzkivel felálló Németországnak, mind az utóbbi évtized joggal legerősebb európai válogatottjának tartott Spanyolország számára hatalmas blama lett volna. A tétnek megfelelő elánnal estek egymásnak a felek, a saját csúcsformájuktól még mindig nagyon messze álló Gasolék ellen az első negyedben még eredményesnek bizonyult a hazaiak lelkes játéka. Az első félidő folytatásában már érvényesült a kissé magukra találó hispánok nagyobb játéktudása, és hiába húzta a házigazdát szenzációsan az Atlanta Hawks reménysége, Dennis Schröder, elsősorban a hibátlanul játszó Sergio Rodrigueznek köszönhetően Sergio Scariolo legénysége minimális előnnyel vonulhatott pihenőre.

A szünet után sem sokat változott a játék képe, a spanyolok játéka továbbra is erőteljesen hullámzott, ám  a németek szupersztárja, Dirk Nowitzki ma nagyon gyenge napot fogott ki, a torna egyik szuperfavoritjának gyengélkedésével a német válogatott ebben a periódusban sem tudott élni. Az előző Eb bronzérmese apró lépésekkel 12 egységre hizlalta az előnyét. Persze a németek nem azért németek, hogy feladják, Schröder vezérletével elképesztő hajrát vágtak ki, 22 másodperccel a vége előtt egyetlen pontra jött fel a B-csoport házigazdája! A drámai végjátékban hiába volt ott a hosszabbítás az egész meccsen zseniálisan kosárlabdázó Schröder kezében, a német válogatott egyetlen büntetőt hagyott ki az egész mérkőzés során: az utolsót, 3 másodperccel a záró dudaszó előtt. Spanyolország továbbjutott, Németország kiesett!

Németország legjobb dobói: Schröder 26/9, Lo 14/6, Nowitzki 10/6, Pleiss 10.
Spanyolország legjobb dobói: Rodriguez 19/9, Gasol 16, Llull 14/3.
 

Szerbia – Olaszország 101-82 (25-19, 23-21, 26-19, 27-23)

Az elmúlt két találkozón egyre jobb formába kerülő és csoportelsőségre hajtó olaszok számára rosszul indult a mérkőzés, csak a harmadik perc végén szerezték első pontjaikat, amikor már nyolc egység szerepelt Szerbia neve mellett. Teodoszics teljesen más dimenzióban kosárlabdázott s vitte tíz ponton kívülre a szerb csapatot, s ha nem érkezett volna a negyed végén egy 7-0-s olasz futás, akkor korán megalapozhatta volna későbbi sikerét Szerbia. A folytatásban Gallinari és Bargnani révén felvették a kesztyűt az olaszok, viszont a talján kettős nagyon egyedül volt, míg Teodoszicsék az 50% feletti mezőnymutató hatására növelték előnyüket.

Az olaszok minden igyekezetük ellenére sem tudtak közelebb kerülni a harmadik negyedben, Bjelica lépett elő a szerbeknél, aki a harmadik negyedben 9 pontot rámolt be, s már a záró felvonás előtt biztossá tette Szerbia győzelmét és a csoportelsőségét. Az olaszok nem fogtak ki rossz napot támadásban, hiszen ostromolták az 50%-os hatékonyságot, de védekezésük hagyott kívánnivalót maga után. A záró negyedben már a húsz pontot közelítette a differencia és könnyen érték el a szerbek a száz pontot - a csoportból így elsőként léptek tovább, mégpedig veretlenül.

Szerbia legjobb dobói: Teodoszics 26/12, Bjelica 19/3, Raduljica 14.
Olaszország legjobb dobói: Gentile 19/3, Bargnani 17/3, Gallinari 14/6.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus