Rangadót nyert Argentína, ismét bukott Spanyolország

Öt másodperccel a vége előtt szerezte a győztes kosarat a házigazda, pedig Pau Gasol kezében mát ott volt a spanyol siker. 

B-divízió

Spanyolország - Brazília 65-66

Hatalmas győzelem. Az első perctől kezdve az történt a parketten, amit Brazília akart, rendkívül agresszív, fizikális védekezést mutattak be Barbosáék, amely nem ízlett a spanyoloknak - Gasolék egy-egyben semmit nem tudtak megcsinálni. Ugyan támadásban 40% alatt dobtak mezőnyből, ezzel együtt is vezettek szinte végig, amíg el nem fáradtak az utolsó negyedre - ekkor jött az akarat és a szerencse. Két perccel a vége előtt úgy tűnt, hogy Llull hármasa megtörte a brazil csapatot, ám az európai együttes nem tudta ezt kihasználni és öt másodperccel a vége előtt Marquinhos ért fel a támadással - ugyan Huertas dobása lejött, ő visszatette a támadópattanót. Ez döntőnek bizonyult, Llull dudaszós triplája kimaradt, így a litvánok elleni vereség után óriási győzelmet aratott a házigazda.

Már megvolt. Szinte végig futott az eredmény után a spanyol válogatott, de az utolsó negyedben egyértelműen ellenfele fölé nőtt - ennek ellenére szenvedett vereséget. Egyénileg senki nem játszott kiemelkedőt, egyedül Pau Gasol dupla-duplája említhető, de éppen ő lett a találkozó negatív hőse hispán oldalon: előbb beütött egy faultot, amelyből Nené büntetőzhetett, majd elrontott 2/2 büntetőt, amellyel esélyt adott a braziloknak, végül a lepattanóra sem ért oda, amelyet így visszapöcizett Marquinhos. Hiába állt a győzelem kapujában a végig gyengén játszó spanyol csapat, a brazil akarat és a saját hibáik miatt ezúttal is vereséget szenvedett - két találkozó után még győzelem nélkül áll az éremesélyes alakulat.

Spanyolország legjobb dobói: Gasol 13, Llull 11/6, Rodriguez 10/6
Brazília legjobb dobói: Huertas 11/3, Marquinhos 10, Garcia 9, Lima 9

Litvánia - Nigéria 89-80

Meg kellett érte izzadni. A vártnál sokkal nehezebben gyűrte le a csoport leggyengébbnek tartott csapatát Litvánia, sőt, az első félidőben nagyrészt hátrányban is voltak. A fordulópont a harmadik negyedben következett be, Jonas Maciulis 21 pontjából 13-at szerzett ebben a periódusban, vezérletével pedig egy 12-0-s futást produkáltak a litvánok, amellyel átvették a vezetést. A záró etapnak már tíz pont feletti előnnyel mehettek neki, Nigériában pedig nem volt meg az erő ahhoz, hogy ismét fordítson, így végül ha nagyon nehezen is, de második mérkőzésükön is kiszenvedték a győzelmet Valanciunasék. 

Egy hullámvölgy a meccsbe került. Az első meccsen megsérült Lawal mellett Gbinije és Okoye sem lépett pályára az afrikai csapatnál, de ezúttal ketten is fel tudtak lépni támadásban: az irányító Umeh (17 pont, 7/9 mezőnyből, 3/4 tripla), valamint a csapatkapitány Diogu (19 pont, 7 pattanó, 3 labdaszerzés) is folyamatos veszélyt jelentett. Nigéria jó ritmusban, kiegyensúlyozottan játszott, dobott tíz triplát, de a harmadik negyed rövidzárlata elég volt ahhoz, hogy vereség legyen a vége - Kalnietis betöréseivel, illetve Maciulis kinti dobásaival nem tudtak mit kezdeni.

Litvánia legjobb dobói: Kalnietis 21/3, Maciulis 21/9, Seibutis 12/6
Nigéria legjobb dobói: Diogu 19/9, Umeh 17/9, Aminu 12

Argentína - Horvátország 90-82

Szenzációsan játszott Argentína. 22-22-ig volt egál, majd Laprovittola két triplájával meglépett a dél-amerikai gárda, a harmadik negyedben pedig állva hagyta ellenfelét. Egy 15-3-as futással megtörték a horvátok ellenállását Ginobiliék, a különbség pedig hamarosan elérte a húsz pontot, úgy tűnt, hogy eldőlt a meccs. A záró etapban aztán belealudt az előnybe Argentína és az ismét óriásit hajrázó horvátok közel álltak az egyenlítéshez, de égy egységnél nem tudtak közelebb zárkózni, így a Scola-vezette Hernandez-legénység második győzelmét is behúzta - ezúttal is parádés támadójátékkal. Ugyan a statisztikákat kissé elrontotta a negyedik negyed, a 90 pont így is önmagáért beszél, Scola (23 pont, 9 pattanó) mellett Ginobili és Laprovittola is remekelt, így egy komoly rangadót nyertek meg.

Kevésnek bizonyult a felzárkózás. Ahogy a spanyolok ellen, úgy most is komoly hátrányból jött vissza a horvát válogatott, de 85-81-nél Simon elhibázott egy triplát, majd Scolát faultolta Hezonja - ezen pedig annyira felháborodott a szövetségi kapitány, Aleksandar Petrovic, hogy megkapta második technikaiját. Az argentinok higgadtan büntetőztek és lemenedzselték a hátralévő időt - hiába remekelt Saric (19 pont, 10 pattanó, 7 gólpassz), Hezonja (16 pont, 4/6 tripla) és Bogdanovic (18 pont, 7 pattanó), összességében gyengén játszott Horvátország.

Argentína legjobb dobói: Scola 23/9, Ginobili 13/3, Laprovittola 13/9
Horvátország legjobb dobói: Saric 19, Bogdanovic 18/3, Hezonja 16/12

A női torna A-csoportjában három mérkőzés után még hibátlan Ausztrália, Japán és Franciaország 2-1-es, Fehéroroszország és Törökország 1-2-es, Brazília 0-3-as mérleggel áll. A B-jelű hatosban két körön vannak túl a csapatok, az USA és Kanada még hibátlan, Kína és Spanyolország 1-1-gyel, Szerbia és Szenegál 0-2-vel áll - ma 17.15-től Kína-Spanyolország, 20:30-tól USA-Szerbia, 22:45-től Szenegál-Kanada derbit rendeznek.

Fotó: FIBA.com

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus