Szerbia lesz az USA ellenfele a vb-döntőben

Ma este Franciaország - Szerbia elődöntőt rendeztek meg a férfi kosárlabda világbajnokságon. Déli szomszédaink szinte a kezdő sípszótól kezdve fölényben és előnyben játszottak, fokozatosan húztak el a francia válogatottól, a harmadik negyed végén már 15 ponttal vezettek. Nicolas Batum vezetésével a gallok megpróbáltak visszakapaszkodni innen, egészen két pontra sikerült csökkenteniük hátrányukat, ám a szerbek jól büntetőztek a végén, és 90-85 arányban nyertek, ők játsszák tehát a vasárnapi finálét a Team USA ellen.

Férfi kosárlabda világbajnokság, Spanyolország, 2. elődöntő

Franciaország - Szerbia 85-90 (15-21, 17-25, 14-15, 39-29)

Már az elején is úgy tűnt, hogy a szerbek akarata érvényesül a találkozón, ugyanis elég sok pont esett a mérkőzésen. A kezdeti percekben folyamatosan Teodoszicséknál volt az előny, de alig több mint négy perc elteltével, Batum triplája után átvette a vezetést Franciaország (10-9). Innentől kezdve volt elég komoly fölényben déli szomszédunk. Teodoszics és Sztefan Markovics 6, illetve 5 pontot dobtak a következő négy perc során, erre pedig egyetlen válasz sem érkezett a galloktól (10-20), nagyon megálltak támadásban Vincent Collet fiai - nagyon tiszta dobóhelyzetig sem jutottak, nemhogy kosárig. Fournier törte meg a 11-0-s szerb sorozatot, majd mivel Batum bedobott még egy hármast ebben a negyedben, így viszonylag szoros volt az állás 10 perc játék után (15-21).

A második felvonást az egészen kiemelkedő formában játszó Teodoszics triplája, duplája, majd Raduljica két büntetője és ziccere nyitotta, 9-0-s szerb futás kevesebb mint két és fél perc alatt, azonnal jött is a francia időkérés, de már 15 pontos hátrányban (15-30). Lauvergne és Gelabale is betaláltak egy percen belül, így a szerbek is időt kértek, és 10-15 pont között beállt a különbség - Teodoszics zseniálisan játszott ebben a periódusban is, megint volt egy tripla+dupla két támadásos kombinációja. Bjelica és Kalinic duplái után kialakult a legnagyobb különbség, 18 pont is a két fél között 17 perc játék után (25-43). Batum büntetőivel próbáltak zárkózni a fehérben játszó nyugat-európaiak, de 14 ponttal álltak rosszabbul a nagyszünetben (32-46).

A félidőben a franciák jobban álltak pattanózásban (18-13), de több eladott labdájuk is volt (10-4), és a dobás sem ment nekik mezőnyből sem (12/30, 40% vs. 18/30, 60%) és konkrétan a triplvonalon kívülről sem (4/14, 29% vs. 5/7, 71%). A szerbeknél Teodoszics már ekkor 18 pontnál és 3 gólpassznál állt - mellette Markovics (9 pont, 3 gólpassz) és Raduljica (7 pont) voltak a legeredményesebbek. A túloldalon Batum (10 pont) mellett leginkább a másik NBA veterán, Diaw (7 pont, 6 pattanó) emelkedett ki a többiek közül.

A fordulást követően mi mással indult volna a negyed, mint egy Teodoszics-hármassal, de Batum azonnal válaszolt is rá. Ami nagyon nem hasonlított az előző két játékrészre: borzasztóan kevés pont esett, az első négy perc alatt még Bjelica dupláját lehetett felírni az eredményjelzőre és ennyi. Diot és Bjelica váltottak kosarat a 25. percben, de megint két percig nem talált be egyik együttes sem, ez egyértelműen kedvezett az első félidőhöz képest pontatlanabb, de 16 pontos előnyben lévő szerbeknek (37-53). Batum és Gobert duplái után felcsillant a remény egy francia felzárkózásra, ám Krsztics több kihagyott félhorog után zsákolt egyet, a következő támadásban ziccer dobott, majd nem sokkal később két büntetőt is. Hiába dobtak a franciák közben két triplát, a negyed végén Raduljica szerezte az utolsó kosarat, így 15 pontos hátrányban voltak a gallok 10 perccel a vége előtt (46-61).

A záró negyed Fournier triplájával és Batum kettesével indult, így azonnal időt kellett kérnie Szerbiának, mert 10 pont volt már csak előnye (51-61). A negyed közepén aztán egy percen belül jött még két francia hármas (Diaw és Batum), így hatra lecsökkentették hátrányukat a gallok, majd Fournier újabb trojkája után, a 35. perc végén már csak négy egységgel vezettek a szerbek (61-65). Batum ekkor is tarthatatlan volt, 70%-os triplamutatója volt (7/10), miután bedobott újabb két hármast, de jórészt Bogdanovics vezetésével tartotta 6-7 pontos fórját a szerb válogatott. Az utolsó előtti percben Diaw és Huertel is dobtak egy-egy újabb triplát, így visszajöttek három pontra is a franciák, de Krsztics két duplát is bedobott. Teodoszics hibáját és Huertel egy jó büntetőjét követően már két pont is volt a különbség 17.7 másodperccel a vége előtt (82-84), ám ennél közelebb nem tudtak jönni a gallok, Djordjevics mester tanítványai jól büntetőztek a végén, így 90-85 arányban diadalmaskodtak.

A mérkőzés legjobbja francia oldalon egyértelműen a Portland TrailBlazers kiscsatára, Nicolas Batum volt, aki a franciák csapatszinten 15/32-es triplamutatójához egymaga egy 8/12-vel járult hozzá (úgy, hogy az utolsó kihagyott hármasa az utolsó pillanatban rádobott félpályás "mindenmindegy" volt), 35 ponttal zárt. A túloldalon a 24 pontos Milos Teodoszics mellett öten is elérték a 10 pontot. A szerbek megérdemelten nyertek, mert bár a franciák hatalmasat küzdöttek azért, hogy visszakapaszkodjanak a meccsbe, végig déli szomszédaink vezettek, az egyenes kieséses rendszerben támadásban egészen pazar játékot nyújtanak, és nyújtottak a mérkőzés nagy részében most is.

Franciaország legjobb dobói: Batum 35/24, Diaw 13/6, Huertel 12/6.
Szerbia legjobb dobói: Teodoszics 24/15, Bogdanovics 13/6, Raduljica 11, Krsztics 11, Markovics 11/3.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus