Rajtol az Európa-bajnokság - bemutatkozik az A-csoport

Az A-jelű kvartettben egy nagyágyú mellett több, meglepetésre hajtó középcsapat kapott helyet - de megállítja valaki a franciákat?

OROSZORSZÁG

Történelem

Az orosz válogatott (mióta orosz és nem szovjet) hagyományosan jól szerepel az Európa-bajnokságokon, 1993-ban rögtön ezüstéremmel nyitottak és folyamatosan a legjobbak között végeztek – 2007-ben révbe is értek, hiszen megnyerték a kontinensviadalt. Egy hetedik hely, majd a 2011-es bronzérem után aztán legutóbb jött a feketeleves: 2013-ban öt meccsből négy vereséggel, a 21. helyen zártak, ami hatalmas blamának bizonyult. A tavalyi világbajnokságon így már részt sem vettek, úgy fest, hogy az orosz kosárlabda válogatott szinten hullámvölgybe került.  

Selejtezők

Oroszország egy háromcsapatos selejtező-csoportba került Olaszországgal és Svájccal együtt, itt pedig végül a második helyet tudta megszerezni 2-2-es mérleggel a 3-1-gyel záró olaszok mögött. A nagy fegyvertény az Itáliában aratott 72-68-as győzelem volt, de otthon már kikaptak a taljánoktól, sőt, bár hazai pályán megverték Svájcot, idegenben alulmaradtak – viszont mivel Gentiléék mindkétszer elkapták a svájciakat, így is megszerezték a második helyet Mozgovék.

Felkészülés

A csapat aktívan készült az utóbbi napokban az Európa-bajnokságra, most pénteken a Michigan State, szombaton Grúzia, vasárnap pedig Olaszország ellen játszottak mérkőzést – ezek közül csak az elsőt tudták megnyerni. Egy héttel korábban harminc ponttal verték Bosznia-Hercegovinát, pár nappal azelőtt viszont ugyanolyan simán maradtak alul a szerb válogatottal szemben. Nagy meccset játszottak viszont a görögökkel, ahol Szergej Monya dudaszóra gyűrűbe vágódó hármasával tudtak nyerni 86-85-re.

Keret/esélyek

A legnagyobb név vitathatatlanul az idei NBA-döntőben a Cleveland Cavaliers kezdő centereként szereplő Timofey Mozgov lenne – a magasember viszont térdműtétje miatt kihagyja az Európa-bajnokságot. Így kiemelhető a szintén az NBA-ben pattogtató, mindössze 21 éves Szergej Karaszev, a Brooklyn Nets kiscsatárára is komoly feladat hárulhat a tornán. Támadásban figyelni kell majd a Lokomotiv Kuban erőcsatárára, Andrey Zubkovra, valamint csapattársára, a hasonló poszton szereplő Nikita Kurbanovra is. Hátvédposzton kicsit vékonyabb a gárda, nincs olyan játékos, aki domináns pontszerző lenne, egyedül Ponkrashov az, akitől számíthatunk extra meccsekre – ezt próbálják ellensúlyozni a felsőbb posztokon. Az esélyeket tekintve nem állnak túl jól, az erősorrendben valahol a középmezőnyben foglalnak helyet, a csoportban a franciák és a finnek is jobbnak tűnnek – igaz, a többiek verhetőek első blikkre, így innen viszonylag könnyedén továbbjuthatnak. 

 

FRANCIAORSZÁG

Történelem

A francia válogatott jelenleg az Európa-bajnoki címvédő, hiszen 2013-ban parádés játékkal, Tony Parker vezérletével aranyérmet nyertek – miután két évvel korábban kikaptak a döntőben és be kellett érniük az ezüsttel. A gallok a tavalyi világbajnokságon is domborítottak, ahol az USA és Szerbia mögött végül harmadikként zártak és búcsúztatták a házigazda spanyolokat – nem ürült ki tehát a tank ennél a garnitúránál. A válogatott rendre ott is van a kontinensviadalok topcsapatai között, egyedül a 2007-es nyolcadik hely lóg ki kicsit a sorból, egyébként az elmúlt hat Eb-n mindig ott voltak a legjobb ötben, most is hasonló teljesítményre kell tőlük számítani.

Felkészülés

A franciák házigazdák lévén nem játszottak selejtező-mérkőzéseket, viszont komoly felkészülési találkozókat vívtak a nyár folyamán. Az utóbbi két hétben ezek sikerrel voltak kikövezve, hiszen oda-vissza megverték Németországot, legyőzték Ukrajnát, Belgiumot és Grúziát is – de augusztus elején a szintén nagy esélyes Szerbiát is megverték, mondhatni, szinte hibátlanul hangoltak a kontinensviadalra. Azt azért meg kell jegyeznünk, hogy augusztus elején kikaptak a csoportrivális finnektől – nem jó előjel…

Keret/esélyek

Az előzetes erősorrendben a spanyolok és a szerbek mögött a harmadik helyen állnak a hazaiak, így mindenképpen a torna egyik esélyeseként kell kezelnünk őket. A keret erejét jól jelzi, hogy Thomas Heurtel és Mouhammadou Jaiteh sem fért be végül, ők estek ki az utolsó szűkítésnél - bár Jaiteh végül bekerült Ajinca helyére utólag.. Hátvédposzton Tony Parker ugyan gyengébb évet zárt az NBA-ben, de így is ő számít a legnagyobb névnek, mellette ott lesz Nando De Colo is, aki a tavalyi világbajnokságon hiányzott az együttesből – mögöttük Antoine Diot kaphat masszív perceket. Ott lesz még többet között Evan Fournier és Florent Pietrus is, de ha a többi posztot nézzük (bár Joakim Noah nem lesz ott), szintén lépten-nyomon NBA-játékosokba botlunk: ott lesz Nicolas Batum, Boris Diaw, valamint a tengerentúlon berobbanó center, Rudy Gobert is. A csapatban nem nagyon van gyenge pont, jól illenek egymáshoz a játékosok és ismerik is egymást – a csoportban mindenképpen az első hely az elvárás tőlük, de csalódás lenne, ha nem jutnának be végül minimum a legjobb négy közé.

 

FINNORSZÁG

Történelem

A finnek a korábbi sikertelen időszak után az előző két Európa-bajnokságon befértek a top tízbe és megszilárdították helyüket az európai kosárlabda első felében – ezek után a tavalyi világbajnokságon csupán egy meccset tudtak nyerni és a 22. helyen zártak. Azt azért túlzás lenne állítani, hogy hatalmas kosárlabda-nemzetről beszélünk, de a 21. században az északi stílus kezd érvényesülni ebben a sportban, kellemetlen védekezésük és gyors támadójátékuk utánpótlás-szinten és már a felnőttek között is faktorrá vált – ezt szeretnék ezen a tornán még jobban kiaknázni. Az eddigi legjobb eredményük az 1967-es hatodik hely, most valami hasonlóban reménykednek.

Felkészülés

A finnek sem játszottak selejtező mérkőzéseket és a felkészülést is viszonylag későn kezdték – túl sok találkozót nem vívtak ebben a naptári esztendőben. Egy hete egymás után három napon is pályára léptek, de az olaszoktól, a szlovénektől és az ukránoktól is kikaptak, előbbi kettőtől ráadásul teljesen simán – ezt megelőzően még a hónap elején villantak meg, amikor is a nagy esélyes franciákat verték 76-67-re, hazai pályán.  

Keret/esélyek

A keretet már bejelentette Henrik Dettmann szövetségi kapitány, a legnagyobb név pedig egyértelműen Petteri Koponen –a BC Khimki 27 éves hátvédje kiemelkedik a keretből, szinte minden mérkőzésen ő a húzóember. Az irányító mellett érdemes megemlíteni Sasu Salin, Shawn Huff és Mikko Koivisto nevét, akik a kettes-hármas posztot fogják majd lefedni, valamint a Gerald Lee-Tuukka Kotti duót a palánk alatt. Ez a mag volt a mozgatórugója az előző két Eb jó eredményének, hozzájuk érkeztek a fiatalok, amerikai születésű játékosok – itt érdemes kiemelni a 22 éves Joonas Cavént, aki két az U20-as B-divíziós Eb pontkirálya volt. A csapat minden poszton rendben van, nagyon kellemetlen stílusban kosárlabdázik és az előzetes erősorrendben is odatették őket a szakértők a top tízbe – a csoportban a második hely lehet nekik reális, bár mindenképpen meglepetésre készülnek a franciák ellen. Előre nem lehet megmondani, hogy Koponenben hány extra mérkőzés van, az eredményességük nagyban függ az ő teljesítményétől.

 

IZRAEL

Történelem

Izrael Eb-történetének legfényesebb pontja 1979-ig repít minket vissza, amikor ezüstéremmel zárták a kontinensviadalt – előtte 1953-ban voltak ötödikek, ezt leszámítva nem jártak a top ötben. A 2000-es években a 7-13. hely között mozogtak, ám a legutóbbi, 2013-as torna nem igazán sikerült, csupán a 21. pozíciót tudták megszerezni. A sikerkorszakuk egyértelműen a 70-es – 80-as évekre tehető, azóta nem tudnak hasonló eredményeket felmutatni – most sem úgy fest, hogy ez lesz a válogatott történetének legdicsőségesebb tornája.

Selejtezők

A selejtezőkön meggyőző teljesítményt nyújtott Izrael: az ellenfél Hollandia, Montenegró és Bulgária volt, Mekelék pedig simán, négy győzelemmel és két vereséggel futottak be elsőként. Az utolsó játéknap előtt már biztos volt a helyük, így az addig nyeretlen Bulgária ellen nem törték nagyon magukat és kikaptak, ennek ellenére elégedettek lehettek a hat meccsen nyújtott teljesítményükkel. Ami kicsit fájó lehetett számukra, az a hazai 1-2-es mérleg, de annyi baj legyen…

Felkészülés

Az utolsó egy hét alatt öt mérkőzést is játszottak az izraeliek, ezek alatt azonban csak az észteket tudták megverni 74-56-ra – kikaptak viszont kétszer a szerbektől, egyszer (egy ponttal) a bosnyákoktól, majd zárszóként a horvátoktól is. Augusztus elején oda-vissza alulmaradtak a macedónokkal szemben, így mondhatjuk, hogy nem volt sikerrel kikövezve a felkészülésük az Európa-bajnokságra.

Keret/esélyek

Két kulcsjátékos sem lehet ott a tornán, a csapatkapitány Yotam Halperin hátsérülése miatt nem tarthat a csapattal, valamint a szintén alapember Guy Pnini sem épült még fel novemberi Achilles-sérüléséből. Halperin 2003 óta fontos tagja a válogatottnak és nagy kérdés, hogy mennyire tudják majd pótolni – Erez Edelstein szövetségi kapitány nincs könnyű helyzetben. Hiányukban előtérbe kerülhet a korábbi U20-as sztár Shawn Dawson, a rutinos Yuval Naimy, valamint a rendkívül sokoldalú kiscsatár, Rafael Menco is. Az előzetes erősorrendben a 15-20. hely közé teszik a csapatot és valahol ez is lehet a realitás számukra – a csoportból továbbjuthatnak, ha a bosnyákok és a lengyelek elleni mérkőzéseiket meg tudják nyerni.

 

LENGYELORSZÁG

Történelem

A lengyel válogatott felnőtt szinten finoman szólva sincs a csúcson, a legutóbbi Eb 21., és a 2011-es torna 17. helye árulkodó – ugyan 2009-ben kilencedikként zártak, előtte egészen 1997-ig kell visszamenni, hogy találjunk egy hetedik helyezést. Az aranykoruk vitathatatlanul lezárult a ’70-es évek elején, az egészen a ’30-as évekig visszanyúló jó szereplésük a ’60-as évek közepén egy ezüst- és két bronzéremmel beért, utána két negyedik hely következett és megindult a hanyatlás – bár ez jelentős nem volt, éremközelbe már nem kerültek. A ’90-es évek végétől aztán egyre inkább „eltűntek a térképről” és most sem valószínű, hogy róluk fog szólni a kontinensviadal…

Selejtezők

A „C”-jelű selejtező-csoportba kerültek a lengyelek, ahol Németország, Ausztria és Luxemburg volt az ellenfelük – ebből a kvartettből végül 5-1-es mérleggel kerültek ki elsőként. Egyetlen vereségüket Ausztriában szenvedték el 83-81-re, viszont a rivális németeket oda-vissza legyőzték, ezzel pedig a maguk javára döntötték el a szériát – a sikerüket az idegenben aratott 88-76-os diadal alapozta meg. Luxemburgot természetesen simán verték, ám az utolsó mérkőzésen hatalmas csatában, hosszabbításban vágtak vissza az osztrákoknak, ez a győzelem pedig azt eredményezte, hogy ők jutottak ki első helyen, a németek pedig „csak” másodikként az Eb-re.

Felkészülés

Több csapathoz hasonlóan a lengyel válogatott is három nap alatt három találkozót játszott a torna előtti utolsó levegővétel gyanánt – meg is nyerte mindhármat, Izlandot tizenöt, Belgiumot húsz, Libanont pedig tizenhét egységgel múlta felül. A csapat agresszív és magabiztos játékot mutatott, a megítélése pedig folyamatosan javult – bár az ellenfeleik nem a legerősebbek voltak, optimistán, jó állapotban és erős kerettel várhatják a kontinensviadalt.

Keret/esélyek

Mike Taylor szövetségi kapitány a többiekhez képest hamar bejelentette a végleges keretet, melyből természetesen ki kell emelnünk a Washington Wizards centerét, Marcin Gortatot – az NBA-szinten is elismert középjátékostól sokat várnak Lengyelországban. Azonban bár nyilvánvalóan meghatározó játékos lesz, de nem csak rá építhet a csapat, a fiatal és atletikus Mateusz Ponitka nagyot domboríthat a tornán, swingman-párja pedig Adam Waczynksi lehet majd – ők sebességükkel komoly gondot okozhatnak majd az ellenfeleknek. A két ponterős játékos mögött, az irányító poszton a veterán Lukasz Koszarek és A.J. Slaughter osztozhat, így elmondható, a hogy a kezdőcsapat nagyon jól fest – a rotációban még meg kell említenünk a fiatal centert, Przemyslaw Karnowskit is, aki a veterán Adam Hrycaniukot szorította ki a keretből. A lengyelek jó csapatot alkotnak, amennyiben mindenki hozza a formáját, valahol a 13-15. hely körül lehet őket rangsorolni, de ha a csoportban hozzák a kulcsmeccseiket, akár előrébb is végezhetnek.

 

BOSZNIA-HERCEGOVINA

Történelem

A bosnyák válogatott nem tekint vissza túl veretes múltra az Európa-bajnokságok történetében, legjobb eredményük az 1993-as nyolcadik hely – azóta mindig 13., 15., vagy 17. helyezést értek el. Két évvel ezelőtt is 13.-ként zártak, ami nem számított rossz eredménynek (megverték Montenegrót, Macedóniát, a legnagyobb skalpjukat pedig a későbbi ezüstérmes Litvánia jelentette), az előzetes várakozások szerint pedig most is hasonló játékerőt képviselnek.

Selejtezők

Bosznia-Hercegovina viszonylag könnyűnek mondható csoportba került a selejtezők során, hiszen Izland és Nagy-Britannia volt rajtuk kívül a háromcsapatos csoport tagja – meggyőzően, négy győzelemmel, összesen +37-es pontkülönbséggel lettek végül elsők. A britek természetesen nem jelenthettek akadályt, az Izland elleni tízpontos siker után pedig a záró meccsen is sikerült győzelmet aratniuk idegenben, nagy negyedik negyed után, 78-70 arányban – ez döntött végül a javukra.

Felkészülés

A bosnyákok is viszonylag sok felkészülési mérkőzést játszottak augusztus utolsó hetében, változó sikerrel: Oroszországtól például kereken harminc, Görögországtól harminckilenc ponttal kaptak ki, majd a csoportrivális Izrael elleni egypontos győzelem után simán kikaptak a horvátoktól is, mielőtt az észtek elleni diadallal lezárták a hónapot. A főpróba tehát jól sikerült, de a komolyabb csapatok elleni nagyon súlyos vereségekből látszik, hogy a komoly eredmény meglepetés lenne ettől az együttestől.

Keret/esélyek

Dusko Ivanovics kerete még nem végleges, de az biztos, hogy nagyban függ az eredményessége Mirza Teletovics játékától – az NBA-ben játszó bedobó két éve remekelt az Eb-n, de a selejtezők során is vezérként (26 pontot átlagolva) kosárlabdázott. Centerposzton a Nancy kiválóságában, a 26 éves Elmedin Kikanovicsban bíznak, aki a selejtezők során és klubjában is húzóembernek számított – társa a Trabzonspor magasembere, Andrija Sztipanovics lehet, aki szintén képes faktorrá válni támadóoldalon. Hátvédposzton Nemanja Gordics, valamint a veterán Marko Sutalo számít a legnagyobb névnek, viszont több 20-22 éves fiatal is bekerülhet az aktív rotációba. A képlet egyszerű: amennyiben Teletovics hozzá a legjobb formáját, bárkire veszélyesek lehetnek egy-egy meccsen, amennyiben őt meg tudja fogni az ellenfél, komoly gondban lehet a gárda.


(Aki bővebb történelmi visszatekintést szeretne, az alábbi linkeken olvashat korábbi felvezetőinkben: Oroszország és Finnország, Bosznia-Hercegovina, Franciaország és Izrael, Lengyelország)

 

A csoport sorsolása (minden meccs Montpellier-ben, Franciaországban lesz):
szeptember 5., 15:00 Lengyelország - Bosznia-Hercegovina
szeptember 5., 17:00 Izrael - Oroszország
szeptember 5., 21:00 Franciaország - Finnország
szeptember 6., 15:00 Oroszország - Lengyelország
szeptember 6., 17:30 Finnország - Izrael
szeptember 6., 21:00 Bosznia-Hercegovina - Franciaország
szeptember 7., 15:00 Finnország - Oroszország
szeptember 7., 17:30 Izrael - Bosznia-Hercegovina
szeptember 7., 21:00 Franciaország - Lengyelország
szeptember 9., 15:00 Bosznia-Hercegovina - Finnország
szeptember 9., 17:30 Lengyelország - Izrael
szeptember 9., 21:00 Oroszország - Franciaország
szeptember 10., 15:00 Finnország - Lengyelország
szeptember 10., 17:30 Bosznia-Hercegovina - Oroszország
szeptember 10., 21:00 Izrael - Franciaország

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus