Spanyolország hozta a kötelezőt

Gasol és Mirotic lerendezte Izlandot - Olaszország szenzációs meccsen verte meg a németeket - Szerbia a törökökön is átlépett

B-csoport

Izland – Spanyolország 73-99 (16-20, 20-21, 19-33, 18-25)

A találkozó első negyede abszolút Nikola Miroticról szólt, a spanyol magasember rögtön egy triplával nyitott, de a betöréseivel sem tudott mit kezdeni Izland, egymaga 13 pontot rámolt be tíz perc alatt – csapata azonban csak minimális előnyre tett szert. A második negyedben még inkább elkezdtek ülni Stefanssonék kinti dobásai, és át is tudták venni a vezetést, kezdett kiülni a döbbenet a spanyol arcokra – aztán Ribas két triplával azért megnyugtatta övéit, végül ötpontos fórral mehettek nagyszünetre a hispánok.

Nagy erőket mozgósítva kezdte a második félidőt Spanyolország, érződött, hogy itt döntésre akarják vinni a dolgot Gasolék, nem akarnak olyan gödörbe kerülni, mint korábban. A Chicago magasembere hozta is a pontokat, az előny hamar tíz pont fölé nőtt, de ebben a játékrészben végig szinte egy csapat volt a pályán: Mirotic hármasát követően már több mint húsz volt közte. A hét perc alatt lerendezett találkozó itt érdemben véget is ért, a negyedik negyedet már Gasol és Mirotic is kiülte – a spanyolok holnap ki-ki meccset játszanak a németekkel a csoportkör zárásaként.

Izland legjobb dobói: Stefansson 17/6, Pálsson 14/9, Ermolinskij 12/12.
Spanyolország legjobb dobói: Mirotic 22/6, Gasol 21, Rodriguez 13/6.
 

Olaszország – Németország 89-82 – h. u. (17-22, 25-19, 12-18, 22-17, 13-6)

Remek iramban kezdődött a mérkőzés, Schröder sebessége meghatározónak bizonyult az első percekben – villámgyorsan beszórt kilenc pontot. A túloldalon Gallinari és Belinelli is eltűnt, egyedül Bargnani maradt a tegnapi nagy trióból, de a német csapat most sokkal olajozottabban működött, a tornán talán most játszottak a legjobban támadásban. Sokat jelentett az is, hogy Pleiss most nagyon stabilan teljesített, a túloldalon viszont pont a sztároktól nem érkezett szinte semmi, főleg Gentile egy-egyeiben bíztak. A félidő hajrájában aztán Aradori és Gallinari is bevert két-két hatalmas hármast, de Schröder vezérletével így is őrizte előnyét Németország – ez az olaszok védekezéséről is sokat elárul. Mindkét gárda nagyon gyorsan játszott és sok hármast vállalt, így egállal zárult a félidő.

A fordulás után már nem jöttek az extra olasz dobások, a szervezetlen játékuk pedig megbosszulta magát: a nagyon koncentráltan és elszántan játszó németek Benzing és Nowitzki dobásai után tízpontos előnyt tudott kiépíteni. Ezt Gallinari révén és elsősorban büntetőkkel faragták a taljánok, hét perccel a mérkőzés vége előtt ismét ki tudtak egyenlíteni, ekkor már ismét kicsit összeszedettebben kosaraztak. Elképesztő nagyot küzdöttek a felek, hatalmas kosarak születtek itt is és ott is, Schröder, Nowitzki és Belinelli is villant, de a német klasszis és Bargnani is hatalmasat harcolt még a lepattanókért is. Az utolsó percekben Schröder verte meg kétszer is nagyon az olasz védelmet, így 75-72-es német vezetésről kellett felállnia a talján csapatnak. Schröder elrontotta egy kulcsfontosságú büntetőt, így négy másodperccel a vége előtt Gallinari egy nagy középtávolival ki tudott egyenlíteni, az utolsó német figura pedig már nem ért pontot. A hosszabbítás Nowitzki és Bargnani nagy csatájával indult, de az olasz center két perc alatt kipontozódott – az utolsó percben aztán Gallinari újabb nagy kosara, majd Belinelli gyilkos triplája után eldőlt: Olaszország győzni tud, így holnap a szerbekkel a csoporgyőzelemért meccselhet. 

Olaszország legjobb dobói: Gallinari 25/6, Bargnani 17/3, Belinelli 15/12, Gentile 15/3.
Németország legjobb dobói: Schröder 29/3, Nowitzki 14, Zipser 11.
 

Törökország – Szerbia 72-91 (14-30, 21-23, 24-18, 13-20)

Mint kés a vajon, úgy hasított át a török válogatotton Szerbia nemzeti együttese a mérkőzés nyitó negyedében. Raduljica vezetésével az első tíz percben komoly, 16 pontos előnyt építettek ki, s védekezésben nem kellett megszakadniuk, hiszen szinte minden bejött a támadó oldalon. A szerbek pazar dobószázalékát Teodoszics rontotta, aki szenvedett a triplákkal, ám kompenzált az előkészítésnél, hiszen 10 gólpasszt osztott ki az első félidőben.

A magabiztos és nagy előnye tudatában már nyugodtan játszhatott a szerb válogatott, nem is okozott Raduljicáéknak problémát, hogy biztos távolságban tartsák a törököket. A félholdasok alaposan megszenvedtek a távoli dobásokkal, hatékonyságuk alig érte el a 20%-ot a hárompontos vonalon túlról. Csupán három játékos, Muhammed, Erden és Ilyasova hozott elfogadható teljesítményt.

Törökország legjobb dobói: Muhammed 16/6, Erden 14,  Osman – Ilyasova 11/3-11/3.
Szerbia legjobb dobói: Raduljica 20, Teodoszics 17/9, Kalinics 15/9.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus