Spanyol ellenfelet már biztosan kap az Olaj

Tegnap este a Szolnoki Olaj KK a EuroCup legjobb 32 csapata közé jutott - lássuk, milyen ellenfeleket kaphat a magyar bajnok.

A Szolnoki Olaj KK tegnapi, Besiktas felett aratott 18 pontos győzelmével eldőlt, hogy továbbjut a következő körbe. A képlet ezzel megoldódott és nagyon leegyszerűsödött a pozíciók szempontjából is, ugyanis ha a PAOK idegenben legyőzi a Lietuvos Rytast, a Szolnok pedig kikap az utolsó fordulóban az Avtodor Szaratov vendégeként, akkor az Olaj negyedik helyen jut tovább, bármely más esetben (tehát Olaj-győzelemnél és/vagy PAOK-vereségnél) a magyar bajnok a harmadik helyen végez az E csoportban. Ezek a meccsek egyébként már csak a magyar és a görög együttes számára lesznek fontosak, mert a Rytas már biztosan nem juthat tovább, míg a Szaratov biztosan második a csoportban.
 

A legjobb 32 között nem lesz sorsolás, előre kijelölt "útvonala" van minden együttesnek.
 

Ha a Szolnok a harmadik helyen végez, akkor az I jelű négyesbe kerül, ahol már a spanyol Valencia biztosan ott van, hiszen a C csoportot megnyerték (9-0-val állnak jelenleg...). Ebbe a négyesbe jön még az Euroliga B csoportjának 5. helyezettje, amely a Cedevita/EA7 Emporio Armani Milano/Limoges CSP trióból kerül ki. Jelenleg ez a három gárda nem jutott még tovább, a Cedevita 4-4-gyel, az olaszok és a franciák 2-6-tal állnak. A Milano a 9. körben, ezen a héten látogat a horvátokhoz, majd a 10. fordulóban a Limoges-t fogadja, a francia bajnok otthon játszik most az Olympiakosszal, a Cedevitának pedig még egy Laboral Kutxa elleni idegenbeli meccse lesz hátra. Nehéz megjósolni, ki lehet az 5., papíron az olaszoknak és a horvátoknak van erre esélye, itt a mostani egymás elleni meccsük mindent el is dönthet, ha nyer a Cedevita - ha nem, akkor viszont az utolsó fordulóban könnyen előzhet még a Milano, akik két vereséggel csak 6. lennének például.

Ugyanebbe a kvartettbe érkezik a EuroCup A csoportjának negyedik helyezettje, aki a Union Olimpija/EWE Baskets Oldenburg/JSF Nanterre hármasból kerül ki. Itt a németek már továbbjutottak, de ugyanúgy 4-5-ös mérlegük van, mint a szlovéneknek, a franciák pedig 3-6-tal vannak jelenleg az ötödik pozícióban. Az Oldenburg az utolsó fordulóban pont a Ljubljanát fogadja, míg a Nanterre a már biztos hatodik Telekom Bonn vendége lesz. A dolgot bonyolítja, hogy a franciák és a szlovének 13-13 ponttal verték egymást az egymás elleni találkozókon, így ha az Oldenburg és a Nanterre nyer az utolsó körben, óriási számolgatás indulhat, mert jelenleg 7 ponttal jobb a kosárkülönbsége a Union Olimpijának, mint a franciáknak, az azonban ledolgozható.


Ha negyedik lesz az Olaj az E csoportban, akkor már két biztos pont is van az N jelű négyesben, ahova a Szolnok kerülne. Az egyik az olasz Dinami Sassari, amely az Euroliga D csoportjának hatodik helyén végez az utolsó két kör eredményétől függetlenül. A másik pedig a spanyol CAI Zaragoza, amely a Valencia mögött már biztos második a EuroCup C csoportjában 6-3-as mérlegével. Ebbe a négyesbe kerül majd a EuroCup F csoportjának első helyezettje, amely a Galatasaray/Neptunas Klaipeda duó egyik tagja lesz. A törökök 7-2-vel vezetik a csoportot, a litvánok 6-3-mal a másodikak, de az egymás elleni eredmény a Neptunasnak kedvez - ők 6-tal nyertek Törökországban, míg a Galata csak 4-gyel Litvániában. A Galatasaray a Nyizsnyij Novgorod vendége lesz, a Nepunas pedig az AEK Athéné, egyik kiruccanás sem tűnik sétagaloppnak, mert az oroszok még pozícióért harcolnak, a görögök pedig a továbbjutásért az izraeli Hapoel Jeruzsálemmel.


A spanyol klubok mellett jöhet egy, még a Besiktasnál is jelentősen nagyobb volumenű török együttes (Galatasaray), a regnáló olasz bajnok (Sassari), a kétszeres francia címvédő (Limoges), Olaszország kirakatcsapata (Milano), vagy a régi ismerősök, akikkel az Adria Ligában (Union Olimpija, Cedevita) vagy a EuroChallenge-ben (Oldenburg) találkozott már az Olaj az elmúlt pár év során.

Foto - szolnokiolaj.hu

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus