Szerbia megverte a spanyolokat a szuperrangadón

Fordulatos meccsen tíz ponttal Bjelicáék nyerték az esélyesek csatáját, Nowitzki és a németek viszont megizzadtak Izland ellen.

 

B-csoport

Németország - Izland 71-65 (20-14, 21-12, 18-17, 12-22)

Szorosan indult a mérkőzés, az első percekben az izlandiak jól fogták meg Nowitzkit és többnyire Schrödert is, a németek nem tudtak igazán előnybe kerülni, egy kosárral jártak ellenfelük előtt. Az első negyed közepén egy jó kétperces kosárcsendet tört aztán meg Benzing, majd a hajrában ismét ő szórt be egy triplát, kicsit meg tudtak lépni a germánok - sőt, a végén Nowitzki is megszerezte első kosarát, volt minek örülnie a közönségnek. A labdát jól járatta Izland, főleg tempókat és triplákat dobáltak, Pálsson és Stefansson próbálkozott a legnagyobb kedvvel - ott is tudtak maradni pár pont távolságban. A félidő hajrájában aztán Nowitzki elkapta a fonalat: több nehéz középtávolit is elsüllyesztett, majd a végén büntetőből is betalált, így a nagyszünetre már 15 pontos fórban volt csapata.

A fordulás után megpróbálta faragni hátrányát a lelkesen és gyorsan játszó izlandi válogatott, sőt egy nagy futással 48-41-ig sikerült is zárkózniuk. Ekkor aztán ismét sebességet váltottak a németek, Gavel, majd Voigtmann is betalált, a két ász nélkül is újra növelte előnyét a gárda - egy nagy futás után magabiztos, 16 pontos fórról indíthatták a záró negyedet. Ennek ellenére nem adta fel Izland, Stefansson parádéjával és nagy lelkesedéssel felküzdötték magukat - a sokat hibázó németeknek szerencséjük is volt a hajrában. Két labdás különbségnél rengeteget rontottak Baeringgsonék a gyűrű környékén, közeli dobásokat, eladott labdákat vétettek, ez pedig a meccsbe került: a gyengén játszó germán válogatott "megúszta", nagyobb rutinnal végül be tudta húzni a meccset. Egy fájdalmas dolog azért mégis történt számukra: az utolsó negyedben Benzing Sigurdarson lábára érkezett egy dobás után és bokáját-talpát fájlalva elhagyta a parkettet.

Németország legjobb dobói: Nowitzki 15, Schröder 15/3, Gavel 7
Izland legjobb dobói: Stefansson 23, Baeringgson 12/12, Pálsson 12/6

 

Spanyolország - Szerbia  70-80 (21-11, 15-23, 16-28, 18-18)

A hazaiak győztes bemutatkozása után igazi szuperrangadóval folytatódott az Eb B-csoportjának berlini programja: Spanyolország–Szerbia, sokak szerint a torna talán két legnagyobb esélyese, egy előrehozott döntő! Az már a kezdetektől érezhető volt, egyik csapat sem ma akarja az összes aduját kijátszani, a küzdelem hatalmas volt, ám a felek rendkívül sokat hibáztak. Először a spanyolok jártak ebben élen: a legutóbbi Európa-bajnokság bronzérmese neve mellett több mint 5 percen keresztül (!) 0 dobott pont állt az eredményjelzőn! A hispánok szerencséjére a szerbek sem vitték túlzásba a pontgyártást, sőt a folytatásban Teodoszicsék „fagytak le”, és a kicsit későn ébredő spanyol armada már az első negyedben tartott egy kisebb erődemonstrációt, és 21-11-re elhúzott a vb-ezüstérmes szerbektől. A színvonal nem verdeste az egeket, Alekszandar Djordjevics „bandája” hiába uralta a lepattanó harcot, Szerbia olyan pocsékul dobott. hogy sokáig úgy nézett ki, nem sok esélyük lesz - ám Gasolék a második negyed végére újra bealudtak, és a fantasztikusan játszó Nemanja Nedovics (spanyol-malagai légiós) vezérletével kettő pontra feljött a félidőben Szerbia.

A fordulás után alaposan megváltozott a játék képe, az addig dadogó szerb támadójáték egycsapásra rendkívül hatékonnyá vált, sorban ültek Bjelicáék dobásai. Déli szomszédjaink továbbra is uralták a palánkok alatti légteret, védekezésük nem lanyhult, és a hektikusan és önmagukhoz képest végig visszafogottan kosarazó spanyolok ellen átvették a mérkőzés irányítását (52-62). Persze Scariolo fiait nem véletlenül tartják a világ egyik legerősebb válogatottjának, Pau Gasol vezérletével fel is zárkóztak a spanyolok egyetlen pontra (68-69), de a vége megint a szerbeké volt: az ihletett formában játszó Nemanja Bjelica tarthatatlan volt, Bogdan Bogdanovics is megvillant, és nem lett "körömrágóan" izgalmas a végjáték. Szerbia nyerte az Eb-favoritok első nagy csatáját, ám hogy ennek az összecsapásnak nem lesz-e még egy visszavágója ezen a kontinensviadalon, arra nem vennénk mérget…
 
Spanyolország legjobb dobói: P.Gasol 16, Reyes 13 , Mirotic 10.
Szerbia legjobb dobói: Bjelica 24/9, N. Nedovics 14/6, Teodoszics 12/3.

Olaszország - Törökország 87-89 (13-26, 29-25, 19-15, 26-23)

A mérkőzés első perceiben nem sok jel mutatott arra, hogy komoly gondjai lesznek hamarosan az olasz együttesnek. Viszont nagy gödörbe kerültek Bargnaniék, sorra érkeztek az eladott labdák, s a nyitó játékrész második felét 13-2-s rohammal zárták a törökök. Valóságos kosáresőt szolgáltattak a csapatok a folytatásban, három perc alatt 22 pontot rámoltak be egyenlő elosztásban. Ilyasova faultproblémái miatt padra kényszerült, Gallinari pedig hátára vette a támadásban addig szenvedő olasz csapatot, de csak a tetemes hátrány csökkentésére futotta erejéből.

A hihetetlen elánnal játszó Gallinari mellé csatlakozott a gyengén kezdő Gentile, az olaszok lépésről-lépésre faragták le a török vezetést. Nagy bajba kerültek a félholdasok, mivel Ilyasova nagyon hamar megkapta negyedik személyi hibáját, rajta kívül pedig csak Muhammedet lehetett kiemelni támadásban. De jött a megújulás Erden személyében és újra biztosnak érezhette vezetését Törökország, még úgy is, hogy az olaszok keményen kapartak a fordításért. Jobb szó Gallinarira: extázisban játszott az taljánok legjobbja, de ahogy fogyott az idő, úgy vált egyre égetőbbé, hogy más is fellépjen mellé, mivel a török támadásoknak ritkán tudtak gátat szabni az olaszok.. 7 másodperccel a mérkőzés vége előtt az addig hibátlanul büntetőző (13/13) Gallinari állhatott a vonalra, s dobott az egyenlítésért. Az elsőt kihagyta, a másodikat elhibázta, s a gyors fault már nem hozott új lehetőséget, ugyanis miután a nagy feljavulást produkáló Erden első büntetőjét bedobta, a második elhibázott után már csak egy elkeseredett kísérletre futotta Belinellitől, mely kimaradt.

Olaszország legjobb dobói: Gallinari 33/3, Belinelli 14/6, Bargnani 12/6, Gentile 12/3
Törökország legjobb dobói: Erden 22, Muhammed - Ilyasova 17/6-17/6

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus