Rajtol az Európa-bajnokság - bemutatkozik a B-csoport

Az Eb talán legkeményebb csoportjában Spanyolország mellett Szerbia, Olaszország, Németország, Törökország és Izland kapott helyet.

 

SPANYOLORSZÁG

Történelem

Az egyik legeredményesebb csapat az Európa-bajnokságokon a spanyol – különösen az utóbbi időben. 1977 óta minden kontinensviadalon ott voltak a legjobb hat között, tizenhárom alkalommal jutottak azóta elődöntőig, összesen kilenc érmet nyertek – az aranygeneráció ebből a 2007-es ezüstöt, a 2009-es és 2011-es aranyat és a 2013-as bronzot szállította. A legutóbbi harmadik hely nem is volt túl nagy siker számukra, ahogy a tavalyi világbajnokság sem sikerült jól, ennek ellenére mindenhol ők a favoritok – mondhatnánk, hogy a történelem kötelez.

Felkészülés

Venezuela ellen Reyes kosarával nyertek 82-80-ra egy drámai találkozón, előtte Belgiumot győzték le szintén szűken, ahogy a lengyeleket is csak pár ponttal múlták felül – viszont tükörsimán verték Szenegált, Macedóniát és Csehországot. A spanyolok összességében jó formában vannak, a felkészülés jól sikerült, esélyeshez méltó állapotban érkezhetnek meg a kontinensviadalra.

Keret/esélyek

A keretből jó pár nagy sztár hiányzik, ugyanakkor motivált játékosokat válogatott be Sergio Scariolo. Nem lesz ott sem Marc Gasol, sem Serge Ibaka a magasembereknél, szintén hiányozni fog Ricky Rubio, de a három NBA-klasszis mellett a veterán Juan Navarro és Jose Calderon sem tagja a keretnek. Panaszra persze így sincs ok, hiszen magas posztokon így is ott lesz a Chicago Bulls duója Pau Gasol és Nikola Mirotic személyében, a hátvédsort Sergio Llull és Sergio Rodriguez alkothatja, de a veterán csapatkapitány, Felipe Reyes és Rudy Fernandez is nagy erőssége lehet az együttesnek. Visszatér a sokoldalú Victor Claver, valamint a korábbi Eb-győztes keretből láthatjuk San Emeteriót is – bár minimum öt nagy név hiányzik, ez a csapat így is bombaerős lesz. A céljuk nem lehet más, mint az aranyérem és bár a csoportjuk nem könnyű, így is ők a torna egyik nagy esélyesei – ráadásul az előző Eb és a tavalyi vb kicsit gyengébb szereplése után maximálisan „éhesek” lesznek.

 

SZERBIA

Történelem

Szerbia jelen formájában nyilvánvalóan nem tekint vissza hosszú múltra a kosárlabda Eb-k történetében, de a volt Jugoszlávia nyolc aranyérmet nyert – ezzel második a tizenhat első hellyel büszkélkedő Szovjetunió mögött. A szerbek négy Európa-bajnokságon vettek eddig részt, a 2007-es 13. hely után 2009-ben döntőt játszottak, ezt követően azonban be kellett érniük egy nyolcadik és egy hetedik pozícióval – a tavalyi vb-n aztán ismét villantak, legyőzték a brazilokat, majd a franciákat és végül ezüstéremmel térhettek haza.

Felkészülés

Selejtezők hiányában a szerbek is jó pár felkészülési mérkőzést játszottak, ezek pedig számukra is túlnyomó részt sikereket hoztak. Legutóbb a szlovéneket győzték le, előtte oda-vissza verték Izraelt, több mint harminc pontot vertek Oroszországra, negyvenet Kínára – ugyan a franciáktól idegenben kikaptak, Belgrádban 15.000 néző előtt egy remek összecsapáson sikerült visszavágniuk. Ami kicsit megnehezítette a dolgukat, hogy (talán) legnagyobb sztárjuk, Milos Teodoszics csak ezen a mérkőzésen lépett pályára először, de az Eb-re már ő is formába lendült, ezzel nem lesz problémájuk.

Keret/esélyek

A keret magja a tavalyi vb-ezüstérmes gárda, így mondhatni, hogy a sztárok mind ott lesznek a kontinensviadalon – ennek fényében persze a szerb válogatott az egyik fő esélyes. A világbajnokságon parádézó Teodoszics mellett a Törökországban pallérozódó Bogdan Bogdanovics lehet húzóember, a palánk alatt Nemanja Bjelica és Miroslav Raduljica is képes domináns teljesítményre, de a kiscsatár Nikola Kalinicsre is érdemes lesz figyelni. Nagyon jó szerkezetű és felépítésű csapat a szerb és bár a kispad talán nem olyan hosszú, mint a spanyolok vagy a franciáké, így is van rotációs lehetősége Szasa Djordjevicsnek. Az előzetes erősorrendben a spanyolok mögött a második helyen vannak és mindenképpen komoly esélyük van az Európa-bajnoki címre – az első meccs pedig rögtön parádés lesz Gasolék ellen…

 

OLASZORSZÁG

Történelem

Az nem állítható, hogy most élné fénykorát az olasz kosárlabda, az előző Eb nyolcadik helye ugyan nem mondható rossznak, de a 21. században ennél jobb eredményt még csak egyszer, a 2003-as bronzérem alkalmával értek el. Annak a bizonyos aranykornak talán ez volt az utolsó (utáni) eredménye, a 2001-es tizenegyedik hely előtt 1999-ben Európa-bajnokok lettek a taljánok, 1997-ben döntőt játszottak és a ’70-es évek közepétől folyamatosan a kontinens legjobb öt csapata között voltak. Ennek azonban vége, a hanyatlás megindult a 2000-es évek elején-közepén és azóta sem tudtak visszatérni korábbi pozíciójukba a kosárlabda térképén.

Selejtezők

Az olaszok egy háromcsapatos csoportba kerültek Oroszország és Svájc társaságában, innen pedig az első helyen sikerült kvalifikálniuk magukat az Európa-bajnokságra. Kezdésként parádés utolsó negyeddel, két ponttal nyerni tudtak Oroszországban, majd otthon harminc pontot vertek Svájcra – ugyan a visszavágón kikaptak az oroszoktól, de zárszóként tizenöt ponttal győzték le a svájciakat, így 3-1-es mérleggel megelőzték két ellenfelüket.

Felkészülés

Több más csapathoz hasonlóan az olaszok is játszottak mérkőzést pénteken, szombaton, illetve vasárnap is, ráadásul mindhármat meg is tudták nyerni – Della Valle győztes kosarával múlták felül Grúziát, másnap simán verték a Michigan State-et, végül öt ponttal jobbnak bizonyultak Oroszországnál is. Az előző hétvége viszont nem sikerült számukra, hatmeccses győzelmi sorozatuk szakadt meg Ukrajna ellen az Adecco Kupán, majd ők is áldozatul estek Szlovéniának.

Keret/esélyek

Végleges keretet egyelőre nem hirdetett a szövetségi kapitány, ugyanakkor úgy fest, hogy a nagy sztárok mind ott lesznek az Európa-bajnokságon. A legnagyobb név talán a Denver Nuggets bedobója, Danilo Gallinari, aki a felkészülés során válogatottbeli karriercsúcsot dobott, de a dobóhátvéd Marco Belinelli és a jól dobó center, Andrea Bargnani is a jobbnevű NBA-játékosok közé tartozik. Kettes-hármas poszton a szintén évek óta az NBA-ben játszó Luigi Datome, valamint a Milano játékosa, Alessandro Gentile lehet nagy erőssége az együttesnek, mindketten parádéztak a selejtezők során – a fiatal Della Valle, vagy éppen Ciancarini lehet Pietro Aradori társa a hátvédsorban. A keret jó nevekből áll, szerkezetileg is rendben van, de kérdés, hogy például Bargnani mennyire lesz hasznos, vagy éppen Belinellinek mennyi lehetősége lesz majd – az előzetes erősorrendben valahol a 10. hely körül foglalnak helyet a mezőnyben. A csoport nem könnyű, de mivel négy továbbjutó van, a törökök és Izland ellen kell villanniuk, ha nem akarnak kiesni már ebben a fázisban.

 

NÉMETORSZÁG

Történelem

A németek hagyományosan jobbak labdarúgásban mint kosárlabdában, ebben a sportágban jóval szerényebb eredményeket értek el – igaz, 1993-ban így is összejött egy Európa-bajnoki cím, az utolsó érem pedig 2005-ben, egy ezüst formájában került a vitrinbe. A két siker mellett azonban 1951 óta összesen egyszer, 2001-ben jutottak a négy közé, az a 2005-ös (inkább 2000-es évek eleji) csapat is felbomlott, legutóbb már csak a 17. helyezést sikerült megcsípniük a kontinensviadalon.

Selejtezők

A németek a lengyelekkel, az osztrákokkal és Luxemburggal kerültek egy selejtező-csoportba, innen pedig végül másodikként kvalifikálták magukat az Európa-bajnokságra. A lengyelek ellen rögtön vereséggel nyitottak és bár két győzelem (valamint a rivális ausztriai veresége) után az élre ugorhattak volna, otthon is kikaptak Gortatéktól. Az utolsó forduló így is izgalmas volt, hiszen amíg a germánok ötvenkét pontot vertek Luxemburgra, Lengyelország óriási csatában, hosszabbítás után megverte Ausztriát, így Schröderéknek a 4-2-es mérleg a második helyet jelentette.

Felkészülés

A német válogatott felkészülési mérkőzései elég vegyes eredménnyel zárultak, hiszen a hamburgi tornán nagy csatában legyőzték a csoportrivális törököket, megverték a selejtező sorozatban őket kétszer is legyőző lengyeleket, valamint felülmúlták a letteket is – más kérdés, hogy közben elveszítették Maik Zirbest. Ugyanakkor kikaptak a horvátoktól és oda-vissza a franciáktól is, ennek ellenére jó állapotban várják az Eb-t, mentálisan pedig láthatóan feldobta a csapatot a legenda, Dirk Nowitzki visszatérése.

Keret/esélyek

Az NBA-ben is legendának számító Nowitzki augusztus közepén tért vissza a csapathoz, miután utoljára a 2011-es Eb-n öltötte magára a válogatott mezét. Ő maradt hírmondónak a 2005-ös ezüstérmes keretből és nem csak képességei, de rutinja és vezéregyénisége is nagyon sokat érhet a többieknek. A selejtezők során a szintén az NBA-ben játszó Dennis Schröder volt a vezér, az Atlanta Hawks irányítója vezette a csapatot a pontok tekintetében és ő diktálta a ritmust is – neki bizonyára nagy segítség lesz a veterán erőcsatár. A magasembereknél meg kell említenünk a sorozatban negyedik Eb-jére készülő Tibor Pleisst, a hátvédeknél pedig a csapatkapitány Heiko Schaffartziket, ők minden bizonnyal a kezdőben kapnak helyet – a kiscsatár valószínűleg Robin Benzing lesz majd. Sok nagy név nincs ebben a keretben, de tehetséges fiatal annál inkább, Chris Fleming bízik a 20-22 éves fiatalokban, így egy sikerre éhes, bár rutintalan csapatról beszélhetünk velük kapcsolatban. A realitás a legjobb nyolc lehet számukra, de nem győzzük elégszer hangsúlyozni Dirk Nowitzki szerepét…

 

TÖRÖKORSZÁG

Történelem

A törökök Eb-történelme a korábban említett csapatokhoz képest nem túl veretes (a németekhez képest sem), ugyanis bár 1949 óta vesznek részt kontinensviadalokon, eddig egyetlen egyszer, 2001-ben nyertek érmet – akkor a második helyen zártak. Ezen felül összesen egyszer, még 1949-ben jutottak be a legjobb négy közé, a 2001-es siker óta „visszatértek” korábbi szerepükhöz: egyszer, 2009-ben jutottak be a legjobb nyolcba, legutóbb pedig csupán a 17. pozíciót szerezték meg. Ennek ellenére tavaly megvillantak a világbajnokságon, ahol bőven túlteljesítették a korábbi eredmények alapján elvártakat, a csoportkörben többek között legyőzték hosszabbításban a finneket, végül pedig a nyolcadik helyen zárták a tornát.

Felkészülés

Augusztus utolsó hétvégéjén az Akropolisz Kupán szerepelt a csapat, ahol Cedi Osman nélkül kikaptak a hazai görög együttestől, de legyőzték a jó erőkből álló Litvániát – zárszóként parádés meccsen, a hosszabbítást 21-20-ra (!) nyerve nyomták le Hollandiát. Egy héttel korábban legyőzték a macedónokat, viszont kikaptak Horvátországtól, így összességében elég vegyesre sikerült a felkészülés – a potenciált minden esetre megvillantotta a gárda.

Keret/esélyek

A csapatot nagyjából a németekkel emlegetik egy lapon, de a keret összességében talán erősebb is, mint a germánoké – persze az is igaz, hogy a tavalyi vb-szereplés jelentősen felhúzza a megítélést. Komoly veszteség számukra, hogy a New Orleans Pelicans centere, Ömer Asik nem lesz ott a tornán, ugyanakkor a Detroit Pistons játékosa, Ersan Iljasova igen, az ő játéka kulcsfontosságú lesz számukra. Fontos hiányzó lesz Emir Preldzic, aki eltiltás miatt nem szerepelhet a kontinensviadalon, így egyes-kettes-hármas poszton kissé vékonynak tűnik az együttes. Iljasova mellett Semir Erdenben és a jó védekezésben bízhat Ergin Ataman, a gárda többször megmutatta, hogy hátul óriási nyomást képes helyezni az ellenfélre és az egészpályás letámadást is mesterfokon műveli. Összességében Asikék nélkül számukra is a legjobb nyolc tűnik reálisnak, Iljasovától nagyon nagy teljesítmény kell ahhoz, hogy ennél több legyen bennük.

 

IZLAND

Történelem

Izland kosárlabda-történelme a leggyérebb ebben a csoportban, helyezést még egyszer sem értek el az Európa-bajnokságon – ugyanis még egyetlen egyszer sem jutottak el oda. Mondhatnánk, hogy a történelem csak most kezdődik számukra, bár 1959 óta FIBA-tagok – a szövetség rangsorában egyébként jelen pillanatban holtversenyben a 88. helyet foglalják el.

Selejtezők

Izland háromcsapatos selejtező-csoportba került és megnyílt az esély, hogy története során először kvalifikálja magát a tornára az együttes – végül sikerült is élniük ezzel a lehetőséggel. Kezdésnek otthon, a negyedik negyedben fordítva legyőzték Nagy-Britanniát, aztán tíz ponttal kikaptak a bosnyákoktól – a kijutást végül a harmadik meccsen, a britek otthonában biztosították be, ahol szűken, nagyot harcolva, 71-69-re sikerült győzniük. Zárszóként nem sikerült visszavágniuk Bosznia-Hercegovinának, ennek ellenére történelmi tettet hajtott végre a válogatott – ott lehet az Eb-n.

Felkészülés

Az utolsó felkészülési mérkőzésükön negyven ponttal kaptak ki Belgiumtól, előtte simán verték Libanont, illetve tizenöt ponttal maradtak alul a lengyelekkel szemben. A Tallinn Kupán le tudták győzni a Fülöp-szigeteket, de előző nap húsz ponttal kaptak ki Észtországtól – az igazi erőfelmérő a hollandok elleni oda-vissza meccs volt, ami végül 1-1-es eredménnyel zárult. Mondhatni, hogy senkinek nem okozott nagy meglepetést a gárda, a jobbaktól simán kikapott, a hasonló erősnek taksált Hollandiával döntetlenre végzett, de azért „megfelelő” ellenfelekkel szemben győzelmet is tudtak aratni.

Keret/esélyek

A keretben igazán kiemelkedő játékos nincs, ketten lehetnek hangadók, már ami a pontokat illeti: a Málaga 32 éves hátvédje, Jon Stefansson, valamint a Sasku Baskonia kiscsatára, Haukur Palsson. A selejtezők és a felkészülés során is ők vitték a prímet, ugyanakkor nagyon nehéz megmondani, hogy mit lehet tőlük várni – az előzetes erősorrendben a szakértők őket találták a leggyengébb csapatnak. Az európai elittől nagyon messze van ez a keret, ezt pedig még alaposan meg is dobja, hogy a spanyolok, a szerbek, az olaszok, a németek és a törökök ellen kell játszaniuk – komoly meglepetés lenne, ha mérkőzést tudnának nyerni.
 

A csoport sorsolása - a találkozók Berlinben, Németországban kerülnek megrendezésre:

szeptember 5., 15:00 Németország – Izland
szeptember 5., 18:00 Spanyolország – Szerbia
szeptember 5., 21:00 Olaszország – Törökország
szeptember 6., 15:00 Szerbia – Németország
szeptember 6., 18:00 Izland – Olaszország
szeptember 6., 21:00 Törökország – Spanyolország
szeptember 8., 14:30 Szerbia – Izland
szeptember 8., 17:45 Németország – Törökország
szeptember 8., 21:00 Spanyolország – Olaszország
szeptember 9., 14.30 Törökország – Szerbia
szeptember 9., 17:45 Olaszország – Németország
szeptember 9., 21:00 Izland – Spanyolország
szeptember 10., 14:30 Szerbia – Olaszország
szeptember 10., 17:45 Németország – Spanyolország
szeptember 10., 21:00 Törökország - Izland

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus